Οικονομία

Όνειρο… απατηλό για νέους και οικογένειες η ενοικίαση σπιτιού: Πού οφείλεται η εκρηκτική άνοδος στα ενοίκια

Με τα ενοίκια για ένα διαμέρισμα περίπου 50 τετραγωνικών σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως στα Πατήσια και στου Ζωγράφου να ξεπερνούν ακόμα και τα 500 ευρώ, το εργένικο ή το φοιτητικό σπίτι μετατρέπεται σε…πολυτέλεια.

Αυξήσεις στα ενοίκια έως 42,1%!

Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2019 έως και σήμερα, κυμάνθηκε από 37,2% έως και 42,1% αν αφορά κατοικία κατάλληλη για οικογένεια. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας αυξήθηκαν κατά 53% στην Αθήνα και στη Πάτρα όπου καταγράφεται η 2η μεγαλύτερη αύξηση κατά 49,2%.

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates αναφέρει πως «σήμερα ένα σπίτι γύρω στα 50 τ.μ. κοστίζει στην Αθήνα από 450 ευρώ έως και 550 ευρώ ανάλογα την περιοχή. Αυτό σημαίνει σ’έναν νέο άνθρωπο περίπου το 70% του μηνιαίου του εισοδήματος».

Ούτε όμως μία οικογένεια με παιδιά μπορεί να βρει εύκολα σπίτι: «Το πιο δημοφιλές ακίνητο που ψάχνει μια οικογένεια είναι ακίνητο άνω του 1ου ορόφου με 2 υπνοδωμάτια σε ποσό περίπου στα 600 ευρώ. Η διαθεσιμότητα σε ακίνητα έως 600 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας είναι περίπου 2 στα 10 ακίνητα, Νότια, Βόρεια και Ανατολικά Προάστια είναι σχεδόν μηδενική», εξηγεί στο OPEN ο κ. Μπάκας.

Ενδεικτικά, τα ενοίκια για ένα διάρι προσεγγίζουν τα 700 ευρώ στο Παγκράτι και το Χαλάνδρι, τα 660 ευρώ στο Γαλάτσι, τα 730 ευρώ στα Σπάτα.

Πού οφείλεται η έκρηξη στις τιμές των ακινήτων
Παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος των τιμών στα ακίνητα και των ενοικίων οφείλεται στην επιστροφή των ξένων αγοραστών, τη βραχυχρόνια μίσθωση και τις αγορές από Έλληνες προτού γίνουν απαγορευτικά τα επιτόκια. Παράλληλα όμως, βλέπουν μικρή αποκλιμάκωση εντός του 2023.

«Η υψηλή φορολογία του εισοδήματος σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ δεν αφήνουν απολύτως τίποτα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους αποθαρρύνουν εντελώς από το να νοικιάζουν, και βέβαια είναι και αυτοί θύματα των ανατιμήσεων που όλοι ζούμε αυτή τη στιγμή», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το