Τοπικά

Οnline όλο και πιο πολλές ώρες την ημέρα

Στην εποχή μας αποτελεί ανάγκη η δημιουργία της ψηφιακής νοημοσύνης που θα στηρίζεται σε ορισμένες δεξιότητες, καθώς όλο και περισσότερες ώρες είμαστε την ημέρα online, τόνισε ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος.
Ο ψυχίατρος κ. Κωνσταντίνος Σιώμος τόνισε πως υπάρχει ανάγκη της ψηφιακής νοημοσύνης των νέων και γενικότερα των πολιτών, καθώς μέχρι το 2025 εννέα στους δέκα πολίτες του πλανήτη θα είναι χρήστες του διαδικτύου, από το 50% των χρηστών που είναι σήμερα.

Ο κ. Σιώμος ανέφερε πως οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν οκτώ ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους. Σημαντικές από αυτές είναι το να διαχειρίζονται την ψηφιακή τους ταυτότητα, το ψηφιακό ίχνος που αφήνει ο καθένας από αυτούς, να γνωρίζουν τα ψηφιακά τους δικαιώματα, να μπορούν να χρησιμοποιούν το μέσο με ένα τρόπο προς όφελός τους, να προβλέπουν και να διαχειρίζονται αρνητικές συμπεριφορές, όπως είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο, ο κυβερνοεκφοβισμός. Επίσης είναι σημαντικό να αλλάξει το μοντέλο της εκπαίδευσης και να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των νέων που είναι θα στηρίξουν τις αυριανές κοινωνίες.

Ο κ. Σιώμος υπογράμμισε πως η ψηφιακή νοημοσύνη είναι μια έννοια που περιλαμβάνει ζητήματα ασφάλειας, ορθής χρήσης της τεχνολογίας και αναφέρει τις ψηφιακές δεξιότητες, όπως τον προγραμματισμό, τη συγγραφή κώδικα, σε μια κοινωνία που αλλάζει συνεχώς και μεταμορφώνει τις επιστήμες και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να έχουμε τεχνοφοβική αντίληψη.
Στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλή η ψηφιακή νοημοσύνη, ενώ στους δέκα τεταρτοετείς φοιτητές της Ιατρικής δεν προχωρεί τις σπουδές του εξαιτίας του εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια. Επίσης ένα 7% υψηλόβαθμων στρατιωτικών διακρινόταν με στοιχεία εθισμού. άρα το πρόβλημα αφορά όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες.
Η νέα τεχνολογία μας έχει κάνει όλους εργαζόμενους 24 ώρες το 24ωρο. Παλιότερα η διατήρηση ενός 8ωρου εργασίας ήταν μια σταθερά. Σήμερα η τεχνολογία μας αναγκάζει να είμαστε διαρκή κατάσταση εργασίας που δεν το αντιλαμβανόμαστε. Άλλωστε οι περισσότερες εργασίες σχετίζονται με την τεχνολογία. Και όσο περνούν τα χρόνια οι διαδικασίες θα γίνονται online. Άλλωστε ήδη αφιερώνουμε πολλές ώρες στη συνδεσιμότητα με το διαδίκτυο και αυτό χρόνο με τον χρόνο θα αυξάνεται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το