Τοπικά

«Όσο ζούμε φιλοσοφούμε» στο 5ο ΓΕΛ Βόλου

Στο 5ο ΓΕΛ Βόλου οι έφηβοι δείχνουν ιδιαίτερη θέληση για να εντρυφήσουν στις σημαντικές έννοιες των Ελλήνων και ξένων φιλοσόφων.

Στο σχολείο διεξήχθη πριν μερικές ημέρες ο πανελλήνιος διαγωνισμός φιλοσοφίας, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Χάρβαντ και την Ένωση Ελλήνων Φιλολόγων και τον τοπικό Σύνδεσμο Φιλολόγων.

Από το 5ο ΓΕΛ Βόλου διαγωνίστηκαν εννιά μαθήτριες και μαθητές υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων κ.κ. Ελένη Ταμία και Ευαγγελία Γιαννά, που για αρκετές ημέρες προετοίμασαν τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

«Τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία, γιατί είναι σε θέση να συζητήσουν πάνω στις αρχές των φιλοσόφων και να εκφραστούν προσωπικά πάνω σε γενικά ζητήματα της ανθρώπινης φύσης» ανέφερε η κ. Γιαννά.

Η «Θ» συνομίλησε με μαθητές της Β’ Τάξης του Λυκείου και κατέγραψε τις απόψεις τους.

Η Βάσω Μαξούρη ανέφερε πως «της αρέσει η φιλοσοφία, γιατί τη βοηθά να οργανώσει τη σκέψη της και να αναρωτηθεί για ζητήματα που δεν θα σκεπτόταν ποτέ».

Από την πλευρά της η Δήμητρα Μιχαλάκη επισήμανε πως «δεν έλκονται όλοι οι έφηβοι από τη φιλοσοφία, γιατί στη φιλοσοφία θα πρέπει να μπεις σε έναν τρόπο σκέψης, κάτι που κουράζει τους σημερινούς νέους που θέλουν να τα έχουν όλα έτοιμα».

Η Μαριάννα Παρρησιάδη τόνισε πως «η φιλοσοφία συνδέεται με μια σειρά σκέψεων και αποφάσεων που λαμβάνει κάθε άνθρωπος και με αυτές πορεύεται ση ζωή του, οπότε τις έχει ως κατευθυντήριο άξονα. Μάλιστα διαβάζω φιλοσόφους και με έχουν επηρεάσει στο πώς θα συμπεριφέρομαι».

Η Ευαγγελία Κίσσα επισήμανε πως της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο φιλόσοφος Ντεριντά που αναφέρθηκε στην έννοια της φιλοξενίας προς τον ξένο.

Η Δωροθέα Πουρνάρα υπογράμμισε πως «οι περισσότεροι έφηβοι περιφρονούν τη φιλοσοφία. Προσωπικά τη θεωρώ πολύ σημαντική, γιατί μπορούμε και σκεπτόμαστε ορισμένα πράγματα, διαμορφώνουμε απόψεις και προβληματιζόμαστε» ανέφερε.

Η Κυριακή Κόφφα σχολίασε το γεγονός πως «η φιλοσοφία είναι υποχρεωτικό μάθημα στη Β’ Τάξη Λυκείου λέγοντας πως είναι σημαντικό οι έφηβοι να μελετούν τους Έλληνες και ξένους φιλοσόφους, Άλλωστε όσο ζούμε φιλοσοφούμε».

Ο μαθητής Παντελής Σιμώτας ανέφερε πως «η φιλοσοφία διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες και με τη συμμετοχή μας σε αυτό τον διαγωνισμό, όλοι βελτιωθήκαμε ως άνθρωποι».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το