Τοπικά

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο σε εκκλησίες, μοναστήρια, εξωκλήσια της Μαγνησίας

thumbnail_Σ14 Φ1

Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλη από την Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζεται στις αφιερωμένες στο όνομά της εκκλησίες. Μεγάλες εκκλησίες και ξωκλήσια σε κάθε γωνιά της Μαγνησίας στολίζονται, οι εικόνες γεμίζουν λουλούδια και οι πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας.
Τα χωριά θα φορέσουν τα «καλά» τους και όλοι θα υποδεχθούν το «Πάσχα του καλοκαιριού» και με πανηγύρια σε πλατείες.
Στον Βόλο το επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Ευαγγελίστρια στη Νέα Ιωνία, ενώ την Κοίμηση της Θεοτόκου πανηγυρίζουν, επίσης, Ιεροί Ναοί στις Αλυκές, στην Ευξεινούπολη, στο Νεοχώρι, στα Καλά Νερά, στα Κανάλια, στη Μακρινίτσα, στη Μηλίνα, στην Ξυνόβρυση, στον Πτελεό, στο Βελεστίνο, στον Λόφο Επισκοπής, στον Δρυμώνα, στο Προμύρι, στο Ξουρίχτι και στο Μετόχι Αργαλαστής.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά θρησκευτικά πανηγύρια πραγματοποιείται τον 15αύγουστο στην Ευξεινούπολη, ενώ το αντίστοιχο στο Μοναστήρι Άνω Ξενιάς στον Αλμυρό προσελκύει εκατοντάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.
Στον Δήμο Αλοννήσου τον 15αύγουστο πραγματοποιείται πανηγύρι στην Παλιά Χώρα όπου γίνεται αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου και προσφέρονται γλυκά κεράσματα και γίδα με μακαρόνια, σύμφωνα με τα έθιμα αιώνων.
Ανήμερα πανηγυρίζουν η Άνω Ιερά Μονή Ξενιάς, ο Ενοριακός Ναός Ευαγγελισμού Θεοτόκου Νέας Ιωνίας Βόλου, ο Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλυκών, ο Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή Λάμιας Διμηνίου, Ευξεινουπόλεως, Καλών Νερών, Καναλίων, Αετόλοφου Αγιάς, Μακρινίτσης, Πορταριάς, Μηλίνης, Ξυνόβρυσης, Πτελεού, Βελεστίνου, Ζωοδόχου Πηγής Μετοχίου Αργαλαστής, Εισοδίων Θεοτόκου Προμυρίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Δρυμώνος, Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξουριχτίου.
Επίσης πανηγυρίζουν τα παρεκκλήσια ή εξωκλήσια του Λόφου Επισκοπής – Άνω Βόλου, Κεραμιδίου, Νεοχωρίου, Σκήτης Αγιάς, Μουρεσίου, Μελιβοίας Αγιάς, Πορταριάς, Πουρίου, Αμυγδαλής Αγιάς, Τσαγκαράδας, Τρικερίου, Ανατολής Αγιάς, Γλαφυρών, Σωτηρίτσας Αγιάς, Γαύριανης, Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αγίων Θεοδώρων Αλμυρού και Κατηχωρίου.

Στη Σκιάθο μια γιορτή ξεχωριστή
Στην αρχόντισσα των Σποράδων, τη Σκιάθο, και φέτος ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου, έγινε παραδοσιακά και με μεγάλες τιμές, προς τιμήν της Παναγίας, στη Μονή της Ευαγγελίστριας. Οι χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα την περιφορά του Επιταφίου της Θεοτόκου, που ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού» και είναι ένα έθιμο που συναντάμε σε ελάχιστα μέρη της Ελλάδας. Σήμερα το πρωί, οι γυναίκες θα στολίσουν τον επιτάφιο με λουλούδια και η τελετή θα αρχίσει το βράδυ στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Κατά την περιφορά του ιερού επιταφίου και σε όλη την παλιά ανηφορική διαδρομή ώς το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και μέχρι την επιστροφή στο μοναστήρι, οι πιστοί θα ακολουθούν και θα ψάλλουν μαζί με τον ιερέα. Ο ηγούμενος της Ευαγγελίστριας π. Ιωσήφ δήλωσε ότι το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου της Μεγαλόχαρης, καθιερώθηκε το 1809, χρονιά που ιδρύθηκε η Μονή από τους Αγιορείτες μοναχούς. Το Μοναστήρι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας ή της Βαγγελίστρας σύμφωνα με τους ντόπιους, αποτελεί τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, ενώ το Μουσείο της Μονής, όπου παρουσιάζεται η έκθεση, προσφέρει πολύτιμα στοιχεία της νεότερης ιστορίας. Η Μονή Ευαγγελίστριας βοήθησε τα προεπαναστατικά κινήματα, όσο και την επανάσταση του 1821. Στην Ευαγγελίστρια το 1807 σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική Σημαία με τον λευκό Σταυρό στη μέση επί γαλανού φόντου. Στη Μονή, ο ιερομόναχος Νήφων όρκισε και τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο τοu Γένους Επιφάνιο – Στέφανο Δημητριάδη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το