Τοπικά

Πανεπιστημιακοί με μισθό 900 ευρώ… Νέο Δ.Σ. εξέλεξαν τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στις κάλπες προσήλθαν χθες τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα αυξημένα προβλήματα του κλάδου, όπως είναι οι μεγάλες μισθολογικές απώλειες, η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Οι κάλπες στήθηκαν χθες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων στον χώρο της πρυτανείας και μετά οι κάλπες μεταφέρθηκαν στην Καρδίτσα για να ψηφίσουν οι καθηγητές από τις υπόλοιπες πόλεις.
Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν γύρω στις 8 το βράδυ.
Έτσι το νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο που αναδείχθηκε, απαρτίζεται από τους εξής: Θεόδωρος Μεταξάς, Λεβέντη Ιφιγένεια, Νίκος Κομούτος από το ψηφοδέλτιο «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Θεσσαλίας για ένα σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο» και Τάκης Πολίτης και Ηλίας Καραβασσίδης από την «Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών».
Ουσιαστικά βάσει των αποτελεσμάτων στις εκλογές συμμετείχε ένα 30% των μελών ΔΕΠ.
Επισημαίνεται πως στις εκλογές συμμετείχαν δύο ψηφοδέλτια για το Δ.Σ. του συλλόγου, ενώ για την αντιπροσωπεία στην ΠΟΣΔΕΠ συμμετείχε ένα ψηφοδέλτιο.
Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα μέλη ΔΕΠ είναι το μισθολογικό.
Όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος Συλλόγου Μελών ΔΕΠ και νυν πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Πολίτης «από την αρχή της κρίσης οι μισθολογικές απώλειες των πανεπιστημιακών αγγίζουν το 40%. Για παράδειγμα ο λέκτορας λαμβάνει μισθό 900 ευρώ. Επομένως πρόκειται για πολύ χαμηλές αμοιβές βάσει των χρόνων που αφιέρωσαν για να σπουδάσουν, να συγκεντρώσουν πνευματικά προσόντα, καθώς και της πανεπιστημιακής γνώσης που παρέχουν στους νέους».
Η μείωση των αμοιβών των πανεπιστημιακών αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός πως πολλοί πλέον έρχονται για λίγες ημέρες στον Βόλο για να διδάξουν και διαμένουν τις περισσότερες ημέρες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου προέρχονται.
Επίσης η υποχρηματοδότηση είναι ακόμη ένα ζήτημα που θίγουν οι πανεπιστημιακοί σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αδυνατεί να καλύψει όλες τις λειτουργικές ανάγκες των Τμημάτων.
Ακόμη και τα κενά καθηγητών είναι σημαντικά. Υπάρχουν καθηγητές που συνταξιοδοτούνται και τα διδακτικά τους αντικείμενα δεν διδάσκονται, ενώ και εργαστήρια παραμένουν ανενεργά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το