Άρθρα

Πανεπιστημιακά τμήματα του Βόλου και προοπτικές

Tου
Πάνου Σταυρόπουλου,
συμβούλου Σταδιοδρομίας (ΜΑ)

Στις αρχές Ιουλίου, και αφού θα έχουν ανακοινωθεί οι βαθμολογίες των μαθητών στις εξετάσεις, θα έρθει η ώρα του Μηχανογραφικού, που θα φέρει με τη σειρά του διλήμματα, αποφάσεις, οικονομικούς υπολογισμούς. Είναι γεγονός πως πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές εκτός Βόλου. Έτσι, προσπαθούν να διερευνήσουν τις επιλογές που έχουν σε τμήματα του νομού ή της περιφέρειάς τους. Σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με κάποια τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη μας, τον Βόλο. Στην πόλη μας υπάρχουν αρκετά Πολυτεχνεία, 2 Γεωπονικά τμήματα, το τμήμα Οικονομικών Σπουδών, Παιδαγωγικά τμήματα, το Ιστορικό Αρχαιολογικό και τα 2 νεότερα, το Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και το Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών. Θα επιμείνουμε όχι στα ισχυρά ονόματα που λίγο πολύ οι περισσότεροι γνωρίζουν τις προοπτικές που ανοίγονται (ΗΜΜΥ, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικών Μηχανικών), αλλά στα λιγότερο γνωστά και ίσως και υποτιμημένα.

Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών
Υπάρχουν τρία παιδαγωγικά τμήματα (Δημοτικής, Προσχολικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής). Γεγονός είναι πως ο διορισμός στο δημόσιο σχολείο φαντάζει πλέον όχι αδύνατος, όπως στο παρελθόν, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι δρόμοι για τους αποφοίτους αυτών τμημάτων. Μέσα από μεταπτυχιακές σπουδές θα μπορούσαν αν οδηγηθούν στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, στις νέες τεχνολογίες και στην τηλεκπαίδευση, στην εκπαιδευτική Ψυχολογία, στο Μάρκετινγκ, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, στη Μουσειολογία, στην Ειδική Αγωγή.
Το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας πέρα από την εκπαίδευση μπορεί από την κατεύθυνση της Ιστορίας – Αρχαιολογίας να οδηγήσει στη Μουσειολογία, στον Τουρισμό και την ξενάγηση, στην ενάλια Αρχαιολογία, στην ψηφιοποίηση των Μνημείων, ενώ από την Κοινωνική Ανθρωπολογία στην εγκληματολογία, τις μειονότητες, το μάρκετινγκ, σε Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ά.
Το τμήμα Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών είναι ένα νέο τμήμα 4 ετών, μέσω του οποίου κάποιος που θα το επιλέξει μπορεί να εργαστεί στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, σε ΜΚΟ που ασχολούνται με τις μειονότητες, σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Διερμηνεία, στον τουρισμό, κ.α.
Τέλος, το Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών – ένα νέο τμήμα και αυτό – δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές του να ασχοληθούν με τη Μουσειολογία, την παραγωγή καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη δημιουργία πολιτιστικού περιεχομένου, τις οπτικοακουστικές εφαρμογές στον κόσμο του θεάματος και της κινούμενης εικόνας, τη στελέχωση Πολιτιστικών οργανισμών, Ιδρυμάτων, Μουσείων, Φεστιβάλ.

Πεδίο Θετικών Σπουδών
Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης που εδρεύει στο Πολυτεχνείο του Βόλου δεν επιλέγεται από τους υποψηφίους. Πρόκειται για ένα Πολυτεχνικό τμήμα 5ετούς φοίτησης που οδηγεί σε τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. Τα μαθήματα ειδικότητας, υποχρεωτικά και κατ’ επιλογή, μπορούν να οδηγήσουν σε εξειδικεύσεις σε θέματα αιχμής όπως, ενδεικτικά, ο σχεδιασμός υποδομών, η διαχείριση συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, οι χωρικές πλευρές της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, η τουριστική ανάπτυξη, η αξιολόγηση προγραμμάτων και πολιτικών ανάπτυξης κ.ά. Οι εξειδικεύσεις αυτές δεν είναι οι μόνες. Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, επειδή ακριβώς χαρακτηρίζεται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ευνοεί την ανάπτυξη και νέων περιοχών εξειδίκευσης, ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στον χώρο της επιστήμης και της κοινωνίας. Τα μεταπτυχιακά που προσφέρει το τμήμα άπτονται σύγχρονων αναγκών όπως είναι η ανάγκη ανάπλασης των πόλεών μας ώστε να γίνουν πιο βιώσιμες, η ανάγκη διαχείρισης κονδυλίων για την ανάπλαση αυτή, η ανάγκη στροφής σε έναν πιο εναλλακτικό τουρισμό προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου και πολλά ακόμη.

Πεδίο Θετικών Σπουδών – Πεδίο Σπουδών Υγείας
Τα Γεωπονικά τμήματα που εδρεύουν Βόλο είναι μια ιδανική επιλογή για πολλούς υποψηφίους. Πρόκειται για τμήματα 5ετούς φοίτησης τα οποία οδηγούν σε τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου και εγγραφή στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Ιχθυολογία, Φυτική Παραγωγή, είναι αντικείμενα σύγχρονα που αν τα αγαπήσει ο φοιτητής μπορούν να τον οδηγήσουν σε πολλές εναλλακτικές διαδρομές. Πολλοί γεωπόνοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σε εταιρείες, σε δημόσιους φορείς, σε φαρμακευτικές βιομηχανίες, στην έρευνα, σε περιβαλλοντικούς οργανισμούς, σε εταιρείες τροφίμων κ.α. Είναι σημαντικό ο υποψήφιος να αγαπήσει το αντικείμενο σπουδών με βασικά μαθήματα Βιολογία και Χημεία.

Επιστήμες Οικονομίας
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει τη σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών η οποία περιέχει 3 τμήματα, από τα οποία στον Βόλο εδρεύει το Οικονομικών Επιστημών. Τα Οικονομικά τμήματα γενικότερα δίνουν τη δυνατότητα με μεταπτυχιακές σπουδές να εξειδικευτούμε σε διάφορους τομείς κι έτσι να αποκτήσουμε την επαγγελματική μας ταυτότητα. Το ψηφιακό μάρκετινγκ, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τα logistics, η ανάλυση δεδομένων, η ελεγκτική, η αναλογιστική, τα ναυτιλιακά, η λογιστική είναι κάποιοι από τους τομείς που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον και μπορούν να οδηγηθούν οι απόφοιτοι των οικονομικών τμημάτων μέσω μεταπτυχιακού.
Κλείνοντας ας έχουμε στο μυαλό μας πως η επιτυχία μετριέται όχι με ένα αποτέλεσμα, μια στιγμή. Απευθυνόμενος στους μαθητές θα ήθελα να σας πω πως επιτυχία είναι μετά από δέκα χρόνια να είστε γεμάτοι και ευτυχισμένοι, να ξυπνάτε και να πηγαίνετε με κέφι στη δουλειά σας, να προσπαθείτε να κάνετε τον κόσμο καλύτερο. Αυτό δεν θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών, αλλά από τη ματιά σας στον κόσμο, την αγάπη και το πάθος γι’ αυτό με το οποίο να ασχοληθείτε. Άλλωστε, δεν υπάρχουν επαγγέλματα με προοπτική, αλλά άνθρωποι με προοπτική. Σοφές επιλογές σάς εύχομαι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το