Τοπικά

Οι παγίδες του διαδικτύου και οι άμυνες των εφήβων – Εκδήλωση με μηνύματα του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

 

Για τις παγίδες του διαδικτύου ενημερώθηκαν μαθητές των Α’ και Β’ Τάξεων του 1ου Πειραματικού Λυκείου Νέας Ιωνίας, που συμμετείχαν σε ενημερωτική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σχολείο.

Η διευθύντρια του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Βάσσια Παρασκευά ανέφερε πως «κάναμε την έναρξη των δράσεων για το 2023 με μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το διαδίκτυο, το οποίο προσφέρει πολλές υπηρεσίες, όμως εγκυμονεί και κινδύνους, όπως είναι ο εθισμός, η παραπλάνηση, η εξαπάτηση. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Γεώργιος Σκόνδρας ο οποίος υπήρξε και μαθητής του σχολείου μας».
Ποια είναι, όμως, η άποψη των μαθητών για το διαδίκτυο; Πόσες ώρες το χρησιμοποιούν;
Στη «Θ» μίλησαν μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Νέας Ιωνίας υποβάλλοντας μάλιστα και ερωτήματα στον αστυνομικό.
Ο Απόστολος Πίτσιος της Α’ Λυκείου τόνισε πως «σε καθημερινή βάση χρησιμοποιώ το διαδίκτυο για εργασίες του σχολείου. Από μικρή ηλικία ασχολούμαι με τον υπολογιστή. Τότε τον χρησιμοποιούσα κυρίως για παιχνίδια, αλλά τώρα που βρίσκομαι στο Λύκειο, είναι χρήσιμο και για άντληση πληροφοριών για εργασίες. Βέβαια το διαδίκτυο έχει και παγίδες και πρέπει να ενημερωνόμαστε διαρκώς. Γι’ αυτό όταν λαμβάνουμε διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα από άγνωστες πηγές, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη δίνουμε προσωπικές πληροφορίες. Επίσης να προσέχουμε σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνουμε, γιατί υπάρχουν και ιοί».
Από την πλευρά της η Αντιγόνη-Μαρία Φραντζή της Α’ Λυκείου είπε πως «χρησιμοποιώ το διαδίκτυο κυρίως για να ακούω μουσική μέσα από διάφορες εφαρμογές, για να βλέπω ταινίες, αλλά και τις σχολικές εργασίες. Τώρα που έχουμε τα μαθήματα μπαίνω στο ίντερνετ λίγο και κυρίως το Σαββατοκύριακο».
Για τις παγίδες του διαδικτύου σημείωσε: «Πρέπει να μπαίνουμε σε ιστοσελίδες που είναι ασφαλείς, επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είμαστε πολύ προσεκτικοί με ποιους συναναστρεφόμαστε, ενώ να ζητάμε και τη συμβουλή των γονέων. Ο πατέρας μου έχει σπουδάσει πληροφορική και τον συμβουλεύομαι, όποτε χρειάζεται».
Η ίδια θα ήθελε να σπουδάσει πληροφορική και να ασχοληθεί με τη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Από την πλευρά της η Εβελίνα Κολοκοτρώνη ανέφερε πως «πρέπει να προσέχουμε σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνουμε, ενώ όταν λαμβάνουμε μια πληροφορία από το διαδίκτυο, καλό είναι να τη διασταυρώνουμε».
Μάλιστα τόνισε πως «το διαδίκτυο το χρησιμοποιεί για μουσική, αλλά και πληροφορίες για σχολικές εργασίες. Επειδή δεν υπάρχει χρόνος τις καθημερινές, κυρίως μπαίνω στο ίντερνετ το Σαββατοκύριακο».
Από την πλευρά του ο μαθητής της Β’ Λυκείου Αλέξιος Ανδρεόγλου τόνισε πως «ασχολείται με το διαδίκτυο από την ηλικία των πέντε ετών, κυρίως, τότε, για να παίζει παιχνίδια. Μέσα στην καθημερινότητα δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια και ταινίες στο ίντερνετ».
Ο ίδιος στάθηκε σε μια άλλη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου λέγοντας πως «το χειρότερο είναι ο εκβιασμός με τις φωτογραφίες, αλλά και γενικότερα ο εκφοβισμός. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να παραπλανήσουν ανήλικους και να βγάλουν χρήματα. Οι ανήλικοι πρέπει να προσέχουν πολύ τι είδους φωτογραφίες ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με ποιους συναναστρέφονται. Υπάρχουν έφηβοι που έχουν στο διαδίκτυο 100 φίλους και άλλοι 1.100. Κατά μέσο όρο οι έφηβοι έχουν γύρω στους 500 διαδικτυακούς φίλους».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο ηλεκτρονικό προφίλ του νέου που οι εταιρείες στο μέλλον θα το αξιολογούν για να τον προσλάβουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος ασχολείται πολύ με βίαια παιχνίδια, ίσως αυτό στο μέλλον να αποδειχθεί ένα μείον.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κοντοστέργιος σημείωσε πως χρησιμοποιεί το διαδίκτυο από την ηλικία των 6-7 ετών. «Αρχικά έπαιζα παιχνίδια, αλλά καθώς μεγάλωσα ήθελα να αναζητώ και πληροφορίες, να βλέπω βίντεο, να ακούω μουσική. Το διαδίκτυο εκτός από τα θετικά πράγματα, κρύβει και κινδύνους, όπως για παράδειγμα στους όρους που συμφωνούμε για να μπούμε σε μια ιστοσελίδα. Υπάρχουν παγίδες και οι έφηβοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι, άρα να ενημερώνονται» επισήμανε.
Συμπλήρωσε δε πως «ένας ακόμη κίνδυνος είναι ο εθισμός. Υπάρχουν έφηβοι που βρίσκονται εντός διαδικτύου καθημερινά δύο ώρες, ενώ τα Σαββατοκύριακα το χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο. Οι έφηβοι αντί κάποιες φορές να βγαίνουν ένα Σαββατόβραδο έξω, μένουν σπίτι και ανταλλάσσουν μηνύματα στο διαδίκτυο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το