Άρθρα

Οι προκλήσεις για τους νέους μηχανικούς

Του Γιώργου Παπακώστα,
πολιτικού μηχανικού-κατασκευαστή
PKK Constructions

Πριν λίγες ημέρες είχαμε ταυτόχρονα δύο ευχάριστα γεγονότα. Τους τελειόφοιτους Λυκείου που εισέρχονταν στις πολυτεχνικές σχολές και τις ορκωμοσίες των νέων μηχανικών.
Από τη μια οι 18άρηδες που τώρα εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και από την άλλη οι νέοι, εφοδιασμένοι με πανεπιστημιακές γνώσεις, που βγαίνουν στην αγορά εργασίας με όρεξη και ελπίδες.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα έχει το προνόμιο να διαθέτει αξιόλογα πολυτεχνικά τμήματα, με αποτέλεσμα το νέο επιστημονικό δυναμικό να εξελίσσεται συνεχώς συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του κλάδου μας.
Παράλληλα για τους νέους φοιτητές προκύπτουν και νέες προκλήσεις. Η κλιματική κρίση που έχει εισέλθει στην καθημερινότητά μας, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για ένα βιώσιμο περιβάλλον. Δημιουργεί νέες αναγκαιότητες που να συνδυάζουν την οικιστική εξέλιξη των πόλεων με την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο ερώτημα ποιες νέες κατευθύνσεις μπορούν να δοθούν στους νέους μηχανικούς που τώρα θα καθίσουν στα έδρανα των αμφιθεάτρων, είναι εύλογο να περιλαμβάνονται και όλες αυτές οι καινούριες τάσεις που οικοδομούν το νέο μοντέλο ανέγερσης κτιρίων.
Η κατασκευή κτιρίων συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο της υψηλής ενεργειακής κλάσης, στην όμορφη αισθητική και αρχιτεκτονική, αλλά και στην πολύ καλή ποιότητα των υλικών. Είναι τρία βασικά στοιχεία στα οποία οι φοιτητές οφείλουν να εντρυφήσουν έτσι ώστε να δημιουργούνται κτίρια και κατασκευές ανθεκτικές, ποιοτικές και προσαρμόσιμες στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, το μέλλον για τους νέους μηχανικούς προμηνύεται ευοίωνο. Εξάλλου ήδη το παρόν δημιουργεί αυτές τις προοπτικές.
Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής ύφεσης και παράλληλης κατασκευαστικής άπνοιας, η κτηματαγορά έχει επιστρέψει σε πολύ δυναμικούς ρυθμούς. Και το διαπιστώνουμε από τις ανεγέρσεις πολυκατοικιών, την οικιστική εξέλιξη ολόκληρων εγκαταλειμμένων περιοχών, τα πολλά έργα υποδομής, τα νέα κτίρια που έρχονται για να φιλοξενήσουν εταιρείες.
Σε ένα τέτοιο θετικό περιβάλλον οι ελπίδες των νέων μηχανικών που μόλις τώρα αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο, ότι θα βρουν εργασία στην Ελλάδα χωρίς να ξενιτεύονται στο εξωτερικό, γίνονται όλο και περισσότερες.

Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμούνται ότι για κάθε κτίριο που θα κατασκευάζουν, για κάθε παρέμβαση που θα προβαίνουν σε μια κατασκευή, δεν πρέπει να ξεχνούν το ενεργειακό αποτύπωμα που οφείλουν να αφήνουν τα κτίρια στο φυσικό περιβάλλον. Γιατί πόλη χωρίς βιώσιμο αστικό περιβάλλον δεν μπορεί να είναι ελκυστική και να προσφέρει την πολυπόθητη ποιότητα ζωής στους κατοίκους.
Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι οι φιλικές προς τη φύση κατασκευές, ώστε οι κάτοικοι να απολαμβάνουν τη διαμονή τους εντός και εκτός κτιρίου.
Άλλωστε ένα νέο κτίριο έρχεται για να δώσει πνοή για το μέλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το