Κόσμος

Παγκόσμια Τράπεζα: Χωρίς ρεύμα ένας στους επτά ανθρώπους

lamba
Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο ζει χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας ρυπογόνα καύσιμα, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία παρουσίασε επενδυτικό σχέδιο επενδύει 5 δισ. δολαρίων μέχρι το 2020 για την παιδεία σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Το παγκόσμιο ποσοστό πρόσβασης σε ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε στο 85% το 2012 από το 83% που βρισκόταν το 2010 και ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα έπεσε στους 1,1 δισ. από 1,2 δισ. ανθρώπους.

Η Ινδία σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά η πρόοδος στην υποσαχάρια Αφρική ήταν πολύ αργή, ανέφερε η έκθεση για την Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους (SE4All), μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών το 2011.

«Πορευόμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να τερματίσουμε την ενεργειακή φτώχεια, αλλά είμαστε ακόμη μακριά από την γραμμή τερματισμού», δήλωσε η Ανίτα Μαρανγκόλι Τζορτζ, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος για θέματα ενέργειας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι παραδοσιακοί δείκτες μπορεί να υπερεκτιμούν την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή τα τροφοδοτικά ρεύματος είναι περιορισμένα ή αναξιόπιστα για πολλές κοινότητες. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα της Λ.Δ. του Κονγκό, το 90% των κατοίκων διαθέτει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια χάρη στο εκτεταμένο δίκτυο όμως στην πραγματικότητα τις περισσότερες νύχτες στους δρόμους δεν υπάρχει φωτισμός και ελάχιστα νοικοκυριά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους.

Η πρωτοβουλία για τη Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους (SE4All) έχει θέσει τρεις στόχους μέχρι το 2030: να προμηθεύσει πρόσβαση παγκοσμίως σε σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες, να διπλασιάσει το ποσοστό της βελτίωσης στην ενεργειακή απόδοση και να διπλασιάσει το μερίδιο στις ανανεωμένες πηγές ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο το οποίο προσβλέπει σε διπλασιασμό της επένδυσης του οργανισμού στη δημόσια παιδεία τα επόμενα πέντε χρόνια σε αναπτυσσόμενες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στο να βελτιωθεί η ποιότητα της παιδείας παρά να αυξηθεί ο αριθμός μαθητών που πηγαίνουν σχολείο, στόχο που είχε έως τώρα.

Η Τράπεζα αποκάλυψε ότι θα ξοδέψει συνολικά 5 δισ. δολάρια μέχρι το 2020 – ποσό διπλάσιο αυτού που είχε ξοδέψει τα τελευταία πέντε χρόνια – σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα πάνω από 120 εκατ. παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο και άλλα 250 εκατ. περίπου τα οποία δεν μπορούν να γράψουν ή να διαβάσουν παρά το γεγονός ότι παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ είπε ότι η Τράπεζα θα υιοθετήσει ένα σύστημα χρηματοδότησης που βασίζεται σε θετικά αποτελέσματα και κάτω από το οποίο τα ενδιαφερόμενα κράτη θα χρηματοδοτούνται μόνο εφόσον πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ πάνω από 160 χώρες εκπροσωπούνται στο Παγκόσμιο Φόρουμ Παιδείας που διεξάγεται στη Νότιο Κορέα σήμερα (Τρίτη), για να θέσουν τους στόχους για την παιδεία για τα επόμενα 15 χρόνια, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η επένδυση στη παιδεία είναι βασικός παράγοντας στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας παγκόσμια, έναν στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα μέσω ενός προγράμματος που θα «τρέξει» έως το 2030. Από το 2000 έως σήμερα, η Τράπεζα έχει ξοδέψει 40 δισ. δολάρια για την παιδεία παγκόσμια.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το