Κόσμος

Πακέτο-μαμούθ 300 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη «αποκαλύπτει» ο Γιούνκερ

B

Γίνεται ανάπτυξη χωρίς φρέσκο χρήμα; Γίνεται, υποστηρίζει ο Γιούνκερ και παρουσιάζει στις αρχές της εβδομάδας στο Στρασβούργο λεπτομέρειες για το επενδυτικό πακέτο-μαμούθ ύψους 300 δισ. ευρώ για περισσότερη απασχόληση στην ΕΕ.
Εβδομάδα «αποκαλύψεων» για το φιλόδοξο επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισ. ευρώ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ. Πρώτα ενώπιον του Κολεγίου των Επιτρόπων και στη συνέχεια των ευρωβουλευτών στην ολομέλεια του Στρασβούργου, ο Γιούνκερ θα παρουσιάσει εντός της εβδομάδας, λεπτομέρειες του συγκεκριμένου πακέτου που η Κομισιόν έχει κρατήσει επιμελώς μέχρι τώρα μυστικές.

Εγγυήσεις για τους ιδιώτες επενδυτές
Οι πόροι του πακέτου – μαμούθ θα πρέπει να διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια σε έργα υποδομών, έρευνας και ανάπτυξης με στόχο να επανακτήσει η ΕΕ την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς. Ο τίτλος του προγράμματος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα «Invest in Europe» και σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung θα «εξοπλιστεί» αρχικά με κεφάλαια που θα προκύψουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως πχ από τα διαρθρωτικά ταμεία, προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια ιδιωτών, οι οποίοι θα ήθελαν να επενδύσουν στο βασικό κεφάλαιο του «Invest in Europe» και θέλουν να έχουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους.
Άρα, φρέσκο χρήμα δεν πρόκειται υπάρξει, κάτι που θα απογοητεύσει τους ευρωβουλευτές και κυρίως τους Σοσιαλιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διοχετεύσει φρέσκο χρήμα στην επενδυτική πρωτοβουλία. Αν και ήταν από καιρό γνωστό ότι ο Γιούνκερ δεν θα μπορούσε να ζητήσει νέες εισφορές ύψους πολλών δις ευρώ από τα κράτη-μέλη ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να μην δοθούν νέα ονόματα στα πρότζεκτ που ήδη τρέχουν.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το