Τοπικά

Οι βροχές ωφελούν την ελιά – Άρχισαν χθες οι ψεκασμοί κατά του δάκου από τον Α.Σ. Πηλίου

Στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελαιόκαρπου συμβάλλουν οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και οι παραγωγοί του Πηλίου είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της παραγωγής η οποία κινείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα από πέρυσι. Ωστόσο βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του δάκου και γι’ αυτό από χθες ξεκίνησε από συνεργεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού ο ψεκασμός.
Οι πολλές εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου ελπίζουν φέτος να μην υποστούν την περυσινή μεγάλη ζημιά με τον δάκο, όπου ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγής καταστράφηκε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης επισήμανε πως «φέτος έχουμε μια πολύ καλή παραγωγή στην ελιά η οποία εξελίσσεται πολύ καλά και ποιοτικά. Μάλιστα οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών βοηθούν σημαντικά στην περαιτέρω ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του ελαιόκαρπου. Έτσι μετά την πολύ άσχημη περυσινή χρονιά που η παραγωγή δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τον δάκο, ευελπιστούμε να έχουμε για φέτος μια πολύ καλύτερη παραγωγή».
Βέβαια οι βροχοπτώσεις ελλοχεύουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση νέου κύματος δακοπροσβολής. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου βρίσκεται σε συναγερμό και συνεργεία του ξεκίνησαν μετά από εντολή της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας τον γενικό ψεκασμό των περιοχών.

Ο κ. Διανελλάκης σημείωσε πως «Η Περιφερειακή Ενότητα μας ανέθεσε την εφαρμογή του ψεκασμού για τη δακοπροσβολή στις καλλιέργειες. Στο πλαίσιο αυτό συνεργεία μας ξεκίνησαν τον ψεκασμό υπό την επίβλεψη γεωπόνου και τη συνεργασία των στελεχών της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης το πρόγραμμα ψεκασμού που καλύπτει ένα μεγάλο γεωγραφικό μέρος. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και περιμένουμε να δούμε τον Σεπτέμβριο, αν θα υπάρξει ο μύκητας γλοιοσπόριο που πέρυσι έκανε μεγάλη ζημιά στην παραγωγή».
Ο κ. Διανελλάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι τελικά οι παραγωγοί του Πηλίου παρά τις παρεμβάσεις τους, δεν πήραν καμία αποζημίωση από την περυσινή ζημιά από τον δάκο.

«Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και συναντήσεις μας οι παραγωγοί δεν έλαβαν καμία αποζημίωση. Οι παραγωγοί δυσαρεστήθηκαν με τη στάση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό το εξέφρασαν με την ψήφο τους. Αυτό που είδαν ήταν να ενισχύονται με αποζημιώσεις και επιδοτήσεις οι παραγωγοί της Μακεδονίας για τα βερίκοκα, τα κεράσια και άλλα είδη, και φτωχές περιοχές που παράγουν ελιά, να μένουν χωρίς καμία βοήθεια. Οι καλλιέργειες στο Πήλιο εντάσσονται στην κατηγορία των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που χρειάζονται ευρύτερη ενίσχυση από την πολιτεία και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι αρμόδιοι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το