Οικονομία

Όταν η Apple φταρνίζεται η Ασία αρρωσταίνει

assets_LARGE_t_420_54679453_type13145

Οι μειωμένες πωλήσεις του iPhone ψαλίδισαν τα κέρδη ή οδήγησαν σε ζημιές συνεργαζόμενες εταιρείες που συνολικά τζιράρουν 370 δισ. $

Η… ιστορική πτώση, για πρώτη φορά, στις πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων iPhone κατά τη διάρκεια του β’ οικονομικού τριμήνου του 2016 ήταν ικανή να προκαλέσει «τριγμούς» όχι μόνο στο εσωτερικό της Apple αλλά και σε πολλές ακόμη εταιρείες που συνεργάζονται με τον αμερικανικό κολοσσό.

Για μερίδα αναλυτών αποτελεί μία ακόμη επανάληψη του… «φαινομένου της πεταλούδας», καθώς η πτώση των μεγεθών σε έναν παγκόσμιο επιχειρηματικό κολοσσό μπορεί να επηρεάσει την πορεία χιλιάδων άλλων εταιρειών και θέσεων εργασίας οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα προϊόντα που παράγει.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, κάθε καμπή στην ιστορία των πολυεθνικών γιγάντων αποτελεί ευκαιρία για επενδύσεις από τους… γκουρού των αγορών -όπως συνέβη με τον Μπάφετ στην Apple- και την αποκομιδή τεράστιων υπεραξιών από την ανάκαμψη των μεγεθών τους.

Πιο αναλυτικά, στο β’ οικονομικό τρίμηνο του 2016, πωλήθηκαν 51,2 εκατ. συσκευές iPhone, έναντι 61,2 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (-16,3%), τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 50,55 δισ. δολάρια, 13% χαμηλότερα από τα περσινά (58 δισ.), ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 10,52 δισ., όταν την ίδια περίοδο το 2015 ήταν 13,57 δισ. δολάρια.

Η διοίκηση της εταιρείας προέβλεψε ότι τα έσοδα του γ’ οικονομικού τριμήνου θα κυμανθούν μεταξύ 41 και 43 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν «επίδοση» κοντά στα 47 δισ. δολάρια. Σχεδόν αυτόματα επηρεάστηκαν αρνητικά τα αποτελέσματα 11 μεγάλων ασιατικών εταιρειών συνεργατών της Apple, μεταξύ των οποίων και η αλυσίδα εφοδιασμού στην Ασία, που τζιράρουν 370 δισ. δολάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατασκευαστές εξαρτημάτων του iPhone δημοσίευσαν αδύναμα κέρδη και επιφυλακτικές προβλέψεις.

Για παράδειγμα, η ταϊβανέζικη Foxconn Technology Group, ο κύριος συναρμολογητής iPhone, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου εμφάνισαν πτώση 9,2% σε 27,58 δισ. νέα δολάρια Ταϊβάν (848,2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) από 30,39 δισ. πέρυσι, ενώ καθαρή ζημιά 31,8 δισ. γεν (293,5 εκατ. δολάρια) από ζημιά 12,3 δισ. το 2014 αναμένει και η γιαπωνέζικη Japan Display (εφοδιαστής οθονών για τα smartphones της Apple) για το οικονομικό έτος 2015.

Απώλειες μετρούν επίσης η ταϊβανέζικη Pegatron Corp (μίας ακόμη συναρμολογήτριας εταιρείας για τα iPhones), οι γιαπωνέζικες Sharp (οθόνες), Sony (αισθητήρες κάμερας), Toshiba (flash memory chips) και Nidec (απτικά εξαρτήματα για τηλέφωνα και ρολόγια) και οι Murata Manufacturing (25% πτώση στα λειτουργικά κέρδη), TDK (πτώση 10% στη λειτουργική κερδοφορία) και Alps Electric (-40%) που κατασκευάζουν μέρη των κινητών τηλεφώνων της Apple Υποχώρηση κερδών κατά 18% κατέγραψε και η ταϊβανέζικη Largan Precision (εξαρτήματα κάμερας).

Καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη στα smartphones, οι προμηθευτές επισημαίνουν ότι δεν βλέπουν κάποιο άλλο προϊόν που θα μπορέσει να οδηγήσει ισχυρή ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. «Παρακολουθούμε στενά νέες περιοχές, όπως το Ιντερνετ των Πραγμάτων και τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, όμως για την ώρα τίποτε δεν πλησιάζει στο ελάχιστο την κλίμακα των smartphones», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pegatron, Τσαρλς Λιν, ενώ ο Αρθουρ Χσιχ, αναλυτής στην UBS, επεσήμανε ότι οι προμηθευτές ηλεκτρονικών αντιμετώπισαν παρόμοιες προκλήσεις όταν επιβραδύνθηκε η αγορά προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Εκτός από τα iPhones, η Apple στο β’ τρίμηνο παρουσίασε μειωμένες πωλήσεις τόσο για τα iPad (10,2 εκατ. συσκευές από 12,62 εκατ. πέρυσι) όσο και για τα Mac (4 εκατ. από 4,56 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015).

Οι καθοδικές αναθεωρήσεις για τις προοπτικές της εταιρείας οδήγησαν τη μετοχή σε χαμηλό δύο ετών, με αποτέλεσμα να χάσει από την Alphabet (της Google) την πρωτιά στη λίστα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Την ίδια ώρα όμως, ένας από τους πλέον γνωστούς γκουρού των επενδύσεων, ο πολυεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, δείχνει να είναι πιο αισιόδοξος για τις μελλοντικές προοπτικές του τεχνολογικού κολοσσού. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Berkshire Hathaway (του Μπάφετ) αποκάλυψε ότι στις 31 Μαρτίου είχε στην κατοχή της 9,81 εκατομμύρια μετοχές της Apple.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε η Berkshire αγόρασε το μερίδιο, το οποίο αποτιμάται με πάνω από 1 δισ. δολάρια, ωστόσο αυτή η κίνηση φαίνεται να πραγματοποιήθηκε κατόπιν της αποχώρησης του Καρλ Ικαν, ο οποίος πούλησε το σύνολο των μετοχών που διέθετε θεωρώντας ότι η επιβράδυνση της Κίνας θα πλήξει καίρια τα μεγέθη της εταιρείας. Ο Μπάφετ και οι συνεργάτες του ποντάρουν στο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, θα αναπτύξει νέες τεχνολογίες που θα δώσουν νέα ώθηση στις πωλήσεις των βασικών προϊόντων του αμερικανικού κολοσσού.

Μια αιρετική θεωρία
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η πορεία μιας εταιρείας στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2012 στη γενική συνέλευση της Apple ένας επενδυτής είχε ρωτήσει τον επικεφαλής Τιμ Κουκ, αν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει τα αυξανόμενα ταμειακά διαθέσιμα για να αποκτήσει την Ελλάδα, με τον ισχυρό άνδρα της Apple να απαντά αμήχανος ότι… «έχουμε εξετάσει πολλά πράγματα, αλλά όχι αυτό».

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι αμερικανικές επιχειρήσεις -που δραστηριοποιούνται εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα- διέθεταν πέρυσι ρευστότητα της τάξης των 1,73 τρισ. δολαρίων, γεγονός που είχε οδηγήσει τον Λεονίντ Μπερσίντσκι σε μια ανάλυσή του για το Bloomberg να υποστηρίξει την άποψη πως οι Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco θα μπορούσαν να διαθέσουν τα μισά περίπου απο τα αποθεματικά τους, που φθάνουν τα 439 δισ. δολάρια, προκειμένου να ρίξουν το δημόσιο χρέος της χώρας μας στο απολύτως διαχειρίσιμο 70% του ΑΕΠ ζητώντας ως αντάλλαγμα από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να της μεταβιβάσουν τα δισ. που της λείπουν, ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το