Κόσμος

Οι Τούρκοι εισβάλλουν ξανά στη Συρία – Το Χαλέπι φλέγεται

Σύροι αντικαθεστωτικοί, με τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης, επιτέθηκαν σήμερα σε θέσεις που κατείχε το καθεστώς Ασαντ στο βορειοανατολικό Χαλέπι (Σάββατο 1 Φεβρουαρίου). Πηγές από τους επαναστάτες και το Συριακό Παρατηρητήριο Πολέμου δήλωσαν ότι ανοίγει ένα καινούργιο μέτωπο εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, προελαύνοντας στην περιοχή γύρω από το Ιντλίμπ την τελευταία εβδομάδα.

Η επίθεση επικεντρώνεται στην περιοχή γύρω από την πόλη Αλ Μπαμπ, η οποία ελέγχεται από την Τουρκία και τη συριακή αντιπολίτευση από το 2017. Τα συριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στη νέα, επιχειρούμενη επίθεση κατά του καθεστώτος στη χώρα, ενώ παράλληλα οι αντάρτες επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις.

Οι αντικαθεστωτικοί μέχρι στιγμής έχουν καταλάβει τρία χωριά. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που επιθεωρεί την πορεία την οποία διαγράφουν οι εκτυλισσόμενες εχθροπραξίες, έκανε λόγο για επίθεση ευρείας έκτασης και σφοδρότητας, η οποία πραγματοποιείται από δυνάμεις πιστές στην Αγκυρα.
Από την άλλη, οι δυνάμεις του Ασαντ, με τη βοήθεια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, προήλασαν στο Ιντλίμπ και εισήλθαν στην πόλη Μααράτ αλ Νουμάν, η οποία βρίσκεται 100 χλμ. έξω από την Αλ Μπαμπ.

Το Ιντλίμπ και η περιοχή βόρεια του Χαλεπίου αποτελούν τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στη Συρία, καθώς ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έχει πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που κάποτε είχαν οι εχθροί του, με ρωσική και ιρανική υποστήριξη.
Οι πρόσφατες επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ προκάλεσε ένα νέο κύμα προσφύγων, με εκατοντάδες χιλιάδες να κινούνται προς τα σύνορα της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Τάγιϊπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, εκτός αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιδανικά άρχισε το 2024 για Ολυμπιακό και Γ.Σ. Αλμυρού στη National League 2

Ιδανική αρχή για το 2024 πραγματοποίησαν οι μαγνησιώτικες ομάδες στη National League 2. Για τη…

9 Ιανουαρίου 2024

Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Η Γεωργία δέχθηκε τρία χτυπήματα με κουζινομάχαιρο – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης στη σορό της άτυχης 41χρονης εγκύου στη Θεσσαλονίκη έρχονται…

9 Ιανουαρίου 2024

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου – Θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την Αρίθμ. 018/09-01-24 αναγγελία ΕΜΥ στην…

9 Ιανουαρίου 2024

Χειμερινή ενίσχυση στις ομάδες της ΕΠΣΘ

Αρκετές ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ εξέδωσαν ανακοινώσεις το περασμένο τριήμερο που αφορούν…

9 Ιανουαρίου 2024

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου – photo

Από νωρίς το πρωί έχει ξεκινήσει ελαφριά χιονόπτωση στα Χάνια Πηλίου. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί…

9 Ιανουαρίου 2024

Τραγικός θάνατος για 84χρονο – Έπεσε στο τζάκι και απανθρακώθηκε

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 84χρονος στο χωριό Νερατζιές Αιγιαλείας όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες έπεσε…

9 Ιανουαρίου 2024