Τοπικά

Όλο και περισσότεροι Βολιώτες συζητούν για το bitcoin

Ποιος είναι ο λόγος που η τιμή του μεταβάλλεται τόσο εύκολα, μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα «μανία της τουλίπας», επιδρά συμπληρωματικά ή ανταγωνιστικά ως προς τον πληθωρισμό; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντούν ο Στέφανος Παπαδάμου, αναπληρωτής καθηγητής Νομισματικής και Τραπεζικής Οικονομικής, και ο Νικόλαος Κυριαζής, υποψήφιος διδάκτορας Νομισματικής και Τραπεζικής Οικονομικής.

Ο κ. Στέφανος Παπαδάμου

Ο κ. Στέφανος Παπαδάμου, αναπληρωτής καθηγητής Νομισματικής και Τραπεζικής Οικονομικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισήμανε πως «ο λόγος που η τιμή του bitcoin μεταβάλλεται τόσο εύκολα, οφείλεται στο ότι τόσο αυτό όσο και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν ως βάση της αξίας τους την κυβερνητική στήριξη, ούτε ένα φυσικό μέγεθος για μέτρηση της αξίας. Με άλλα λόγια, είναι ένα ψηφιακό ή αλλιώς εικονικό νόμισμα, που χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση (καταγραφή ή επίλυση κωδικών) για ασφάλεια».
«Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του οφείλεται στο ότι αποτελεί ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα, δηλαδή κανένας φορέας δεν είναι υπεύθυνος για το bitcoin. Οι συναλλαγές διεξάγονται μέσω του blockchain, το οποίο αποτελεί ένα σύστημα συναλλαγών, που έχει δημόσιο σύστημα παρακολούθησης. Οι συναλλαγές μέσω αυτού είναι εμφανείς σε όλους, ενώ όσοι συμμετέχουν στις συναλλαγές, μπορούν να αποθηκεύουν το αντίστοιχο ιστορικό, χωρίς όμως κάποια κεντρική αρχή, που να αναλαμβάνει αυτή την αποθήκευση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Νικόλαος Κυριαζής

Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Κυριαζής, υποψήφιος διδάκτορας Νομισματικής και Τραπεζικής Οικονομικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σημείωσε ότι «κύριο πλεονέκτημα του bitcoin είναι ότι επιτρέπει τις διαδικτυακές πληρωμές που το αφορούν, χωρίς την ανάγκη για ύπαρξη διαμεσολαβητή. Η διαδικασία παραγωγής των bitcoins ονομάζεται «εξόρυξη» και για να πραγματοποιηθεί, όλο και πιο δύσκολες μαθηματικές διαδικασίες πρέπει να ακολουθούνται. Η χρήση ενός όλο και περισσότερο σύνθετου αλγόριθμου είναι απαραίτητη για τη διανομή επιπρόσθετων κρυπτονομισμάτων μέσω υπολογιστών. Διόλου ευκαταφρόνητα είναι τα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται να δαπανώνται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ενώ έχουν δημιουργηθεί τεράστιοι σχηματισμοί από φόρμες εξόρυξης, οι οποίες βασίζονται σε χιλιάδες υπολογιστές».
Όσον αφορά αν μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα «μανία της τουλίπας» ο κ. Παπαδάμου απαντά ότι «είναι βέβαιο ότι ο ψυχολογικός παράγοντας επηρεάζει τη διάθεση των επενδυτών, να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια εντελώς άγνωστη μορφή χρήματος, όπως το bitcoin, που δεν στηρίζεται σε πραγματικές αξίες. Οι απότομες μεταβολές στις τιμές του και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο διάστημα έχει ανοδική τάση, οδηγεί πολλούς, να το θεωρούν ως αυξανόμενα ελκυστική λύση. Η εκτίναξη της αγοραστικής αξίας του μέσα στα τελευταία λιγότερο από 6 έτη, από τα 5 ευρώ σε πάνω από 15.000 ευρώ κατά καιρούς, το καθιστά περιζήτητο πέρα από κάθε αμφιβολία».

Στην ερώτηση αν επιδρά συμπληρωματικά ή ανταγωνιστικά ως προς τον πληθωρισμό ο κ. Παπαδάμου ανέφερε πως «έως τώρα το bitcoin έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλές σε χώρες, που δεν το περιμέναμε, όπως η Βενεζουέλα, που ταλαιπωρείται από αυξανόμενα προβλήματα πληθωρισμού. Οι κάτοικοι τέτοιων χωρών χρησιμοποιούν το bitcoin ως αντίδοτο στον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης που υφίστανται, αφού η αξία του εθνικού νομίσματός τους τείνει να μηδενιστεί, λόγω του πρωτοφανούς υπερπληθωρισμού και δεν υπάρχει πλέον ευέλικτο μέσο για συναλλαγές, λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών. Το bitcoin αυξάνει τη ζήτηση από τη μεριά των καταναλωτών και επομένως αυξάνει τις τιμές των προϊόντων».
Ο κ. Κυριαζής σημείωσε ότι «το bitcoin μπορεί να προσδώσει με επιτυχία μια αναπτυξιακή χροιά μέσα σε περιβάλλον στασιμότητας, προωθώντας εκτός από τον πληθωρισμό και τη ζήτηση για προϊόντα, που τον προκαλεί. Από την άλλη, η ανωνυμία του συστήματος επιτρέπει σημαντικό βαθμό παθογενειών. Εναπόκειται στις ρυθμιστικές αρχές, να βρουν τη χρυσή τομή, που θα επιτρέψει στο bitcoin να ξεδιπλώνει τα πλεονεκτήματά του, περιορίζοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη σκοτεινή πλευρά του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το