Τοπικά

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:Εμβολιασμένο μέχρι το 85% φοιτητών και 90% καθηγητών

 

Με εμβολιασμένο το 75-85% των φοιτητών και πάνω από το 90% των καθηγητών αρχίζουν τη Δευτέρα τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ολοκλήρωση της διδασκαλίας του χειμερινού εξαμήνου και την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.
Στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως είναι ευνόητο, επικρατεί αγωνία, καθώς ναι μεν τα ποσοστά εμβολιασμού σε φοιτητές και καθηγητές, είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται πως η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα. Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων κ. Γιάννης Θεοδωράκης ανέφερε πως «τα μαθήματα αρχίζουν τη Δευτέρα χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει κάτι σε αυτά που ίσχυαν στα πανεπιστήμια και το προηγούμενο διάστημα πριν τη διακοπή για τις γιορτές. Αυτή είναι η ενημέρωση που υπάρχει από το υπουργείο Παιδείας. Έτσι οι εμβολιασμένοι φοιτητές θα επιδεικνύουν μόνο το πιστοποιητικό τους ή το πιστοποιητικό νόσησης ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν κάνει δύο rapid test την εβδομάδα. Το θετικό είναι πως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πάνω από το 90% των καθηγητών έχει εμβολιαστεί, ενώ στους φοιτητές το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 75-85%. Δηλαδή υπάρχουν και τμήματα που φτάνουν και το 85% οι εμβολιασμένοι φοιτητές».
Τελικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν λειτούργησαν εμβολιαστικά κέντρα, όπως ήταν ένα αρχικό αίτημα στο τέλος του καλοκαιριού. Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως «σε κανένα κάμπους του Πανεπιστημίου δεν λειτούργησε εμβολιαστικό κέντρο, ενώ πλέον με τόσο υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, ενδεχομένως και να μην χρειάζεται.
Μάλιστα για το πώς κύλησε το πρώτο τρίμηνο των μαθημάτων επισήμανε πως «η διαχείριση των κρουσμάτων που προέκυψαν σε φοιτητές και καθηγητές ήταν ελεγχόμενη. Μάλιστα φάνηκε το τελευταίο διάστημα πριν κλείσουν τα πανεπιστήμια για τις διακοπές των Χριστουγέννων πως ο αριθμός των μολύνσεων ήταν μειούμενος. Παράλληλα με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν υπήρξαν διακοπές μαθημάτων λόγω κρουσμάτων».

Καμία αναδιάρθρωση τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ο κ Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης τμημάτων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας ζητώντας μάλιστα από τα πανεπιστήμια να στείλουν σε λίγες μέρες και τις προτάσεις τους.
Στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου που έχει σταλεί στα ΑΕΙ υπάρχουν τα εξής κριτήρια – οδηγοί για τις αποφάσεις των ΑΕΙ: 1. Η επάρκεια του προσωπικού. 2. Η διαθεσιμότητα των υποδομών. 3. Η γεωγραφική εγγύτητα συναφών τμημάτων. 4. Στοιχεία σχετικά με τη ζήτηση του τμήματος από τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τον ρυθμό αποφοίτησης – υπάρχουν τμήματα με ρυθμό στο 6% -, την απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας. 5. Η διασύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. 6. Ο στρατηγικός σχεδιασμός των ίδιων των πανεπιστημίων.
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν συζητά τίποτα για συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις τμημάτων. Το συγκεκριμένο θέμα δεν το αφορά. Άλλωστε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πριν τρία χρόνια συγχωνεύτηκε με άλλα ιδρύματα και δεν υπάρχουν οι συνθήκες για κάτι άλλο πέρα από αυτό που ισχύει τώρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το