Τοπικά

Όταν οι αρχηγοί θέτουν υποψηφιότητα στο Ν. Λάρισας…

 

viewimg

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο τρίτος αρχηγός κόμματος που μετέχει στο ψηφοδέλτιο του Νομού Λάρισας την τελευταία 10ετία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο δεύτερος νομός στον οποίο έθεσαν υποψηφιότητα και οι τρεις αρχηγοί είναι η Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ εξίσου καταπληκτικό είναι ότι πολιτικός αρχηγός θέτει υποψηφιότητα στο Ν. Λάρισας κάθε πέντε χρόνια ή κάθε δεύτερη εκλογή (εφ’ όσον φυσικά οι διπλές εκλογές του 2012 νοηθούν ως ενιαία εκλογική αναμέτρηση).

Το τρίτο κοινό στοιχείο είναι ότι υποψηφιότητα στο Ν. Λάρισας θέτει αρχηγός κόμματος που μετέχει στην (απερχόμενη) κυβέρνηση. Οι δύο πρώτοι ηττήθηκαν στις εκλογές και έμειναν εκτός κυβέρνησης.

Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ Ή ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ;

Την αρχή έκανε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2004, ο οποίος επέλεξε τελικά την Α’ Θεσσαλονίκης κι αφού είχε προηγηθεί ένα θρίλερ για κάποια 24ωρα αν θα αφήσει εκτός Βουλής τον κ. Φώτη Χατζημιχάλη στη Λάρισα ή την κα Εύα Καϊλή στην Α’ Θεσσαλονίκης (η σημερινή ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τότε είχε θέσει πρώτη φορά υποψηφιότητα και φυσικά έμεινε εκτός Βουλής).

Υποψήφιος στο Ν. Λάρισας ήταν και ο κ. Κώστας Καραμανλής το 2009 ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και (απερχόμενος) πρωθυπουργός. Και ο κ. Κ. Καραμανλής επέλεξε τελικά να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία, όμως, είναι η εκλογική περιφέρεια στην οποία ήταν και πριν βουλευτής (ο Γ. Παπανδρέου ήταν πριν το 2004 βουλευτής αρχικά Αχαΐας και στη συνέχεια Α’ Αθηνών).

ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ

Στις επικείμενες εκλογές υποψήφιος στο νομό είναι ο αντιπρόεδρος της (απερχόμενης) κυβέρνησης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επίσης είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης που είναι η παραδοσιακή εκλογική του περιφέρεια από το 1993 όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής.

Συνεπώς, στο εύλογο ερώτημα («ποια από τις δύο έδρες θα κρατήσει τελικά ο Ε. Βενιζέλος;»), η απάντηση, με βάση την ιστορία, φαίνεται προφανής: της Α’ Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν, πάντως, κάποιοι που λένε ότι δεδομένου του ρευστού πολιτικού σκηνικού αλλά και των βέβαιων εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ την «επόμενη ημέρα» ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος 100% μέχρις ότου ανακοινωθεί ποια έδρα θα κρατήσει ο Ε. Βενιζέλος. Άρα, ο πρώτος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Λάρισας είναι προφανές θα περάσει κάποιες ώρες αγωνίας…

ΙΣΤΟΡΙΑ

Για την ιστορία: το 2004 ο Γ. Παπανδρέου κράτησε μία από τις έξι έδρες του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης κι όχι μία από τις τρεις στο Ν. Λάρισας, ενώ το 2009 ο Κ. Καραμανλής κράτησε μία από τις πέντε έδρες της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και όχι μία από τις δύο στο Ν. Λάρισας.

Φέτος το ΠΑΣΟΚ, με βάση τις εκτιμήσεις, θα εκλέξει έναν βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης κι έναν στο Ν. Λάρισας, όπως άλλωστε έγινε και στις διπλές εκλογές του 2012.

Τότε, ο Ε. Βενιζέλος ήταν υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και το Ν. Ηρακλείου και επέλεξε την πρώτη περιφέρεια αφήνοντας εκτός Βουλής την Εύα Καϊλή (για δεύτερη φορά μετά το 2004!), ενώ βουλευτής ορκίστηκε ο πρώτος του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΤΑΙ

Στο Ν. Λάρισας, πάντως, τείνει να δημιουργηθεί η εξής παράδοση: δεν επανεκλέγεται βουλευτής αυτός ο οποίος εισέρχεται στη Βουλή λόγω της απόφασης του πολιτικού αρχηγού να κρατήσει την άλλη έδρα κι όχι αυτή στο Ν. Λάρισας.

 Αυτό έγινε το 2007 με τον Φ. Χατζημιχάλη και τον Ιούνιο του 2012 με τον Χρ. Ζώη, ο οποίος βεβαίως εξελέγη (με άλλο κόμμα) τον Μάιο του 2012 αλλά παρέμεινε βουλευτής για μόνο μία ημέρα αφού η Βουλή διαλύθηκε και ο ίδιος δεν επανεξελέγη.

Ο αρχηγός δεν χρειάζεται σταυρό

Βάσει της νομοθεσίας, ο αρχηγός κόμματος, εφ’ όσον το κόμμα εκλέξει έδρα και στις δύο περιφέρειες στις οποίες είναι υποψήφιος, επιλέγει μετά τις εκλογές ποια από τις δύο έδρες θα κρατήσει με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής.

Ο αρχηγός ή ο πρόεδρος αυτοτελούς κόμματος ή, αν πρόκειται για συνασπισμό κομμάτων, ο αρχηγός του συνασπισμού, θεωρούνται ότι λαμβάνουν σταυρούς προτίμησης το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται. Με άλλα λόγια, ο κ. Ε. Βενιζέλος εν προκειμένω θεωρείται ότι λαμβάνει ως σταυρούς όλες τις ψήφους που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ στο Ν. Λάρισας, συνεπώς δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από τρεις σταυρούς προτίμησης στις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του και προς τρεις υποψηφίους, είναι έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν όμως περιέχει τέσσερις σταυρούς, από τους οποίους ο ένας έχει τεθεί δίπλα στο όνομα του αρχηγού, λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι τρεις σταυροί προτίμησης που έχουν τεθεί δίπλα στο όνομα άλλων υποψηφίων.

ΠΗΓΗ: Ελευθερία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το