Ελλάδα

Οι πρώτες κλήσεις σε υπόπτους για Νovartis

Μέσα σε κλίµα «αναταράξεων» όχι µόνο σε πολιτικό, αλλά και σε δικαστικό επίπεδο, η Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς αναµένεται να ολοκληρώσει µέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ένα σκέλος της ογκωδέστατης δικογραφίας της Novartis.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί είναι ένα βήµα πριν από την αποστολή των πρώτων κλήσεων στους υπόπτους, σε εκείνους δηλαδή που φαίνεται ότι µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν εµπλοκή στην υπόθεση. ∆ικαστικές πηγές αναφέρουν ότι, λόγω της πολυπλοκότητας αλλά και της δυσκολίας της έρευνας εξαιτίας του υλικού που έχει συλλεγεί, είναι απαραίτητοι περισσότεροι εµπειρογνώµονες που θα αναλύουν τα στοιχεία τα οποία διαβιβάζονται στη ∆ικαιοσύνη από τα εγκληµατολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τους τραπεζικούς λογαριασµούς των εµπλεκοµένων και των συγγενών τους.

Οι ίδιες πηγές σηµειώνουν ότι γι’ αυτόν τον λόγο η έρευνα θα ολοκληρώνεται σε «κοµµάτια», θα αφορά δηλαδή συγκεκριµένες χρονικές περιόδους για τις οποίες, όταν «κλείνουν», θα αποστέλλονται κλήσεις στους «υπόπτους» ή θα παίρνουν τον δρόµο για το αρχείο. Μάλιστα, εν όψει της προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει ήδη µπει η χώρα, ανώτατοι εισαγγελικοί κύκλοι έχουν τη γνώµη ότι το πρώτο κοµµάτι της έρευνας πρέπει να κλείσει σύντοµα πριν αρχίσει για τα καλά ο προεκλογικός «χορός».

Οι εισαγγελείς κατά της ∆ιαφθοράς έχουν ήδη αρχίσει να γράφουν το πόρισµά τους, το οποίο διαµορφώνουν ανάλογα µε τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.
Τα στοιχεία Η παραίτηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, έπειτα από δηµοσίευµα («∆ηµοκρατία») που τον ήθελε να µην έχει παραλάβει στοιχεία (σε στικάκι) µε λογαριασµούς που αφορούν στο πρόσωπο πρώην υπουργού, προκάλεσε την αναφορά του κ. Αγγελή, αλλά και τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας.

Στην επίµαχη τετρασέλιδη αναφο-ρά του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος φαίνεται ότι δεν είχε αγαστή συνεργασία µε τους εισαγγελείς κατά της ∆ιαφθοράς, κάνει λόγο για στοχοποίησή του (µε αφορµή το δηµοσίευµα), µε αποτέλεσµα να οδηγηθεί στην παραίτηση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός, αφού κάνει ένα ιστορικό της συνεργασίας του, στη συνέχεια αναφέρεται στο τι διηµείφθη στη Βιέννη στη συνάντηση µε το κλιµάκιο των Αµερικανών, διαψεύδοντας, ωστόσο, ότι του έδωσαν στοιχεία και εκείνος αρνήθηκε να τα παραλάβει.

Φαίνεται, µάλιστα, να απορεί πώς και από πού διέρρευσε µια τέτοια πληροφορία, αφού παρόντες στη συνάντηση µε τους εισαγγελείς και το FBI ήταν µόνο οι τρεις Ελληνες εισαγγελικοί λειτουργοί. Πληροφορίες, πάντως, έλεγαν ότι στην επίµαχη συνάντηση έγινε συζήτηση για στοιχεία, η οποία, όµως, χαρακτηρίστηκε αόριστη. Ο κ. Αγγελής, από την άλλη, φαίνεται ότι διαφώνησε µε τους συναδέλφους του και στον τρόπο χειρισµού της δικογραφίας. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος των πρώτων «τριβών» µεταξύ τους.

Η δωροδοκία
Ο µη εντοπισµός χρηµάτων, µέχρι στιγµής τουλάχιστον, από επιλήψιµες συναλλαγές φαίνεται ότι δεν σταµατά την έρευνα. Και αυτό γιατί, σύµφωνα µε εκτιµήσεις εισαγγελικών παραγόντων, η δίωξη κατά πολιτικών προσώπων για το αδίκηµα της δωροδοκίας µπορεί να ασκηθεί χωρίς την ύπαρξη στοιχείων για µαύρο πολιτικό χρήµα, αλλά µε µοναδικά στοιχεία καταθέσεις, έγγραφα, emails κ.λπ. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασµό µε µαρτυρικές καταθέσεις και υπουργικές αποφάσεις µπορούν να οδηγήσουν σε ενδείξεις για την τέλεση του αδικήµατος, γεγονός ικανό για την άσκηση της ποινικής δίωξης (σ.σ.: όχι, όµως, και της παραποµπής ή της καταδίκης).

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το