Πολιτισμός

Όλη η Προποντίδα μέσα από ένα βιβλίο – Με επιτυχία η εκδήλωση-αφιέρωμα από τους «Ίωνες»

Αρκετός κόσμος παρευρέθηκε χθες στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας για να παρακολουθήσει την εκδήλωση-αφιέρωμα στην Προποντίδα, μέσα από το βιβλίο της Δέσποινας Στεργίου «Κανέλα και Γαρύφαλλο από την Προποντίδα». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού της με τίτλο «Μνήμη Βυζαντίου 2018».

Ακούστηκαν τραγούδια από περιοχές της Προποντίδας και χορούς απέδωσε η χορευτική ομάδα της Εστίας «Ίωνες», με υπεύθυνη τη Μαρία Κατσιαρδάνη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Νίτσα Μεντεκίδου, μέλος του Δ.Σ. της Εστίας «Ίωνες».
Η συγγραφέας με καταγωγή από την Μπάλια της Προποντίδας ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους με λόγο και εικόνα στην Προποντίδα. Το ταξίδι άρχισε από τις περιοχές Μουδανιά, Προύσα, Ελιγμοί, Σιγή, Κουρί, Καλόλιμνο, Πελαδάρι, Αρβανιτοχώρι, Κίο, Τρίγλια, Βελετλέρ, Γιαλί Τσιφλίκι, Ντερέκιοϊ, συνεχίστηκε στα νησιά της θάλασσας του Μαρμαρά, με τα χωριά Μαρμαρά, Πραστειό, Κλαζάκι, Αφθόνη, Παλάτια, Γαλλιμή, Πασαλιμάνι, Βώρυ, Χουχλιά, Σκουπιά, Αφησιά, Κούταλη, τη χερσόνησο της Κυζίκου με τα χωριά Αρτάκη, Μηχανιώνα, Ρόδα, Πέραμο, Γωνιά και κατέληξε στην Μπάλια.
Η κ. Δέσποινα Στεργίου επισήμανε ότι «το βιβλίο ήταν ό,τι είχα στην καρδιά μου. Μαζεύτηκαν πολλά χρόνια, εικόνες και μυρωδιές, τα οποία αποφάσισα να τα καταγράψω όλα στο χαρτί. Έτσι δουλεύοντας με όλα μου τα συναισθήματα μετά από 2,5 χρόνια βγήκε το βιβλίο, το οποίο έχει όλη τη ζωή των Μικρασιατών της Προποντίδας, δηλαδή ιστορία, ήθη και έθιμα, τραγούδια, ποιήματα».

Η ίδια ανέφερε ότι «διαβάζοντας κανείς το βιβλίο είναι σαν να μπαίνει πολύ βαθιά μέσα στην κουζίνα της Μικρασιάτισσας. Μια κουζίνα με τόσα μυστικά και τόση αγάπη για το φαγητό. Το βιβλίο περιλαμβάνει 94 συνταγές της γιαγιάς, τις οποίες έχω πάρει από Μικρασιάτες και Μικρασιάτισσες, δεύτερης και τρίτης γενιάς, γιατί ήταν όλα αυτά που κουβάλησαν στο μυαλό τους και τα έφεραν ατόφια με σκοπό να διατηρήσουν την παράδοση».
Η ίδια κατέληξε τονίζοντας πως «όλοι μας έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τον μικρασιατικό πολιτισμό».
Στην εκδήλωση-αφιέρωμα όλοι όσοι παρευρέθηκαν γνώρισαν την ιστορική εξέλιξη, τη γεωγραφική θέση, την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα των κατοίκων της κάθε πόλης και του κάθε χωριού, τα επαγγέλματα, τις συνήθειες, τα ήθη και έθιμα, τη μουσική και τα τραγούδια, αλλά και παλιές αυθεντικές συνταγές φαγητών και γλυκών, µε ξεχωριστή γεύση και άρωμα μπαχαρικών, κανέλα και γαρύφαλλο, μπαχάρι και κύμινο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το