Θ Plus

Οι χειρότερες και οι καλύτερες χώρες για τις μητέρες

Με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας της Μητέρας την Κυριακή 13 Μαίου 2018, ποιές είναι οι χώρες – παράδεισοι και ποιες οι χώρες – κόλαση για να γίνει κάποια γυναίκα μητέρα; Μάθετε τις 10 καλύτερες και τις 10 χειρότερες χώρες για τις μητέρες σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Save the Children.

Φιλανδία

Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία, λοιπόν, αποτελούν τις χώρες με το καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για να ζει μια μητέρα, σύμφωνα με νέα έκθεση της οργάνωσης Save the Children. Στον αντίποδα, οι περισσότερο επικίνδυνες χώρες για μια μητέρα βρίσκονται στην Αφρική, με πρώτη τη Σομαλία. Η 15η ετήσια έκθεση της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία βοηθά τα παιδιά με ανάγκες σε όλο τον κόσμο, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας την προσεχή Κυριακή, υποστηρίζει ότι η Σομαλία θεωρείται ο πιο επικίνδυνος τόπος για τις μητέρες εξαιτίας των συχνών φυσικών καταστροφών καθώς και των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή.

Νορβηγία

Η έκθεση εξέτασε 178 χώρες αξιολογώντας το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης αλλά και οικονομικούς παράγοντες για να καθορίσει σε ποιές οι συνθήκες είναι καλύτερες και ασφαλέστερες για να ζει μία γυναίκα. Η Save the Children τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης και της παροχής ιατρικής φροντίδας και βοήθειας για τη βελτίωση της κατάστασης. Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι οι θάνατοι γυναικών εξαιτίας προβλημάτων που συνδέονται με την κύηση και τον τοκετό μειώθηκαν από το 1990.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Όπως επισημαίνει το BBC, το 1990 περισσότερες από 500.000 γυναίκες πέθαναν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός ήταν 289.000, με το χάσμα ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες να είναι μεγάλο. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 6% των γυναικών στην αφρικανική αυτή χώρα είναι πιθανόν να πεθάνουν από επιπλοκές του τοκετού ή της λοχείας και το 15% των παιδιών θα πεθάνουν πριν κλείσουν τα πέντε τους χρόνια. Δεύτερη από το τέλος κατατάσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαιτίας των φρικτών παραβιάσεων κατά των γυναικών και των παιδιών οι οποίες έχουν κοστίσει περισσότερες από 5,4 εκατομμύρια ζωές. Μάλιστα, η οργάνωση επισημαίνει ότι στατιστικά είναι πιο επικίνδυνο για κάποιον να είναι παιδί ή γυναίκα στην ΛΔ Κονγκό παρά ένοπλος αντάρτης, ενώ αναφορικά με τους θανάτους παιδιών, η Νιγηρία και η ΛΔ Κονγκό κατέχουν το 20% των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Σομαλία

Άλλες χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη είναι η Συρία και οι Φιλιππίνες, η πρώτη λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου και η δεύτερη λόγω των πολύ συχνών φυσικών καταστροφών. Όλως παραδόξως, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 31η θέση της λίστας πέφτοντας από την πρώτη δεκάδα όπου βρίσκονταν το 2000, με την έκθεση να επικαλείται φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένων των τυφώνων Κατρίνα και Σάντι, ως αιτίες υποβάθμισης των ΗΠΑ στη λίστα καθώς και μία αύξηση στις υψηλού κινδύνου κυήσεις μεταξύ των παχύσαρκων και των υπερτασικών γυναικών.

Στον αντίποδα, η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις ασφαλέστερες περιοχές για μία μητέρα, με Νορβηγία, Σουηδία, Ισλανδία, Ολλανδία και Δανία να την ακολουθούν, αποδεικνύοντας ότι οι Σκανδιναβικές χώρες παρέχουν σε μία μητέρα το κατάλληλο περιβάλλον για να μεγαλώσει τα παιδιά της.

Ισλανδία

Οι δέκα καλύτερες χώρες για μητέρες:
Φινλανδία
Νορβηγία
Σουηδία
Ισλανδία
Ολλανδία
Δανία
Ισπανία
Γερμανία
Αυστραλία
Βέλγιο

Κεντρική Αφρική

… και οι δέκα χειρότερες:
Ακτή Ελεφαντοστού
Τσαντ
Νιγηρία
Σιέρα Λεόνε
Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία
Γουινέα Μπισάου
Μαλί
Νίγηρας
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Σομαλία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το