Οικονομία

Ωρα μηδέν για τη διαπραγμάτευση

Εντονες είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Το τετραήμερο μέχρι την Πέμπτη αναμένεται θερμό, με τη σύγκρουση Ευρωπαίων – ΔΝΤ να παραμένει ανοιχτή. Την ίδια στιγμή από το επιτελείο του προέδρου Ντ. Τραμπ εκπέμπονται θετικά μηνύματα, καθώς εκφράζεται καθαρή θέση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το… «ξεπάγωμα» της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση θα είναι η καλή εξέλιξη στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Η πολιτική απόφαση για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, αλλά και ο προσδιορισμός της ακριβούς ημερομηνίας άφιξης των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα είναι το ζητούμενο, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» οι εξελίξεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες εν όψει των κρίσιμων ημερών που ακολουθούν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επόμενες μέρες μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Πέμπτης είναι κρίσιμες, με έντονες διαβουλεύσεις και ζυμώσεις. Σε? εκστρατεία επαφών έχει αποδυθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις για τη συζήτηση στο Eurogroup. Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτελείο Τραμπ στέλνει μήνυμα προς το ΔΝΤ, ώστε να μην ασκηθούν έντονες πιέσεις προς την Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Χθες πάντως, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα μέτρων, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως του ΔΝΤ. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και στέλνει μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτησή τους. Οπως επεσήμανε ο ίδιος, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία-πακέτο για τα δημοσιονομικά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και υπογράμμισε πως «κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015» και επαναλαμβάνει πως το 1% του πλεονάσματος θα πρέπει να πάει για μείωση φόρων και εισφορών.
«Νομίζω πως με αυτό το τελευταίο ίσως γελάσει και το χειλάκι του κ. Τόμσεν», είπε χαρακτηριστικά.
Το αφορολόγητο
Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου το ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο. «To αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Οπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά έρχεται η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι κρίσιμο για τη ρευστότητα», σημείωσε.

«Να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που δόθηκαν σε αντάλλαγμα των προσπαθειών των Ελλήνων… Οποιοδήποτε νέο ψυχόδραμα θα είναι αντιπαραγωγικό. Γι’ αυτό και θα πρέπει να κλείσουμε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ
«Κανείς δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015. Εμείς πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας και δεν πρέπει να παραδοθούμε στην πρόκληση ορισμένων που ζητούν επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού», δήλωσε χθες στη «Real» ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Οι διαφωνίες Βερολίνου – ΔΝΤ συντηρούν τις καθυστερήσεις
Τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προκαλούν κυρίως οι εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών -και κυρίως της Γερμανίας- και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κι ενώ η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement) είναι σχεδόν έτοιμη εδώ και μήνες, οι κόντρες μεταξύ Ευρώπης -κυρίως της Γερμανίας- και ΔΝΤ κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα όποια πρόοδο έχει σημειωθεί στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν διαφορετικούς αλγόριθμους που προκαλούν εντάσεις, κόντρες και αψιμαχίες» παραδέχτηκε στο «Εθνος» πηγή από τις Βρυξέλλες. «Πρέπει κατ’ αρχάς να αποφασίσουν οι δανειστές τι θέλουν να κάνουν και μετά όλα θα είναι εύκολα».
Μετά και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ στο Νταβός, αφού συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την πρόθεση του Ταμείου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, στελέχη των Βρυξελλών θεωρούν ότι ο δρόμος για το «κλείσιμο» της αξιολόγησης έχει ανοίξει. «Αν οι επικεφαλής των θεσμών συμφωνήσουν κατά το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στα αιτήματά τους προς τις ελληνικές Αρχές και η ελληνική πλευρά δεχθεί, θα μπορούσαμε να έχουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας τεχνικού περιεχομένου (Staff Level Agreement) και άρα της αξιολόγησης ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο».
«Αν δεν υπάρξει αλλαγή ή πρόοδος μέσα στον Φεβρουάριο ή αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να νομοθετήσει κάποια από τα μέτρα που θα ζητήσουν οι θεσμοί ?συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ?, τότε η αξιολόγηση κινδυνεύει να μείνει στον αέρα για τους επόμενους μήνες, ακόμα και έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο», σχολίαζε άλλη πηγή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το