Τοπικά

Οι μαθητές-πρέσβεις του 2ου Πρότυπου Λυκείου Βόλου στο Ερωτηματολόγιο του Proust-Η εμπειρία από τα έδρανα  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

 

 

Καλεσμένοι μου σήμερα στη χριστουγεννιάτικη «Θεσσαλία» οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πρότυπου Λυκείου Βόλου.

 

Επιμέλεια 

Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά 

 

Σήμερα ο λόγος ανήκει σε εσάς παιδιά, να μας περιγράψετε τι είναι το πρόγραμμα Euroscola; 

Το Euroscola είναι ένα πρόγραμμα που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1990, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουμε σε ένα είδος προσομοίωσης ώστε να εργαστούμε για μια ημέρα όπως οι ευρωβουλευτές έχοντας σαν στόχο να μας προσφέρει μια πρακτική εμπειρία της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Στη διάρκεια της ημέρας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε, να υποστηρίξουμε μια θέση, να διαπραγματευθούμε, να καταθέσουμε τροπολογίες, να ψηφίσουμε και τελικά να εγκρίνουμε ψηφίσματα σχετικά με πραγματικά ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά και να εξοικειωθούμε με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, να συζητήσουμε για τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες, και να διατυπώσουμε τις προσωπικές μας απόψεις σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πώς λάβατε τον τίτλο «Σχολείο-Πρέσβης»;

Στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ημερίδα Εuroscola βρεθήκαμε μετά από επιτυχή αξιολόγηση των δράσεων του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος European Parliament Ambassador School (EPAS), ήμασταν από τα ελάχιστα σχολεία στην Ελλάδα που πετύχαμε και λάβαμε την εντυπωσιακή βαθμολογία 100/100 και έτσι κατακτήσαμε τον τίτλο «Σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για το έτος 2022-2023. Είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί αντανακλά τη συνεπή δέσμευση και την υψηλή ποιότητα των πρωτοβουλιών που υλοποίησε το σχολείο μας και αποτέλεσε την επιβράβευση της προσπάθειάς μας, αλλά φυσικά και των εκπαιδευτικών μας που μας καθοδήγησαν για να πραγματοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

 

Πώς βρεθήκατε στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Αρχικά να σας αναφέρουμε ότι εργαστήκαμε 30 περίπου μαθητές και μαθήτριες ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη υπό την καθοδήγηση 6 καθηγητών μας. Ως επιβράβευση της παραπάνω προσπάθειας, το σχολείο μας προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεδρίαση του Εuroscola στις 15 Δεκεμβρίου 2023. Στην αποστολή του σχολείου συμμετείχαμε 14 μαθητές και μαθήτριες και 2 συνοδοί καθηγητές. 

 

Περιγράψτε μας την εμπειρία που βιώσατε.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην εντυπωσιακή αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Στην αρχή της συνεδρίασης η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola μας απηύθυνε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό και στη συνέχεια είχαμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε ερωτήσεις στην κ. Fabienne Keller, πρώην δήμαρχο του Στρασβούργου και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και να πάρουμε μέρος στο Innovation Lab με καλεσμένο τον κ. Stefan Krauss, ο οποίος είναι υπεύθυνος του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνεδρίαση θέσαμε ερωτήματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ολομέλειας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμμετείχαμε ενεργά στην προσομοίωση που ακολούθησε, καθώς και στις συζητήσεις των ομάδων, στις οποίες ενταχθήκαμε στο πλαίσιο της προσομοίωσης.

Σίγουρα θα χαρακτηρίζαμε τη συμμετοχή μας στα προγράμματα EPAS και Euroscola ως μοναδική εμπειρία κι ένα ταξίδι ζωής που θα μας συντροφεύει στην πορεία μας ως ενεργοί πολίτες. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές μας Αναστασίου Βιργινία, Κοσμά Χαράλαμπο, Λυκοδήμου Ελένη, Μπατζούκη Κλεοπάτρα, Παπανικολάου Δημήτριο και Τσολάκη Σάββα για την υποστήριξη και την καθοδήγηση από την αρχή και μέχρι την υλοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματος. 

 

Θα ήθελα να μου πείτε ο καθένας ξεχωριστά τι αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία. Σας ακούω…

Βαΐτση Ελένη: Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Euroscola, συζητήθηκαν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μαθητές από όλη την Ευρώπη να ανταλλάσσουν απόψεις για το προσφυγικό, την ελευθερία, την ισότητα των φύλλων, αλλά και την αναγκαία ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση των καθημερινών φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, προωθώντας τον διάλογο και την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Η προσωπική μου εμπειρία ως ευαισθητοποιημένη έφηβος είναι πολύ θετική και θα παρακινούσα κάθε παιδί να λάβει μέρος σε σχετικά προγράμματα, καθώς η συμμετοχή ενισχύει την κατανόηση πολιτικών διεργασιών και προβλημάτων που αφορούν όλους τους ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο.

Βλαχλή Παρασκευή: Ως συμμετέχουσα σε αυτό το πρόγραμμα είχα την τιμή να απευθύνω ερώτηση στην ευρωβουλευτή Fabien Keller, αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με συνομηλίκους μου από πολλές χώρες της Ευρώπης για το προσφυγικό και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Άκουσα τις απόψεις όλων των συμμετεχόντων με προσοχή και εξέφρασα τη δική μου άποψη με σεβασμό. Η επαφή μου με τον τρόπο σκέψης άλλων λαών, μέσω αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος, με έκανε να συνειδητοποιήσω τη σημασία της Δημοκρατίας και την ανάγκη να έχουμε ενεργό ρόλο στις δημοκρατικές διαδικασίες, αποφεύγοντας την αποχή. Τέλος, πιστεύω ότι τα εφόδια που αποκόμισα από αυτή την εμπειρία θα με βοηθήσουν στη μετέπειτα ενήλικη ζωή μου.

Παπαγιάννη Ολυμπία: Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα EPAS και Euroscola ήταν μια εξαιρετική βιωματική εμπειρία που μου έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσω τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ευκαιρία να συνεργαστώ με συνομηλίκους μου από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα πολύγλωσσο περιβάλλον και να αντιληφθώ την αξία της γνώσης ξένων γλωσσών. Ήταν μια πλούσια και μοναδική εμπειρία επιπλέον, γιατί διαπίστωσα πώς παίρνονται οι αποφάσεις και μέσα από ποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις φτάνει κανείς σε κοινές θέσεις, καθώς και πόσο επίπονο είναι να προσπαθείς να πείσεις τον άλλο για την άποψή σου, με την οποία πιθανόν να διαφωνεί. 

Παπαδοπούλου Αργώ: Η συμμετοχή στο πρόγραμμα EPAS και το Euroscola άξιζε πραγματικά και θεωρώ πως είναι εμπειρία που ο καθένας θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να ζήσει. Γνωρίζεις καινούργια άτομα από ξένες χώρες, συζητάς, μαθαίνεις, ενημερώνεσαι και τελικά παίρνεις και αποφάσεις για το μέλλον το δικό σου και των γύρω σου. Ήταν εντυπωσιακό να βλέπει κανείς τόσα άτομα με διαφορετικές αντιλήψεις, ιδεολογίες, ήθη και έθιμα να συζητάνε για ένα τόσο σημαντικό θέμα προσπαθώντας να βρουν μια μέση λύση. Ήταν πραγματικά φανταστικό ταξίδι και είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ μαζί με τους συμμαθητές μου στο πρόγραμμα αυτό!

Τάσιος Γιώργος: Η επίσκεψή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ο καρπός επιτυχημένης συμμετοχής του σχολείου μας στο πρόγραμμα EPAS. Συμμετείχα ενεργά παίρνοντας τον λόγο για να υποστηρίξω την άποψή μου, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από τους συνομηλίκους μου. Επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας γνωρίσαμε νέους στην ηλικία μας από πολλές χώρες και ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα που μας απασχολούν.

 

Ο λόγος στους εκπαιδευτικούς σας τώρα, κ. Χαράλαμπο Κοσμά και κ. Δημήτριο Παπανικολάου, που σας συνόδευσαν και ήταν υπεύθυνοι του προγράμματος. Παρακαλώ μιλήστε μας για αυτή την εμπειρία. 

Η συμμετοχή του 2ου Πρότυπου Λυκείου Βόλου στο Euroscola ήταν μια εκπαιδευτική εμπειρία που βοήθησε τους μαθητές να ανακαλύψουν έναν καινούριο κόσμο, να στηρίζουν με αυτοπεποίθηση τις αξίες και τα πιστεύω τους και να νιώθουν πως όλα είναι δυνατά αν προσπαθούν και συμμετέχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες! Επίσης, το πρόγραμμα EPAS έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να κατανοήσουν τον ενεργό ρόλο που θα κληθούν να παίξουν ως μελλοντικοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε τέλος, να τους ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία και την ενθουσιώδη συμμετοχή τους. 

 

Κύριε Σπανόπουλε, είστε ο διευθυντής του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου. Οι μαθητές σας αντιπροσώπευσαν το σχολείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πώς νιώθετε;

Με χαρά και υπερηφάνεια, συγχαίρω την αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών και μαθητών του 2ου Προτύπου Γενικού Λυκείου Βόλου για την επιτυχημένη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Euroscola στις 15 Δεκεμβρίου 2023 στο Στρασβούργο. Η ενεργή παρουσία τους αποδεικνύει την εκπαιδευτική αριστεία του σχολείου μας. Οφείλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους υπεύθυνους, τους κ. Χαράλαμπο Κοσμά και Δημήτριο Παπανικολάου, για τον εξαιρετικό οργανωτικό τους ρόλο και την αφοσίωσή τους, καθώς και στους ταλαντούχους μαθητές μας που κατέστησαν το όνομα του σχολείου μας αναγνωρίσιμο στην ευρωπαϊκή σκηνή.

 

Να κλείσουμε με δυο λόγια από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κ. Δημήτριο Παπαγιάννη. 

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας θα ήθελα να χαιρετήσω και να συγχαρώ τους 14 μαθητές – πρέσβεις του προγράμματος Euroscola, οι οποίοι μελέτησαν, προετοιμάστηκαν, για ένα και πλέον χρόνο και κατάφεραν να βαθμολογηθούν με άριστα ώστε να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Euroscola. Τους αξίζουν πραγματικά θερμά συγχαρητήρια γιατί αντιπροσώπευσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σχολείο τους, έλαβαν τον λόγο, υποστήριξαν τις θέσεις τους και επικοινώνησαν με άλλους συνομηλίκους τους από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη διεύθυνση του Σχολείου μας και συγκεκριμένα τον διευθυντή κ. Δημήτρη Σπανόπουλο, την υποδιευθύντρια κ. Ελένη Λυκοδήμου και τους καθηγητές κ. Χαράλαμπο Κοσμά και κ. Δημήτρη Παπανικολάου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε το σχολείο να πάρει τον τίτλο του «Σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

Σας ευχαριστώ όλους θερμά! 

Στην αποστολή του σχολείου συμμετείχαν οι εξής 14 μαθητές και μαθήτριες: Αγγέλη Παναγιώτα, Βαΐτση Ελένη, Βλαχλή Παρασκευή, Γκινάρι Μαρία, Κουπαράνης Χριστόδουλος, Κωνσταντινίδη Σεβαστιανή, Νάνου Λευκοθέα, Νατσικόπουλος Πρόδρομος-Ραφαήλ, Νικολαΐδη Γεωργία-Ειρήνη, Παπαγιάννη Ολυμπία, Παπαδοπούλου Αργώ-Βιβιάνα, Τάσιος Γεώργιος, Τσιμπερίδης Δημήτριος, Χρυσικού Αναστασία – Όλγα και 2 συνοδοί καθηγητές Κοσμάς Χαράλαμπος και Παπανικολάου Δημήτριος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έκθεση από το «Τεχνοποίημα» για τη στήριξη της δράσης «Θαύμα»

  Αρκετός ήταν ο κόσμος που πέρασε χθες από τον Άγ. Νικόλαο, όπου είχε στηθεί…

24 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικες βιβλιοπροτάσεις, χειροτεχνίες και μπισκότα από μαθητές

  Εντυπωσιακές - και εύκολες στην κατασκευή τους - δημιουργίες, χειροτεχνίες και γλυκά, ετοίμασαν οι…

24 Δεκεμβρίου 2023

Μέλη του ΣΔΥΒ εκπαιδεύτηκαν σε ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή

Εκπαίδευση Βασικής Υποστήριξης Ζωής ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή, για αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα…

24 Δεκεμβρίου 2023

Dixie Chicks: Σκοτώθηκε σε τροχαίο η Laura Lynch, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 65 ετών, άφησε η Λόρα Λιντς (Laura Lynch). Σύμφωνα…

24 Δεκεμβρίου 2023

Βιβλία – δώρα για αγαπημένα πρόσωπα

  Έξι συνεργάτες της «Θ» προτείνουν για τις γιορτές από ένα αγαπημένο βιβλίο - δώρο.…

24 Δεκεμβρίου 2023

Στις 30 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το “6ο Volos Santa Run”

Η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ,  με την υποστήριξη του Κένταυρου Βόλου, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων…

24 Δεκεμβρίου 2023