Ελλάδα

Οργή ΜΚΟ για Μιχελογιαννάκη: Τον καλούν να ανακαλέσει πως το AIDS μεταδίδεται με το σάλιο

mixelogiannakis
Σάλος έχει επικρατήσει με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ιατρό Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος, ισχυρίσθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ο ιός HIV/AIDS μεταδίδεται και με το σάλιο.

Τρεις συνεργαζόμενες ΜΚΟ για το AIDS, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», «Κέντρο Ζωής» και PRAKSIS, απέστειλαν την Τετάρτη επιστολή προς τον βουλευτή καλώντας τον και ως γιατρό να αναλογιστεί τις αρνητικές συνέπειες της ρητορικής του στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και να συμβάλλει στη κατάρριψη των στερεοτύπων που ακολουθούν το συγκεκριμένο θέμα, αντί να τροφοδοτεί την αναπαραγωγή τους.

Στην επιστολή αναφέρουν:

«Με έκπληξη παρακολουθήσαμε να αποδίδετε περίπου σε μεταφυσικούς παράγοντες το ”θάρρος” ιατρού και μάλιστα λοιμωξιολόγου, να κοινωνήσει από το ίδιο σκεύος που είχαν χρησιμοποιήσει ”παιδάκια με AIDS”. Επικαλούμαστε την ιδιότητά σας ως γιατρό, για να αναδείξουμε την εδώ και δεκαετίες επιστημονικά αποδεδειγμένη παραδοχή πως ο HIV δεν μεταδίδεται με το σάλιο, παρά μόνο με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με τη χρήση κοινής σύριγγας ή άλλου υγειονομικού υλικού κατά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με κάθετη μετάδοση από την οροθετική μητέρα στο νεογνό και με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, αν και ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας».

Παράλληλα, τονίζουν πως ο χαρακτηρισμός «παιδάκια με AIDS» είναι ανακριβής, καθώς το AIDS αποτελεί το τελικό στάδιο και συνέπεια της HIV λοίμωξης και τονίζουν ότι χάρη στα νέας γενιάς αντιρετροϊκά φάρμακα μετά το 1996, οι φορείς HIV που λαμβάνουν την αγωγή τους δεν φτάνουν στο τελικό στάδιο, εκτός από ειδικές εξαιρέσεις.

«Για τους ανθρώπους που ζουν με HIV, η ορθή και υπεύθυνη πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο, τους τρόπους μετάδοσης και την πρόληψη είναι η πιο σημαντική συνθήκη για τον περιορισμό και την εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύ πληθυσμού, η συμβολή όσων αρθρώνουν δημόσιο λόγο είναι καθοριστική. Ο λόγος αυτός λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα όταν αρθρώνεται με το μανδύα της επιστημονικής κατάρτισης του ιατρού και της εγκυρότητας του βουλευτή» , καταλήγει η επιστολή.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το