Τοπικά

Οι εθελοντές της Μαγνησίας από τις πρώτες ώρες στον τόπο της τραγωδίας

 

Τις σκληρές εικόνες που αντίκρισαν, φτάνοντας στον τόπο της τραγωδίας μεταφέρουν στη «Θ» εθελοντές της Μαγνησίας που βρέθηκαν στο δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος, μαζί με άλλους δύο εθελοντές βρέθηκαν πρώτοι στο σημείο της τραγωδίας. «Γύρω στις 2 – 2.30 τα ξημερώματα ήμασταν στο σημείο. Ακούγαμε φωνές, ουρλιαχτά και κόσμο να περπατάει, κόσμο να έχει τραυματιστεί. Είδαμε πτώματα διαμελισμένα. Μία τραγική κατάσταση», δήλωσε στη «Θ».
Με το πρώτο φως της ημέρας, περισσότεροι από 10 εθελοντές της ΕΟΔ Μαγνησίας, μαζί και με εθελοντές της ΕΟΔ απ’ όλη τη Θεσσαλία και την Ελλάδα, βρέθηκαν με ειδικό εξοπλισμό στο σημείο της τραγωδίας.
Ο υπεύθυνος επιχειρήσεων της ΕΟΔ Μαγνησίας Σωτήρης Παπαμαρκάκης, μετέφερε απίστευτες εικόνες. Όπως είπε μιλώντας στη «Θ». «Ως εθελοντής διασώστης κι ως σιδηροδρομικός από σιδηροδρομική οικογένεια δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Τα πρώτα βαγόνια έχουν μεταμορφωθεί σε μία άμορφη μάζα σιδερικών. Γερανοφόρα οχήματα προσπαθούν να σηκώσουν λαμαρίνες και να ανοίξουν δρόμο, προκειμένου να μπούνε οι πυροσβέστες μέσα κι εμείς και ό,τι διακρίνουμε, βγάζουμε από τα συντρίμμια».
Την ώρα που έκανε δηλώσεις στη «Θ» ο κ. Παπαμαρκάκης, απομάκρυναν οι εθελοντές βαλίτσες και προσωπικά αντικείμενα που βρίσκονταν στο τρίτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Οι εθελοντές βοηθούν στο έργο της ΕΜΑΚ, ανασύροντας και ανθρώπινα μέλη.
«Έχουμε αγνοούμενους. Οι συγγενείς θέλουν να μάθουν τι έχουν απογίνει οι δικοί τους άνθρωποι. Έχουν συγκεντρωθεί ανθρώπινα μέλη, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση. Οι γερανοί προσπαθούν να απομακρύνουν σίδερα και να εντοπίσουμε ό,τι μπορούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμαρκάκης και συνέχισε: «Θυμάμαι την τραγωδία τον Ιανουάριο του 1972, στον Δοξαρά με τραγικό απολογισμό 19 νεκρούς και 44 τραυματίες. Αυτό το δυστύχημα είναι από τα πιο τραγικά στα σιδηροδρομικά δεδομένα και σίγουρα θα αφήσει το στίγμα του».
Ο κ. Παπαμαρκάκης ανέφερε ότι σκύλοι διάσωσης δεν μπορούν να συνδράμουν σε μία τέτοια τραγωδία και σε ένα τέτοιο δυστύχημα. «Υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιχειρούμε με προσοχή, γιατί όλα έχουν γίνει άμορφη μάζα σιδερικών» είπε μεταξύ άλλων.
Τις τραγικές στιγμές της διάσωσης μετέφερε στη «Θ» και ο διασώστης της ΕΟΔ Νίκος Ζυγούρης. «Επιχειρούμε στα πρώτα βαγόνια που έχουν καταστραφεί από τη σύγκρουση. Η κατάσταση είναι δραματική. Βρίσκουμε ανθρώπινα μέλη και τα συγκεντρώνουμε για να ταυτοποιηθούν» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Συνδρομή ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής
Περίπου 20 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας τέθηκαν στη διάθεση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να συνδράμουν όπου απαιτούνταν, ενώ πυροσβεστικά οχήματα από την Π.Υ. Βόλου και την Π.Υ. ΒΙΠΕ, με πυροσβέστες βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας, συμβάλλοντας στο έργο των συναδέλφων τους στη Λάρισα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το