Τοπικά

Οικιακή κομποστοποίηση στα σχολεία Αλμυρού

Κάδους οικιακής κομποστοποίησης πρόκειται να τοποθετηθούν στα σχολεία του Δήμου Αλμυρού, στο πλαίσιο εφαρμογής του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, που εγκρίθηκε για την περίοδο 2020 – 2025.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να γίνει προμήθεια 33 κάδων οικιακής κομποστοποίησης εντός του Ιουλίου, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στους αύλειους χώρους των σχολείων (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023 – 2024.

Με την τοποθέτηση των κάδων, οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Αλμυρού θα έχουν την δυνατότητα, στην πράξη, να μετατρέψουν οργανικά υπολείμματα, μέσω φυσικής διαδικασίας όπως τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων, λαχανικά, χαρτί κουζίνας, φύλλα και κλαδέματα φυτών του σχολείου τους, φίλτρα καφέ κ.α. σε πλούσιο οργανικό υλικό που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ) και εν συνεχεία θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για την λίπανση των φυτών του σχολείου τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αλμυρού «με την εφαρμογή της κομποστοποίησης στα σχολεία οι μαθητές μας απολαμβάνουν πολλαπλά οφέλη.
Μεταξύ άλλων:
-Εξοικείωση με την έννοια της ευθύνης να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που μεταφέρουμε στο ΧΥΤΑ Βόλου, με παράλληλα οφέλη στο περιβάλλον και τη μείωση του κόστους διάθεσης.
-Μείωση της ρύπανσης του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας.
-Βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών και της φυσικής δομής του χώματος, καθώς οργανικά συστατικά επιστρέφουν στο έδαφος.
– Ανάπτυξη περιβαλλοντικής υπευθυνότητας στην κοινότητα.
Παράλληλα μ’ αυτή τη δράση, επίκειται υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και αρχίζει και η εφαρμογή του προγράμματος συνεργασίας του Δήμου Αλμυρού με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κατά το οποίο ο Δήμος Αλμυρού κάνοντας χρήση της πλατφόρμας εκπαίδευσης e-me (https://e-me.edu.gr/) αποσκοπεί σε μια από κοινού αναθεώρηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε όλα τα μαθησιακά περιβάλλοντα να έχουν ίση αξία και οι μαθητές να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας, όχι στον αντίποδα της παραδοσιακής σχολικής εκπαίδευσης, αλλά σε μια συμβιωτική σχέση περισσότερο».

Η οικιακή κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε/ κομποστοποιήσουμε:
-Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα).
-Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
-Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόνκ.λπ.
-Στάχτη, απότζάκι.
-Τσόφλια αυγών.
-Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινεςσακούλες).
-Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό).
-Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή καιφίλτραγαλλικούκαφέ.
Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το