Τοπικά

Οι οσμές προκαλούν ερεθισμό, αλλά δεν είναι τοξικές – Αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος για τον Βόλο

 

Επιδρούν στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν ερεθισμό, όπως στα μάτια, τον λαιμό, αλλά δεν είναι τοξικές και καρκινογόνες οι πτητικές οργανικές ενώσεις που περιλαμβάνονται στις οσμές οι οποίες διαχέονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που υλοποίησε το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η οποία παραχωρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη και η καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας Μαρία Σαμαρά η οποία είναι και υπεύθυνη του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος που εκπόνησε την έρευνα για τις χημικές ενώσεις στις οσμές.
«Λάβαμε όλα τα μέτρα και υλοποιήσαμε όλα τα ερευνητικά προγράμματα για τη διερεύνηση της χημικής σύστασης της δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Και το κάναμε αυτό με το διαπιστευμένο εργαστήριο του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ που το εμπιστεύονται και άλλες χώρες. Επίσης με ένα άλλο διαπιστευμένο εργαστήριο χρησιμοποιήσαμε την ολφακτομετρία σε έξι εργοστάσια που πιστεύαμε ότι έπρεπε να διερευνηθούν. Επίσης με τον «Δημόκριτο» έγινε διερεύνηση για την ύπαρξη διοξινών και βαρέων μετάλλων στο έδαφος, αλλά και διοξίνες και φουράνια από τις επιχειρήσεις. Έχουμε κάνει μια ολιστική ερευνητική διερεύνηση και με μοναδικά ερευνητικά προγράμματα. Επίσης θα εγκαταστήσουμε τέσσερις σταθμούς μέτρησης αέριας ρύπανσης. Παράλληλα προβαίνουμε σε τακτικούς ελέγχους των εργοστασίων και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων».
Η αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη ανέφερε για τις διοξίνες και τα βαρέα μέταλλα στο έδαφος πως έγινε δειγματοληψία σε οκτώ σημεία, εντός και εκτός πόλης και δεν βρέθηκε επιβάρυνση σε κανένα από αυτά τα σημεία. Επίσης «τρέχει» και άλλος διαγωνισμός για τη διερεύνηση διοξινών και βαρέων μετάλλων, ενώ είμαστε σε προσυμβατικό επίπεδο με τον «Δημόκριτο» για νέες μετρήσεις σε διοξίνες και φουράνια σε τρία εργοστάσια.

Τα αποτελέσματα

Η κ. Σαμαρά παρουσίασε αποτελέσματα του ερευνητικού έργου με τίτλο «διερεύνηση της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στον Βόλο» και το οποίο ανατέθηκε στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ ΕΛΚΕ ΑΠΘ και Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Έγιναν μετρήσεις από τον Ιούνιο του 2020 ως τον Νοέμβριο 2021, εντός και εκτός πόλης, και πιο συγκεκριμένα σε δεκατρία σημεία, μεταξύ αυτών και βιομηχανίες.
Πάρθηκαν 380 δείγματα, ενώ προσδιορίστηκαν 117 χημικές ενώσεις.
Ένα άλλο συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως οι βιομηχανίες έχουν ελάχιστη συμμετοχή. γύρω στο 6%, στην εκδήλωση της δυσοσμίας.
Για το πόσο αισθητή μπορεί να γίνει η δυσοσμία σε κάθε περιοχή της πόλης, αυτό εξαρτάται από τη μορφολογία του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά την πνοή των ανέμων.
Για τη δυσοσμία στον Βόλο οφείλονται κυρίως οι εξής ουσίες: μερκαπτανές, οξέα, αλδεΰδες.
Οι κατηγορίες των πτητικών ενώσεων που προκαλούν τη δυσοσμία προέρχονται από:
– Εξάτμιση υγραερίων/πετρελαίου.
– Καύση ορυκτών καυσίμων, βιομάζας και απορριμμάτων.
– Παραγωγή ή ανακύκλωση πλαστικών.
– Χωματερές αστικών απορριμμάτων.
– Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
– Δευτερογενή σχηματισμό από οξείδωση υδρογονανθράκων.
Η κ. Σαμαρά είπε πως οι πτητικές ενώσεις στις οσμές δεν είναι ούτε τοξικές ούτε καρκινογόνες. Μπορεί να έχουν επιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα, να είναι ερεθιστικές για μάταια, μύτη και λαιμό, μπορούν να προκαλέσου ναυτία, εμετό και αϋπνίες, όταν εκτεθεί κάποιος σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά δεν είναι τοξικές και δεν παραμένουν για πολύ στην ατμόσφαιρα.
Επίσης τονίστηκε ότι η παρουσία των πτητικών ενώσεων οφείλεται σε συνδυασμό τοπικών εκπομπών από αστικές δραστηριότητες και μεταφοράς εκπομπών από σχετικά κοντινές βιομηχανικές και συναφείς δραστηριότητες σε ακτίνα μέχρι επτά χιλιόμετρα.
Η Σαμαρά είπε πως οι βιομηχανίες που είναι σε κοντινή απόσταση, δεν έχουν την αποκλειστική ευθύνη, καθώς οι οσμές που παράγουν προστίθενται στις οσμές από τις αστικές δραστηριότητες, ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου.
Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν με την μέθοδο της ολφακτομετρίας σε έξι βιομηχανίες.
Την έρευνα έκανε ειδικό διαπιστευμένο εργαστήριο και διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με τις χειρότερες μετεωρολογικά συνθήκες, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις συμβάλουν μόλις 6% στη δημιουργία οσμών, ανά έτος. Το ποσοστό αυτό που αντιστοιχεί σε 20 ημέρες τον χρόνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το