Οικονομία

Πάγωσε το ενδιαφέρον για την ρύθμιση των 100 δόσεων λόγω εκλογών

χρήματα Ε.Ε.
Τις αρχικές αμφιβολίες που είχε εκφράσει η τρόικα για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις , «επιβεβαίωσε» η κυβέρνηση, καθώς η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τορπίλισε την ευνοϊκή ρύθμιση, αποτρέποντας εκατομμύρια οφειλετών από το να υπαχθούν σε αυτή.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει αιτήσεις για υπαγωγή στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις ανέρχεται σήμερα σε 150.000 περίπου, εκ των οποίων επικυρωμένες αιτήσεις είναι οι 125.000. Συνολικά έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση οφειλές 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι μέχρι σήμερα εισπράξεις ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ περίπου.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 72 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των οφειλετών αγγίζει τα 4 εκατομμύρια.

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα εργασίας, για την διερεύνηση, μελέτη και υποβολή προτάσεων, που αφορούν στην αξιολόγηση των διαδικασιών είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο, η οποία θα αναλάβει και τον σχεδιασμό και την μορφοποίηση του νέου συστήματος.

Έργο της 10μελούς ομάδας εργασίας, που θα πρέπει να υποβάλλει στη κ. Σαββαΐδου το τελικό της πόρισμα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2015, είναι η αξιολόγηση των διαδικασιών είσπραξης με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, ο σχεδιασμός ενός νέου συστήματος διαχείρισης της ροής εργασιών για την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας των εφοριών λαμβανομένων υπόψη των διεθνών βέλτιστων πρακτικών.

www.tovima.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το