Ελλάδα

Οργή στις Βρυξέλλες για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ από την Αθήνα

Εως και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενοχλεί πλέον η στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχωρεί σε απανωτές τηλεφωνικές επαφές, ενώ το οικονομικό επιτελείο σπεύδει στις Βρυξέλλες εν όψει Eurogroup.

Εντατικές «ζυμώσεις» ώστε να υπάρξει σημαντική εξέλιξη μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Παρόλο που μέχρι την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πρακτικό κώλυμα να αποστείλει τους εκπροσώπους του στην Αθήνα, κάτι που καθιστά το ενδεχόμενο άμεσης επιστροφής των θεσμών «αδύναμο», δανειστές και ελληνικό οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να πραγματοποιήσουν όση περισσότερη πρόοδο μπορούν, ώστε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Μάλτας να καταγραφεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές -και όχι μόνο- ότι σημαντικά βήματα έχουν σημειωθεί. Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωνε τη διαφωνία της με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ρύθμιση του χρέους της».
«Δεδομένου του τεχνικού ζητήματος του Ταμείου, η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών θα μπορούσε να συμβεί μόνο την Πέμπτη, που δεν ξέρουμε αν θα έχει νόημα πριν από το Eurogroup», είπε στο «Εθνος» πηγή της ΕΕ. «Παρ’ όλα αυτά αναζητούμε ακόμη μια σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να είναι μια προκαταρκτική συμφωνία επί της αρχής ή να επιλυθούν τα ακανθώδη ζητήματα έως την Παρασκευή».
Συνομιλίες
Χθες, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί συνεχίζουν από τις έδρες τους τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Χτίζοντας στην πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις συνομιλίες, οι θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις από τις έδρες τους, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ημερομηνία-σταθμό της 7ης Απριλίου που είχε θέσει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), ο εκπρόσωπος απάντησε με νόημα ότι «είμαστε ακόμη στην 3η Απριλίου», αφήνοντας ανοιχτό για σημαντικές εξελίξεις κατά τα επόμενα 24ωρα.
Κοινοτική πηγή ανέφερε ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις κυρίως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Ωστόσο είναι κατανοητό ότι δεν γίνεται να προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών, όταν το Ταμείο κάθε φορά φέρνει νέες απαιτήσεις στο τραπέζι και μάλιστα παράλογες, όπως το να περικοπούν με τη μία κατά 40% οι συντάξεις», τόνισε με νόημα. «Φυσικά είναι και τα εσωτερικά της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όμως αυτήν τη φορά οι καθυστερήσεις βαραίνουν περισσότερο τους δανειστές», τόνισε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν κυρίως στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, οι θεσμοί επιμένουν οι μειώσεις στις συντάξεις να εφαρμοστούν από το 2019, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να το προσδιορίσει για το 2020.
Πάγια θέση των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπολοίπων θεσμών είναι ότι δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν έχει κλείσει το 80%-90% της συμφωνίας. Επίσης, σκληρό στις θέσεις του παραμένει το ΔΝΤ και στα εργασιακά.
«Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα μαζί», έλεγε στο «Εθνος» αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των διαπραγματεύσεων. Ακόμη και αν δεν υπάρχει Staff Level Agreement στη Μάλτα, είναι σημαντικό έστω να διαπιστωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, ότι οι πλευρές έχουν έρθει κοντά και πως οι θεσμοί μπορούν στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση», σημειώνει.
Η επιστροφή
Ακόμη και αν ούτε σήμερα ανακοινωθεί η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, είναι σίγουρο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εντατικά έως το Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής.
Στο μεταξύ, ξεκάθαρη ήταν η επικεφαλής του ΔΝΤ για τους όρους συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο American Enterprise Institute (Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας), η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ελλάδας αλλά και στο θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. «Το Ταμείο θέλει τις μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις- φορολογικό, καθώς και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που να του επιτρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», είπε η Κρ. Λαγκάρντ.
«Η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητά της. Δεν ταυτίζομαι με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που λέει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται λιγότερο χρέος. Γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται περισσότερη παραγωγικότητα», τόνισε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το