Τοπικά

Οι θάνατοι ρίχνουν βαριά “σκιά” στο Γηροκομείο Καναλίων – Διώξεις για κακούργημα

Νέα διάσταση στην προκαταρκτική εξέταση που διεξάγεται για την διασπορά του κορωνοϊού στο Σουρλίγκειο γηροκομείο Καναλίων, μετά τους θανάτους τροφίμων του ιδρύματος και τελευταία μιας 62χρονης εργαζόμενης σε αυτό.

Αν και αρχικά η προκαταρκτική εξέταση που είχε παραγγελθεί τον Ιανουάριο, αφορούσε την διασπορά του κορωνοϊού στο ίδρυμα, τώρα η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις, καθώς καταγράφηκαν θάνατοι τροφίμων και μιας εργαζόμενης. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έχει ζητήσει από τον ΕΟΔΥ να ενημερωθεί πόσοι τρόφιμοι του Σουρλίγκειου ασθένησαν, πόσοι πέθαναν από κορωνοϊό και την πορεία της υγείας των υπόλοιπων. Οι υπεύθυνοι του Γηροκομείου θα βρεθούνε αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη, όταν λήξει η καραντίνα, που έχει επιβληθεί στην εν λόγω δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων, στην οποία εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα κορωνοϊού. ΗΕισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έχει παραγγείλει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου, που θα διερευνήσει, αν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας των τροφίμων της δομής από τον κορωνοϊό, όπως ορίζει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μεγάλος (35) και χάθηκαν τελικά ανθρώπινες ζωές.

Το Αστυνομικό Τμήμα Ρ. Φεραίου θα λάβει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους με την λήξη της καραντίνας στη δομή, ενώ η Εισαγγελία ζητεί τον φάκελο λειτουργίας της και να καταθέσει ο επιστημονικά υπεύθυνός της. Η δίωξη που θα ασκηθεί, θα είναι σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο «όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας, είτε με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το