Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Εφιάλτης ο κορωνοϊός στο Ολυμπιακό Χωριό – 58 κρούσματα σε 2.000 αθλητές

Όταν η Ιαπωνία αναλάμβανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο πρωθυπουργός της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου είχε αναφέρει πως “η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η ασφάλεια των αγώνων”. Υπονοούσε την προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις ή δόλιες ενέργειες που θα είχαν ως στόχο αθλητές και ομάδες. Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί πως τρεις ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων πως η ασφάλεια των ομάδων και της διοργάνωσης θα απειλούνταν από τον covid-19 και τις μεταλλάξεις του. Μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μία αμερικανίδα γυμνάστρια και ένας τσέχος βολεϊμπολίστας που παίζει μπιτς βόλεϊ.

58 κρούσματα σε 20.000 αθλητές
Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση που δημοσιοποιήθηκε από τους διοργανωτές σήμερα (19/7), από την 1η Ιουλίου, έχουν εντοπισθεί 58 θετικά κρούσματα κορονοϊού, μεταξύ των περίπου 20.000 ατόμων (σ.σ. αθλητές, μέλη αποστολών και δημοσιογράφους) που έχουν αφιχθεί στην Ιαπωνία. Το ποσοστό είναι μεγάλο καθώς αγγίζει το 2,6% επί του συνολικού πληθυσμού του Ολυμπιακού Χωριού. Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και το στοίχημα των διοργανωτών είναι να κρατήσουν χαμηλά τα κρούσματα,.

Σερβίς με κορωνοϊό
Πρόκειται για τον Οντρεϊ Πέρουσιτς, ο οποίος ελέχθηκε την Κυριακή 18 Ιουλίου στην καθιερωμένη διαδικασία.
«Δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Εξετάζουμε τα πάντα λεπτομερώς και ειδικότερα δίνοντας προσοχή στα μέτρα κατά της μετάδοσης εντός της ομάδας», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της τσεχικής Ολυμπιακής αντιπροσωπείας, Μάρτιν Ντόκτορ.

Σοκ με την αντικαταστάτρια της Μπάιλς
Λίγα λεπτά αργότερα ανακοινώθηκε πως αμερικανίδα γυμνάστρια βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος στην πόλη όπου η ομάδα των ΗΠΑ μένει για προπονήσεις. Ο αξιωματούχος στην πόλη Ινζάι, η οποία βρίσκεται ανατολικά του Τόκιο, δήλωσε ότι η γυμνάστρια είναι στην εφηβεία της και πως είχε μια στενή επαφή, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του αν η αθλήτρια είναι στη βασική ομάδα ή είναι αναπληρωματική.

Η τετράκις «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο, Σιμόν Μπάιλς, είναι 24 ετών. Τα δύο νεαρά μέλη της ομάδας των ΗΠΑ είναι η Σουνίσα Λι και η Γκρέις ΜακΚάλουμ, αμφότερες 18 ετών. Και οι τέσσερις αναπληρωματικές, οι οποίες επελέγησαν για την περίπτωση που κάποιο από τα μέλη της βασικής ομάδας βρεθεί θετικό, είναι στην εφηβεία τους.

Θετικός και μέλος της ΔΟΕ
Ο Νοτιοκορεάτης Ρίου Σέουνγκ-Μιν είναι το πρώτο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) που βρέθηκε θετικός στην Covid-19.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο πινγκ πονγκ όπως γνωστοποίησε είχε κάνει και τα δύο εμβόλια, ενώ πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία είχε δύο αρνητικά τεστ. Πάντως ο έλεγχος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ναρίτα ήταν θετικό.

«Είμαι εντελώς ασυμπτωματικός, κάτι που πιθανότατα σχετίζεται με το γεγονός ότι εμβολιάστηκα. Ζητώ συγνώμη από την Οργανωτική Επιτροπή, τους οικοδεσπότες μας στην Ιαπωνία και τη ΔΟΕ για την αναστάτωση που προκάλεσα. Η υπόθεσή μου είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία όλων μας είναι αποτελεσματικό» έγραψε ο Ρίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τι ισχύει με τους αθλητές που είναι θετικοί;
Οι «στενές επαφές» ενός κρούσματος κορονοϊού, όπως -για παράδειγμα- συνέβη στην ποδοσφαιρική ομάδα της Νότιας Αφρικής, πρέπει να μπορούν να προπονούνται, σύμφωνα με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), εν΄ όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή 23 ΙΟυλίου.
Τέσσερις ημέρες πριν από την Τελετή Εναρξης, η ΔΟΕ και οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση. Να εξασφαλίσουν την ασφαλή διεξαγωγή της κορυφαίας διοργάνωσης, διατηρώντας παράλληλα την αθλητική… Δικαιοσύνη.
Ωστόσο, εάν η απομόνωση των συμμετεχόντων που βρέθηκαν «θετικοί» στον κορονοϊό δεν προκαλεί συζήτηση, όπως συνέβη με δύο ποδοσφαιριστές της Νότιας Αφρικής, η αντιμετώπιση των «επαφών» είναι πιο λεπτή.

Σήμερα (19/7), στην καθημερινή τους έκθεση για τις υποθέσεις Covid-19, οι διοργανωτές αποκάλυψαν ότι «21 άτομα» θεωρούνταν «στενές επαφές» αυτών των τριών μελών της αντιπροσωπείας της Νοτίου Αφρικής ή πιθανότατα συμπαίκτες τους.
«Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε αυτοί οι αθλητές, λίγες μέρες πριν από την συμμετοχή τους στην διοργάνωση, «να κάνουν το ελάχιστο που χρειάζονται για να προετοιμαστούν», εξήγησε στον τύπο, ο Πιερ Ντουκρεϊ, αναπληρωτής διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων, για λογαριασμό της ΔΟΕ.

Υποβάλλονται σε έλεγχο σε καθημερινή βάση, μέσω ρινοφαρυγγικών εξετάσεων, ενώ γευματίζουν στο δωμάτιό τους, μετακινούνται με ειδικά οχήματα και προπονούνται ξεχωριστά, αλλά δεν υποχρεώνονται σε πλήρη απομόνωση.
Παράλληλα, παρακολουθούνται από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι λαμβάνουν υπ΄ όψιν την κατάσταση εμβολιασμού τους, παρακολουθούν τις εξετάσεις τους και αποφασίζουν πότε θα επιστρέψουν στην ομάδα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το