Τοπικά

Πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο στα Μελισσάτικα για τα εκκλησιαστικά κειμήλια

Πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο για τα εκκλησιαστικά κειμήλια θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο στα Μελισσάτικα. Αφορμή αποτελεί η λειτουργία του εκθετηρίου για εκκλησιαστικά κειμήλια στη Μακρινίτσα.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, τα Τμήματα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Τομέας Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και κειμηλίων, την Μαγνήτων Κιβωτός και την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας.

Το συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του εκθετηρίου στη Μακρινίτσα και θα επιχειρήσει αρχικά να διερευνήσει την πολιτισμική, αισθητική και ποιμαντική προσφορά του εκθεσιακού αυτού χώρου, ενώ παράλληλα ευελπιστεί να συμβάλει στον διάλογο που αφορά στα ζητήματα λειτουργικής χρήσης και μουσειακής προβολής των εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Για το συνέδριο αλλά και τη λειτουργία του εκθετηρίου παρεχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στο πνευματικό κέντρο της Ανάληψης.

Ο μητροπολίτης ανέφερε πως «εκλεκτοί ομιλητές θα μιλήσουν στο συνέδριο και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλες τις Μητροπόλεις συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Μεταξύ των στόχων του είναι η προβολή του εκκλησιαστικού πολιτισμικού πλούτου του τόπου μας. Επίσης θα διερευνήσει τρόπους με τους οποίους ένα εκκλησιαστικό μουσείο διαφυλάσσοντας και προβάλλοντας ως φορέας μιας τοπικής εκκλησίας τον πλούτο αυτό, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μορφωτικούς, εκπαιδευτικούς, ποιμαντικούς και άλλους σχετικούς με τον πολιτισμό σκοπούς».
Η θεολόγος και ιστορικός βυζαντινής τέχνης κ. Μαρία Νάνου ανέφερε πως το μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Μακρινίτσα έχει μια δυναμική και μπορεί να την αναπτύξει σε συνεργασία με τους άλλους δύο πόλους που είναι το μουσείο ελληνικής λαϊκής τέχνης και το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το μουσείο είναι ένας χώρος, όπου κανείς εισέρχεται για να βγει με περισσότερες αποσκευές και εμπειρίες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Απόλυτη καταστροφή στο χριστουγεννιάτικο γεύμα της Airbus Atlantic – Πάνω από 700 εργαζόμενοι με τροφική δηλητηρίαση

Με απόλυτη αποτυχία εστέφθη το χριστουγεννιάτικο δείπνο που παρέθεσε η Airbus Atlantic στη Δυτική Γαλλία,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Βελτίωση

Στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση στοχεύουν μια σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί τόσο από τη δημοτική αστυνομία…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ευχές με… νόημα προς το Δ.Σ. της ΕΟΚ από την παράταξη Φασούλα

Ευχές με.. νόημα προς το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης έστειλε η παράταξη «Πρώτα το…

23 Δεκεμβρίου 2023

Αποκατάσταση

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου η μελέτη, που αφορά την…

23 Δεκεμβρίου 2023

Άλλη μια χώρα νομιμοποιεί την ευθανασία: «Δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο» στην Κούβα

Η Κούβα έγινε την Παρασκευή (22/12) μόλις η δεύτερη χώρα σε όλη την περιφέρεια της…

23 Δεκεμβρίου 2023

Κόντρα

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκη και στελεχών της ΝΔ για…

23 Δεκεμβρίου 2023