Πολιτισμός

Παναγιώτης Βούζας: Η ιστορία του ρεμπέτικου της Σκοπέλου σε ταινία

 

Ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ακρογιαλιές Δειλινά» σε σκηνοθεσία του Τάκη Βούζα, το οποίο αναφέρεται στους συνεχιστές του ρεμπέτικου στη Σκόπελο, φιλοδοξεί να αρχίσει το ταξίδι του σε φεστιβάλ και κινηματογραφικές αίθουσες.
Η ταινία βασίζεται στα «Δειλινά», από τις πρώτες ταβέρνες με ζωντανή μουσική στο νησί, στην οποία πρωτόπαιξαν γνωστοί μουσικοί, συνεχιστές του ρεμπέτικου, όπως ο Γιώργος Ξηντάρης, ο Κώστας Καλαφάτης, ο Παύλος Βασιλείου, κ.ά.

Ο Αθηναίος κ. Παναγιώτης Βούζας, ο οποίος ζει μόνιμα στη Σκόπελο τα τελευταία 8 χρόνια, είναι ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ και μίλησε στη «Θ» για το εγχείρημα: «Πριν αρκετά χρόνια καταλάβαμε ότι η μουσική στη Σκόπελο κατέχει ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού του νησιού. Παρακολουθούσαμε τους ανθρώπους που έπαιζαν μουσική και μετά από ενημέρωση του Κώστα Καλαφάτη για τα «Δειλινά» και την ιστορία του, αποφασίστηκε πριν γκρεμιστεί να κινηματογραφήσουμε και πάνω σε αυτό να στήσουμε μια ιστορία» τόνισε, για να προσθέσει πως ουσιαστικά η ιστορία ακολουθεί τη μετάβαση από τα νησιώτικα πριν πολλά χρόνια στο ρεμπέτικο και το λαϊκό και στο σήμερα, όπου υπάρχει πλήθος κομπανιών.
Αφορμή, όπως αναφέρθηκε, ήταν ένα παλιό και ερειπωμένο κτίριο, όπου παλιά στεγάζονταν τα «Δειλινά», μία από τις πρώτες ταβέρνες με ζωντανή μουσική στη Σκόπελο, που γίνονται και ο άξονας της ταινίας. Εκεί όπου πρωτόπαιξαν γνωστοί μουσικοί, συνεχιστές του ρεμπέτικου, όπως ο Γιώργος Ξηντάρης, ο Κώστας Καλαφάτης, ο Παύλος Βασιλείου, κ.ά. Υπήρχε και το μικρόβιο του κινηματογραφιστή και έτσι δεν άργησε να ξεκινήσει το όλο εγχείρημα, που στήθηκε πάνω σε μια ιστορία του Κώστα Καλαφάτη: «Μια ταβέρνα στην οποία το 1975 πρωτόπαιξαν ο Παύλος Βασιλείου και ο Γιώργος Ξηντάρης και από τότε ακολούθησαν πάρα πολλοί, όπως ο Κώστας Καλαφάτης» επισήμανε, συμπληρώνοντας πως «όλοι αυτοί ήταν σαν μεταλαμπαδεύσανε την πνοή του ρεμπέτικου στο νησί».
Όσον αφορά στο ντοκιμαντέρ ο ίδιος σημείωσε πως «ξετυλίγεται μπροστά μας η μουσική εξέλιξη του νησιού που το χαρακτήρισε σαν ρεμπετονήσι».
Μέσα από την ταινία και τους μουσικούς της Σκοπέλου, αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που μιλούν, μπορεί κανείς να μάθει την ιστορία του νησιού και την αφομοίωση της κουλτούρας του ρεμπέτικου από τους νησιώτες.
Κατά τον κ. Παναγιώτη Βούζα, αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του νησιού είναι οι πολλές κομπανίες με δεξιοτέχνες μουσικούς: «Αυτό από μόνο του κάτι λέει. Και δεν πρόκειται για μία ορχήστρα. Μιλάμε για πολλές. Πολύς κόσμος ασχολείται με τη μουσική και αυτό το είδος. Δεν είναι τυχαίο που τα καλοκαίρια όλα τα μαγαζιά και οι ταβέρνες στη Σκόπελο έχουν σε μια γωνιά και μια κομπανία που παίζει ρεμπέτικο και λαϊκό».
Το ντοκιμαντέρ «Ακρογιαλιές Δειλινά» είναι ένα εγχείρημα που έγινε χωρίς χρήματα και έχουν ολοκληρωθεί όλα τα γυρίσματα. «Τώρα μοντάρουμε την ταινία. Ένα καλό αποτέλεσμα θα προκύψει με την επεξεργασία της εικόνας και του ήχου κ.λπ., τα οποία όμως κοστίζουν. Για αυτό και αναζητούμε χρηματοδότηση, αλλά και για τα δικαιώματα των τραγουδιών που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ, ώστε να ολοκληρωθεί και να αρχίσει το ταξίδι της σε φεστιβάλ και κινηματογραφικές αίθουσες» επισήμανε ο σκηνοθέτης.
Σημαντικό να αναφερθούν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ «Ακρογιαλιές Δειλινά», οι οποίοι είναι: Σκηνοθεσία: Τάκης Βούζας, σενάριο: Αθηνά Πούλιου, φωτογραφία: Λευτέρης Πούλιος, μοντάζ: Τίνα Κολοβού, ήχος: Αλέξανδρος Βούζας, επεξεργασία ήχου: Ντίνος Σάμπαλης, επεξεργασία εικόνας: Κωνσταντίνος Κρητικός, οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Πούλιου, εκτέλεση παραγωγής: ΑΙΓΙΣ, www.aegisfilms.gr, παραγωγή: ΤΕΤΤΙΞ.
Ο Αθηναίος σκηνοθέτης προέτρεψε τον κόσμο σε περίπτωση που θέλει και μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή, να δει την καμπάνια και να υποστηρίξει το ντοκιμαντέρ, στο link: https://www.kickstarter.com/projects/akrogialiesdeilina/akrogialies-deilina-beaches-and-dusks/.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=nGJltOC4uJE&ab_channel=Tettix
Website: https://akrogialiesdeilina.tettix.eu/.
Facebook page: https://www.facebook.com/AkrogialiesDeilina.documentary/.
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCZy5XkCLeGCskAffyYoasHg/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το