Τοπικά

Ομιλία για την πρόληψη πτώσεων στο ΚΗΦΗ Αγριάς

Την Τετάρτη, 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ομιλία στο ΚΗΦΗ Αγριάς με θέμα την πρόληψη πτώσεων στην Τρίτη Ηλικία. Ο φυσικοθεραπευτής της δομής κ. Νίκος Κωνσταντίνου ενημέρωσε τους ωφελούμενους του ΚΗΦΗ, καθώς και τους φροντιστές τους, τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο τρίτης ηλικίας σε μια επικείμενη πτώση και πως μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πτώσης, θέμα σημαντικό για τις Υγειονομικές Υπηρεσίες παγκοσμίως.

“Οι πτώσεις ατόμων τρίτης ηλικίας απασχολούν σημαντικά την Παγκόσμια Υγειονομική Κοινότητα, καθώς παρατηρείται ιδιαίτερα σημαντική επιβάρυνση, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο από την περίθαλψη υπέργηρων ατόμων, τα οποία καταλήγουν με κάποιο σοβαρό κάταγμα μετά από μία πτώση. Δημιουργείται σημαντική επιβάρυνση σε οικονομικό επίπεδο λόγω της περίθαλψης των ατόμων και της πίεσης που ασκείται στα ασφαλιστικά συστήματα, λόγω του ότι χρειάζονται δαπανηρές επεμβάσεις, φαρμακευτικές αγωγές και άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό. Σε βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο οι επιπτώσεις είναι ακόμη πιο σημαντικές, καθώς με την αύξηση της ηλικίας η κατάκλιση μπορεί να επιδράσει σημαντικά, τόσο στη γνωστική ικανότητα των ατόμων αυτών, όσο και στο καρδιοαναπνευστικό τους σύστημα με πολύ σοβαρές και επικίνδυνες επιπτώσεις. Παράλληλα, αυξάνεται η εξάρτηση των ηλικιωμένων από τους φροντιστές τους, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη του ηλικιωμένου για παροχή βοήθειας και μειώνεται η ανεξαρτησία και η αυτονομία του” ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.
Στο πλαίσιο της ομιλίας παρουσιάστηκαν από τον κ. Κωνσταντίνου οι τρόποι αξιολόγησης του κινδύνου πτώσης, που χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθούν οι ωφελούμενοι, καθώς και το πρόγραμμα άσκησης Otago, το οποίο πραγματοποιείται στα πλαίσια του ομαδικού προγράμματος φυσικοθεραπείας.

“Το πρόγραμμα Otago είναι ένα πρόγραμμα άσκησης με σκοπό τη βελτίωση της δύναμης και της ισορροπίας των ηλικιωμένων με σκοπό τη διατήρηση των ηλικιωμένων στην καλύτερη δυνατή κινητική κατάσταση και την αποφυγή πτώσεων. Έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο Πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας όπου και σχεδιάστηκε. Έρευνες έχουν δείξει μείωση του ποσοστού 30% σε πτώσεις σε άτομα που παρακολούθησαν το πρόγραμμα, σε σχέση με άτομα που δεν το παρακολούθησαν. Οι σχετικές οδηγίες, ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι οι ηλικιωμένοι να πραγματοποιούν τις ασκήσεις του προγράμματος τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς και να πραγματοποιούν για δύο φορές την εβδομάδα περίπατο τουλάχιστον 30 λεπτών”, δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Στο τέλος της ομιλίας πραγματοποιήθηκε επίδειξη του κ. Κωνσταντίνου στα μέλη και στους φροντιστές, σχετικά με τον ασφαλή τρόπο έγερσης ενός ατόμου μετά από πτώση.
Στο ΚΗΦΗ Αγριάς του Δήμου Βόλου το οποίο αποτελεί ένα χώρο ημερήσιας φιλοξενίας παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας, φυσικοθεραπεία, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, μετακίνηση των ωφελουμένων από και προς την οικία τους. Βασικός στόχος της δομής είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ίδιων των μελών, όσο και των μελών του συγγενικού περιβάλλοντος.
Το ΚΗΦΗ Αγριάς είναι δομή συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλαίσιο του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το