Τοπικά

Online έρευνα σε κατοίκους χωριών της Ελασσόνας για το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο

apnoia

Έρευνα μέσω online ερωτηματολογίου σε κατοίκους 14 χωριών της επαρχίας Ελασσόνας, με σκοπό τη διερεύνηση του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας – υπόπνοιας, διεξήγαγε από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2015, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Sarantaporo.gr.

Οι κάτοικοι συμμετείχαν στην έρευνα μέσω της ιστοσελίδας http://surveys.sarantaporo.gr της ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr κάνοντας χρήση της σύγχρονης τηλεπικοινωνιακής υποδομής των ασύρματων κοινοτικών δικτύων της, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στα συγκεκριμένα χωριά και παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες των χωριών.

Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 300 περίπου κάτοικοι δηλώνοντας 15% αυτών ότι νυστάζουν κατά τη διάρκεια οδήγησης, ενώ 30% γνώριζαν το σύνδρομο απνοιών του ύπνου. Επίσης, 23 από αυτούς δήλωσαν ότι θα ήθελαν να εξετασθούν για να διαπιστώσουν αν πάσχουν από το σύνδρομο.

Ήδη ξεκίνησε η επικοινωνία των συνεργατών της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους κατοίκους που ζήτησαν ιατρική βοήθεια και προγραμματίσθηκαν εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ύπνου στις 13 Μαρτίου 2015 προτείνεται ένας νέος τρόπος ανίχνευσης των ασθενών που μπορεί να πάσχουν από σύνδρομο απνοιών στον ύπνο. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από ροχαλητό, διακοπές της αναπνοής στον ύπνο, υπνηλία στην διάρκεια της ημέρας, αρτηριακή υπέρταση και μεταβολικές διαταραχές.

«Τον καιρό της οικονομικής κρίσης οι σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης ακόμη και απομακρυσμένων περιοχών και η χρήση του διαδικτύου μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και την επικοινωνία κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς να υπάρχει επιπρόσθετο κόστος για τους εξεταζόμενους αλλά και για το σύστημα υγείας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το