Τοπικά

Οι πρώτες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν με τη ματιά Βολιωτών που ζουν στις ΗΠΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία διαγράφεται στην Αμερική μετά την εκλογή και την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει πολλά από πολιτική. Αισιοδοξία υπάρχει από τους Έλληνες των ΗΠΑ που θεωρούν πως όχι μόνο θα βοηθήσει την Αμερική, αλλά θα χειριστεί ορθότερα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Δύο πανεπιστημιακοί από τον Βόλο, που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, περιγράφουν την επόμενη ημέρα στη διακυβέρνηση, τις προτεραιότητες του νέου προέδρου, αλλά και τα κρυφά του «όπλα» στο να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Γιάννης Μάζης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας, στο Hamline University της Μινεσότα

Ο κ. Γιάννης Μάζης είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας, στο Hamline University της Μινεσότα. Όπως δήλωσε στη «Θ», ο κόσμος είναι διαιρεμένος. Και οι Ελληνοαμερικανοί και οι Αμερικάνοι. Σχεδόν τις μισές ψήφους στις εκλογές τις πήρε ο Τραμπ. Αρκετοί από αυτούς που τον ψήφισαν, μετά από όσα έγιναν, θεωρούν ότι έκαναν λάθος, αλλά υπάρχει ένας «κορμός» που τον υποστηρίζει θερμά μέχρι σήμερα. «Πόσο δυνατή είναι αυτή η μερίδα του κόσμου και πόσο θα κρατήσει, είναι το ζήτημα» πρόσθεσε ο καθηγητής και εξήγησε ότι η μερίδα αυτή ίσως δεν τον στηρίζει, αλλά φοβάται να στραφεί εναντίον του.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του, αυτή η στήριξη θα είναι πρόβλημα για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και για τους Ρεπουμπλικάνους, εκ των οποίων αρκετοί θέλουν να ξεφορτωθούν τον «τραμπισμό». «Τα επόμενα χρόνια πιστεύω ότι θα έχουμε διάφορες εξελίξεις. Εγώ με αυτούς που συνομιλώ, είναι προς τον Μπάιντεν. Δεν ήταν η πρώτη μας επιλογή μεταξύ των Δημοκρατικών, αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά συγκριτικά με τον Τραμπ».

Όπως επισήμανε ο κ. Μάζης, από τις 20 Ιανουαρίου υπάρχει στις ΗΠΑ ένα «κύμα» αισιοδοξίας, αλλά και η αντίληψη ότι κυβερνά ένας λογικός άνθρωπος στον Λευκό Οίκο.
Από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησής του ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικά διατάγματα, που δεν είναι νόμοι, αλλά έχουν δύναμη. «Ένας από τους στόχους του είναι να διπλασιάσει τον αριθμό των εμβολιαζόμενων την ημέρα. Αυτή τη στιγμή γίνονται μισό εκατομμύριο εμβολιασμοί κάθε ημέρα και στοχεύει να τους κάνει 1 εκατομμύριο. Από οικονομικής άποψης θέλει να δώσει ανακούφιση στον λαό» σημείωσε.

Ο Μπάιντεν, όπως είπε, είναι αισιόδοξος ότι μπορεί, δεδομένου ότι έχει πολλούς φίλους στη Γερουσία – δημοκράτες και ρεπουμπλικάνους – να κάνει συμβιβασμούς. «Εγώ δεν είμαι σίγουρος. Τα τελευταία 10 χρόνια οι ρεπουμπλικάνοι έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με όταν πρωτοήρθα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80. Αρκετοί έχουν εκλεγεί στο αξίωμά τους με την αντίληψη ότι όσο λιγότερο κυβερνούν, τόσο καλύτερα. Δεν είναι διατεθειμένοι να τα βρουν στη μέση με τους δημοκρατικούς».
Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Μάζης σημείωσε ότι ο Μπάιντεν θα διαδραματίσει ρόλο σε σχέση με τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί. «Γνωρίζει τα ελληνοτουρκικά όσο λίγοι άλλοι. Αυτούς που βάζει σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών είναι πεπειραμένοι. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συμφέροντα της Αμερικής είναι αυτά που είναι και κατά ένα μεγάλο ποσοστό δεν είναι διατεθειμένη να χάσει την Τουρκία. Πιστεύω ότι θα μετρήσει πολύ ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος έχει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι καλύτερος σύμμαχος από την Τουρκία και αυτό είναι υπέρ μας» ανέφερε.

Απόστολος Παρασκευάς, καθηγητής σύνθεσης στο Μουσικό Κολέγιο Berklee της Βοστώνης

Ο κ. Απόστολος Παρασκευάς είναι καθηγητής σύνθεσης στο Μουσικό Κολέγιο Berklee της Βοστώνης τα τελευταία 20 χρόνια. Όπως είπε, πολλοί Αμερικανοί θεωρούν ότι ο νέος χρόνος άρχισε με την ορκωμοσία του νέου προέδρου.
«Ο Τραμπ δεν είναι πολιτικός. Οι περισσότεροι γνωρίζαμε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει μια χώρα για να πάει από ένα επίπεδο α στο επίπεδο β. Ο Τραμπ γενικώς απέτυχε και ο Μπάιντεν είναι ένας πολιτικός που θα συνεχίσει αυτό που είχε ξεκινήσει ο Ομπάμα πριν από οχτώ χρόνια» σημείωσε.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν εκτός από τη διακυβέρνηση της χώρας φέρει και το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας. «Πρέπει να διορθώσει όλα όσα κατέστρεψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το πρόσωπο των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο κατακρεουργήθηκε. Ο κόσμος πρέπει να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη στην αμερικανική κυβέρνηση» τόνισε.
Με το… καλημέρα, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προχώρησε σε αλλαγές στις ΗΠΑ και υπέγραψε τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που καταργούν σκληρές πολιτικές του Τραμπ ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης.
Τόνισε επίσης πως το χειρότερο σενάριο, αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί ο κόσμος, ήταν η πανδημία: «Ο πρόεδρος κοιτάει πως θα εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος. Θέλουν να βρουν μια μαθηματική φόρμα ούτως ώστε μέχρι τον Ιούλιο να έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός των ΗΠΑ».
Ο κ. Παρασκευάς υπογράμμισε μάλιστα ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι ο λόγος που ο Τραμπ έχασε τις τελευταίες ψήφους. «Αυτό το βλέπαμε στο πώς χειριζόταν ό,τι είχε σχέση με την επιστήμη. Νόμιζε ότι ήξερε περισσότερα από τους επιστήμονες, τους γιατρούς, από τους περιβαλλοντολόγους. Όλα αποδείχθηκαν μάταια λόγια. Όταν έφτασε η πανδημία, για να καλύψει τα λάθη του, έλεγε και άλλα ψέματα».
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά, ο Μπάιντεν έχει μαζί όλα τα άτομα που διεκδικούσαν μαζί του την προεδρία: «Προσέλαβε αυτούς που έτρεχαν εναντίον του, όπως η Καμάλα Χάρις. Αυτό λέει πολλά. Ο Τραμπ είχε πάρει στην κυβέρνηση άτομα χωρίς εμπειρία. Άρα δεν θα είναι ο Μπάιντεν αυτός που θα αλλάξει την κατάσταση, αλλά όλο το επιτελείο του, που θα βοηθήσει με τις γνώσεις του».
Τέλος, σημείωσε ότι με τον Τζο Μπάιντεν θα μειωθούν οι εντάσεις αναφορικά με την εξωτερική πολιτική: «Ο Μπάιντεν έχει αρχίσει την επικοινωνία με τους αρχηγούς κρατών και δημιουργεί νέες σχέσεις. Η Ελλάδα, ως μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας, είναι μέσα στο πρόγραμμα του νέου προέδρου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το