Τοπικά

Παλιός πίνακας κιμωλίας στο 29ο Δημοτικό Βόλου θα μετατραπεί σε έργο ζωγραφικής για την επέτειο του ’21 

Χάρη στην εξαιρετική πρωτοβουλία των διδασκόντων του 29ου Δημοτικού στον Βόλο, ένας παλιός πίνακας κιμωλίας θα μετατραπεί σε έργο ζωγραφικής από τον σκηνοθέτη και εικαστικό Κώστα Υφαντή, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, κ. Γεράσιμος Τσιμπλούλης μίλησε για τον πίνακα που θα κοσμήσει σε λίγο καιρό το 6/θέσιο 29ο Δημοτικό Σχολείο στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων.

Ο Κώστας Υφαντής είναι γνωστός στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και όχι μόνο. Διδάχθηκε σκηνοθεσία στη σχολή του Λυκούργου Σταυράκου. Στη συνέχεια αποφοίτησε από τη σχολή κινηματογράφου και θεάτρου της Ευγενίας Χατζίκου, σπούδασε και ζωγραφική στην Αθήνα, ενώ εξαιρετικά είναι τα δείγματα γραφής του στην ποίηση. Μαζί με τη σύζυγό του Μάρω, διατήρησαν επί σειρά ετών στα Παλαιά το εργαστήρι «Μελισσοκέρι και δημιουργία», ασχολούμενοι με τη μικρογλυπτική, την αγιογραφία, αλλά και τη συντήρηση συλλεκτικών ειδών.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 29ου Δημοτικού Σχολείου, προτού αρχίσει να εξιστορεί το πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Βολιώτη καλλιτέχνη, γύρισε πίσω τον χρόνο λέγοντας: «Τον Μάρτιο του 2012 μου ήρθε για πρώτη φορά αυτή η ιδέα. Τότε βρισκόμουν στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, όπου υπήρχαν στον διάδρομο παλιοί πίνακες και μαζί με τη ζωγράφο Αγγελική Κούρκουλου σκεφτήκαμε να τους μετατρέψουμε σε πίνακες ζωγραφικής. Τώρα βρίσκεται στην Αμερική, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα έζησε στον Βόλο. Είχαμε γνωριστεί και μας συνέδεε φιλία. Φτιάξαμε τότε δύο πίνακες, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι και σήμερα στο σχολείο, με θέμα τις εποχές της άνοιξης και του καλοκαιριού. Έπειτα το 2016, στο Δημοτικό Σχολείο Σέσκλου αυτή τη φορά, στο οποίο ήμουν διευθυντής, η ίδια ζωγράφος δημιούργησε έναν πίνακα, που αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του χωριού. Και τώρα έφτασε η στιγμή να συμβεί το ίδιο και στο 29ο Δημοτικό Βόλου, που πήγα φέτος. Βρήκα στην αποθήκη πράσινους πίνακες κιμωλίας και σκέφτηκα να συνεχίσω τη συγκεκριμένη δράση. Και χαίρομαι διπλά, γιατί την πρότασή μου πρώτα την «αγκάλιασαν» όλοι οι συνάδελφοι στο σχολείο και μετά απευθυνθήκαμε στον ζωγράφο. Είναι μία συλλογική προσπάθεια, όπως πρέπει να γίνεται».

Πηγή έμπνευσης για το θέμα του 1821 στο έργο που θα φιλοτεχνήσει εθελοντικά ο Κώστας Υφαντής, αποτέλεσε το γεγονός ότι διανύουμε το έτος εορτασμού της συμπλήρωσης δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Με τον Κώστα Υφαντή γνωριζόμαστε από χρόνια. Μόλις του πρότεινα να ζωγραφίσει κάτι σχετικό με το 1821, δέχθηκε με χαρά. Σήμερα (σ.σ. χθες) μας επισκέφτηκε στο σχολείο και επισφραγίσαμε τη συνεργασία μας, ενώ προσεχώς θα μεταφερθεί ο πίνακας στο εργαστήρι του, για να ξεκινήσει να δουλεύει πάνω σ’ αυτόν».

Η αξιοποίηση ενός παλιού «εργαλείου» της δουλειάς του δασκάλου, κειμήλιο μιας άλλης εποχής στην εκπαίδευση, είναι το έτερο κέρδος της δράσης. «Οι πράσινοι πίνακες κιμωλίας, οι οποίοι είχαν πάρει τη θέση των μαυροπινάκων, με τη σειρά τους αντικαταστάθηκαν πριν χρόνια από άλλους με τη λευκή επιφάνεια, πάνω στους οποίους γράφουμε με μαρκαδόρους», εξήγησε ο Γεράσιμος Τσιμπλούλης, για να προσθέσει: «Μέχρις ότου υλοποιηθεί το έργο, στο οποίο θα υπάρχει και ένα αποτύπωμα του σήμερα, ο καλλιτέχνης θα φωτογραφίζει τα διάφορα στάδια της δουλειάς του. Έτσι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δούνε βήμα-βήμα τη διαδικασία. Θα χρησιμοποιηθούν ακρυλικά χρώματα, ενώ ο κ. Υφαντής μάς ενημέρωσε ότι θα αφήσει ανέπαφα ορισμένα σημεία της επιφάνειας, για να φαίνεται ότι πρόκειται για πίνακα που γράφαμε με κιμωλία».

Όσο για το εάν ένα καλλιτεχνικό έργο βοηθάει τους μαθητές να αφομοιώσουν πιο εύκολα τα μηνύματα που εκπέμπει σήμερα ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, ο κ. Τσιμπλούλης δήλωσε κατηγορηματικά: «Η Τέχνη είναι εργαλείο μάθησης. Δεν το συζητάμε αυτό. Με τον πίνακα, με τον οποίον θα αφήσουμε το στίγμα του εορτασμού των διακοσίων χρόνων, θα δώσουμε κίνητρα στα παιδιά να δούνε παραπέρα και να κερδίσουν πολύ περισσότερα από μία απλή αφήγηση».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το