Τοπικά

ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Να ανακαλέσει ο Σ.Φάμελλος τις ΑΕΠΟ που επιτρέπουν στις τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε RDF,SRF και σκουπίδια

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων παίρνει θέση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από τις τσιμεντοβιομηχανίες και σε ανακοίνωσή του καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμμελο να ανακαλέσει όλες τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δίνουν το δικαίωμα σε τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε RDF,SRF ή σκουπίδια.  Σημειώνει επίσης πως η δημοτική αρχή Βόλου  οφείλει να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF, καθώς έτσι αντιστρατεύεται στην υγεία των πολιτών.

Η ανακοίνωση του ΠΑΝΔΟΙΚΟ:

“Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα που εξελίσσονται στο Βόλο, σχετικά με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, αλλά και τις άλλες επίσης Ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες.

Η τεχνολογία που διαθέτουν οι τσιμεντοβιομηχανίες είναι κατάλληλη για την παραγωγή τσιμέντου, αλλά όχι για την καύση σκουπιδιών. Με την καύση αυτή απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και το έδαφος καρκινογόνες ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών. Επομένως η καύση RDF, SRF και άλλων συναφών υλικών πρέπει να απαγορευτεί άμεσα με την ανάκληση όσων σχετικών ΑΕΠΟ έχουν εκδοθεί. Ακόμα χειρότερα όταν καίγεται, κατά κύριο λόγο, πλαστικό, όπως αποκάλυψε με τον αγώνα της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών στο Βόλο με τη δράση της. Η Δημοτική Αρχή Βόλου οφείλει να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF, πράξη που αντιστρατεύεται στα συμφέροντα και την υγεία των πολιτών του Βόλου.

Όλες οι επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει διεθνώς, ακόμα και όταν η καύση σκουπιδιών γίνεται σε ειδικούς κλιβάνους, απέδειξαν ότι οι συνέπειες στους πολίτες των γύρω περιοχών ήταν σοβαρές και έντονες. Αυτό είναι επομένως επικίνδυνο ιδιαίτερα για τις τσιμεντοβιομηχανίες που λειτουργούν πλησίον κατοικημένων περιοχών.
Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ καλεί τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλο να ανακαλέσει όλες τις ΑΕΠΟ που δίνουν το δικαίωμα σε τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε RDF,SRF, σκουπίδια κλπ. Να εφαρμόσει άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, καθώς και τα Περιφερειακά και Τοπικά Σχέδια. Τα σκουπίδια πρέπει να ανακυκλώνονται και να αξιοποιούνται και όχι να καίγονται”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το