Τοπικά

Εργαστήρι ΑΠΘ στον Βόλο – Όσο πιέζεται η δημοσιογραφία, τόσο πλήττεται η Δημοκρατία

Συγκοινωνούντα δοχεία μπορούν να χαρακτηριστούν η δημοσιογραφία και η ανάπτυξη, καθώς υπηρετούν και τα δύο το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, η βελτίωση και των δύο περνά μέσα από τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να στηρίξουν την αξιόπιστη δημοσιογραφία.

Πρόκειται για ένα από τα συμπεράσματα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στον Βόλο από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, υπό τον τίτλο «Δημοσιογραφία για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Αλλαγή: Από τη θεωρία στην πράξη».

Ο Αντώνης Σκαμνάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε δηλώσεις του ανέφερε πως η δημοσιογραφία συνδέεται με την ανάπτυξη παρά το γεγονός ότι αρχικά, αν εξεταστούν, φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τους.

Η ανάπτυξη είναι κάτι που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ενώ και η δημοσιογραφία είναι κοινωνικό προϊόν το οποίο επίσης εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Υπό αυτή την έννοια υπάρχει μεταξύ τους σχέση, καθώς η ανάπτυξη δεν είναι απλώς αριθμοί, παρά μεγέθη φυσικά που, ωστόσο, θα πρέπει να τίθενται στην υπηρεσία της κοινότητας των πολιτών. Έτσι σύμφωνα με τον κ. Σκαμνάκη θα πρέπει να υπάρχει ένας καταμερισμός που εμφανίζεται ως κοινωνικός πλούτος.

Στην κατεύθυνση αυτή η δημοσιογραφία, επειδή ακριβώς εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον πρέπει ταυτόχρονα να εξυπηρετεί και την ίση κατανομή του κοινωνικού πλούτου. Όπως εξήγησε ο καθηγητής «βλέπουμε την έννοια της ανάπτυξης όχι απλώς ως αριθμούς, αλλά με την έννοια της υποστήριξης του δημόσιου συμφέροντος».

Ερωτηθείς από τη «Θ» σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις της δημοσιογραφίας, ο κ. Σκαμνάκης τόνισε ότι ο χώρος πλήττεται στην περίοδο της κρίσης, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η κρίση εμφανίζεται σε περιόδους, όπου υποχωρούν οι ρυθμοί της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Από τη στιγμή που η δημοσιογραφία είναι ένα κοινωνικό προϊόν θα πρέπει να εξεταστεί τόσο το επάγγελμα, όσο και οι δημοσιογραφικές σπουδές ως μια σημαντική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η οικονομική κρίση έχει επιφέρει πολλές σημαντικές αλλαγές στον κλάδο, με την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών και την πίεση που ασκείται προς το δημοσιογραφικό επάγγελμα, το οποίο, όσο πιέζεται πλήττεται η ίδια η δημοκρατία.

Παρά, όμως, τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο ο κ. Σκαμνάκης δηλώνει αισιόδοξος για βελτίωση των δεδομένων, πάντα, υπό το πρίσμα της κοινωνίας. «Οι πολίτες θα πρέπει να βγούνε προς τα έξω, να μην είναι καθηλωμένοι στους καναπέδες, να αναπτύξουν μια δραστηριότητα και υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι η όποια λύση μπορεί να εμφανιστεί, μόνο μέσα από τους ίδιους τους πολίτες» κατέληξε.

Εκπαιδευτικός ρόλος
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδα και Έυβοιας, Γιώργος Τσιγκλιφύσης μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ανέφερε πως είναι γεγονός ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφίας αμφισβητείται έντονα στον σύγχρονο κόσμο, συμπληρώνοντας πως η δημοσιογραφία παρεμβαίνει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δημιουργεί πρότυπα και αξίες και παίζει ώς έναν βαθμό εκπαιδευτικό ρόλο.

Κάποιοι δημοσιογράφοι υπηρετούν αυτή τη λογική, άλλοι πάλι όχι, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει με την τεχνολογική εξέλιξη σε συνδυασμό με τα επιχειρηματικά «θέλω» της νέας γενιάς εργοδοτών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το