Τοπικά

«Παγίδες» των πανελλαδικών με τη ματιά υποψηφίων του Βόλου “Θ”

1

Βατά και αντιμετωπίσιμα χωρίς να λείπουν όμως και οι δυσκολίες από ορισμένα μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, Βιολογία, Αρχαία, χαρακτηρίζουν οι φετινοί υποψήφιοι του Βόλου τα θέματα που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πιο ενθαρρυμένοι είναι οι υποψήφιοι από τις Ομάδες Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών και της Οικονομίας – Πληροφορικής, ενώ οι υποψήφιοι από την Ομάδα Προσανατολισμού των Θεωρητικών Σπουδών εκτιμούν πως τα θέματα ήταν πιο απαιτητικά.

Πάντως όλοι οι υποψήφιοι τονίζουν πως φέτος δεν έπεσαν τα πολύ δύσκολα θέματα σε κάποιο μάθημα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Βέβαια φέτος λόγω της μη προσμέτρησης του προφορικού βαθμού στο γενικό σύνολο μορίων εισαγωγής, ακόμη και το ένα λάθος μπορεί να στοιχίσει.

Λίγες ημέρες μετά τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων οι υποψήφιοι των ΓΕΛ Βόλου μιλούν στη «Θ» κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των θεμάτων στις πανελλαδικές.

Και αναμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών σε περίπου 20 ημέρες για να σχεδιάσουν και τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο.

Η «Θ» βρέθηκε χθες στο 3ο ΓΕΛ Βόλου, όπου ξεκίνησαν τις ενδοσχολικές εξετάσεις οι υποψήφιοι των πανελλαδικών και συνομίλησε μαζί τους.

Απρόβλεπτο θέμα στην Έκθεση

Η υποψήφια από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών που διεκδικεί την εισαγωγή της στο Πολυτεχνείο Σταυρούλα Μαγοπούλου τόνισε πως στην Έκθεση το θέμα ήταν μεν απλό, όχι όμως αναμενόμενο. Τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είχαν απαιτητικά θέματα, ενώ βατά ήταν τα θέματα στη Φυσική και τη Χημεία. Γενικά τα θέματα φέτος ήταν αντιμετωπίσιμα και πιο βατά από πέρυσι, όπου έπεσαν δύσκολα θέματα. Ίσως φέτος μόνο από απροσεξία να χάθηκαν κάποιοι βαθμοί από τους υποψήφιους. Και γενικά βλέπω πως οι υποψήφιοι έχουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Παίρνοντας τον λόγο η υποψήφια από την ομάδα προσανατολισμού οικονομίας και πληροφορικής Ελεονώρα Ζωή Κωνσταντούλα ανέφερε πως στόχος της είναι να εισαχθεί στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία. Τα θέματα στην έκθεση ήταν καλά, ενώ και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης πιστεύω ότι οι υποψήφιοι θα μπόρεσαν να γράψουν, αφού δεν υπήρχε κάποιο εξεζητημένο θέμα. Στην Οικονομία έπεσαν σχετικά εύκολα θέματα, ενώ στην Ανάπτυξη Εφαρμογών τα θέματα ήταν βατά, αλλά λόγω των μικρών παγίδων που έκρυβαν και στις οποίες αρκετοί έπεσαν, μπορεί να χαθούν βαθμοί. Γενικώς τα θέματα στη δική μου Κατεύθυνση ήταν βατά και οι υποψήφιοι μπορεί να ελπίζουν. Άλλωστε το δικό μας επιστημονικό πεδίο έχει υψηλόβαθμες σχολές, αλλά οι περισσότερες κινούνται σε μέτρια επίπεδα ως προς τα μόρια.

Απαιτητικά στη θεωρητική

Από την πλευρά της η υποψήφια της Ομάδας Προσανατολισμού Θεωρητικών Σπουδών Βάλια Χρηστάκη τόνισε πως στα Αρχαία επιλέχθηκαν για το γνωστό κείμενο τα Ηθικά Νικομάχεια που κάποιοι δεν το περίμεναν, επειδή είχε μπει πολλές φορές. Επίσης και στα ετυμολογικά μπορεί να χάθηκαν μερικές μονάδες. Στο άγνωστο κείμενο οι ασκήσεις γραμματικής ήταν λίγο απαιτητικές. Γενικώς στα Αρχαία τα ζητήματα ήταν απαιτητικά, αλλά βέβαια άλλες χρονιές έχουν πέσει και πιο δύσκολα. Το θέμα στην έκθεση ήταν απρόβλεπτο, και ειδικά το δεύτερο ζήτημα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήθελε προσοχή. Στην Ιστορία τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από άλλες χρονιές, ειδικά το τέταρτο ζήτημα. Και στα Λατινικά τα θέματα ήταν για καλά διαβασμένους. Γενικώς όλα τα θέματα στη δικιά μας κατεύθυνση ήταν μάλλον απαιτητικά, ενώ οι υποψήφιοι έχουν και τις λιγότερες σχολές να επιλέξουν.

Η ίδια ενδιαφέρεται να σπουδάσει αγγλική φιλολογία, ψυχολογία, αν και περιμένει την ανακοίνωση των βαθμών για να αποφασίσει με σιγουριά.

Βατά σε Φυσική – Χημεία

Η υποψήφια της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών που στοχεύει στην Ιατρική Ελευθερία Παπατόλια είπε πως το θέμα στην έκθεση ήταν απρόβλεπτο, αλλά όχι δύσκολο. Στη Φυσική και τη Χημεία τα θέματα ήταν πολλά και χωρίς παγίδες. Στη δικιά μας κατεύθυνση εκεί που κτύπησαν ήταν στο μάθημα της Βιολογίας Κατεύθυνσης που τα θέματα ήταν πολλά σε όγκο, αλλά και για καλά διαβασμένους. Έτσι για τους υποψήφιους που θέλουν να εισαχθούν σε σχολές Επιστημών Υγείας τα πάντα θα κριθούν από την επίδοση στη Βιολογία και την Έκθεση, αφού στη Φυσική και τη Χημεία τα θέματα ήταν πιο βατά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το