Τοπικά

Οι αυξημένοι τίτλοι σπουδών δίνουν θέση διευθυντή – Ανατροπές στους πίνακες κατάταξης

 

Μια νέα γενιά εκπαιδευτικών με αυξημένα επιστημονικά εφόδια που διεκδικούν θέσεις διευθυντών στα σχολεία πιέζοντας με «εκτόπιση» τους παλιότερους, ανέδειξαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης μορίων που ανακοινώθηκαν προχθές από τις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες τα συμβούλια κρίσεων στις δύο διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μελετούσαν τους φακέλους με τα προσόντα του κάθε υποψήφιου καταλήγοντας τελικά σε ένα πίνακα κατάταξης μορίων.
Μεταξύ των 200 και πλέον υποψήφιων διευθυντών βρίσκονταν σχεδόν όλοι οι νυν διευθυντές αλλά και αρκετοί άλλοι που διεκδικούσαν τη θέση αυτή.
Και ένα χαρακτηριστικό της κατάταξης είναι ότι αρκετοί νυν διευθυντές βρίσκονται σε μέτριες και πιο χαμηλές θέσεις, ενώ νεότεροι στην ηλικία συνάδελφοί τους που πολλοί δεν έχουν αναλάβει ξανά θέση διευθυντή, τούς έχουν προσπεράσει διαθέτοντας περισσότερα μόρια.
Σημειώνεται πως κρίσεις διευθυντών είχαν να γίνουν επτά χρόνια. Οι σημερινοί διευθυντές τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους το 2017 και έπρεπε το 2020 να οριστούν ξανά νέοι διευθυντές. Λόγω όμως της πανδημίας δόθηκαν παρατάσεις και φτάσαμε στο 2023.

Συνδικαλιστές σημειώνουν πως στο προσκήνιο έρχεται μια νέα γενιά εκπαιδευτικών ηλικίας 40-50 ετών οι οποίοι διαθέτοντας αυξημένο επιστημονικό υπόβαθρο έλαβαν πολλά μόρια. Μάλιστα φαίνεται πως πλέον δεν φτάνει μόνο το μεταπτυχιακό, όπως ίσχυε πριν επτά χρόνια. Τώρα εμφανίστηκαν εκπαιδευτικοί που εκτός από μεταπτυχιακό, διαθέτουν και διδακτορικό, έχουν συγγραφικό έργο, συμμετέχουν σε σεμινάρια, συνέδρια. Όλα αυτά βοηθούν πολύ στην αύξηση των μορίων. Μάλιστα αυτή τη φορά μειώθηκε και ο χρόνος προϋπηρεσίας που έπρεπε να διαθέτει ένας εκπαιδευτικός ως διδακτική εμπειρία για να διεκδικήσει θέση διευθυντή, καθώς από τα δώδεκα χρόνια ως απαιτούμενη προϋπηρεσία, μειώθηκε στα οκτώ χρόνια.
Τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν άλλαξαν τα δεδομένα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τα πανεπιστήμια έδωσε τη δυνατότητα της διά βίου μάθησης σε αρκετούς εκπαιδευτικούς με στόχο να εμπλουτίσουν τα επιστημονικά τους προσόντα.
Αν δεν αλλάξει η σειρά της κατάταξης των υποψήφιων διευθυντών και με τα μόρια από τη συνέντευξη που θα γίνει εντός Μαρτίου, τότε είναι πιθανό, νυν διευθυντές σε σχολεία του Βόλου να μην μπορέσουν να καταλάβουν ξανά τις θέσεις αυτές, αφού θα τοποθετηθούν άλλοι, με αυξημένα επιστημονικά προσόντα.
Η ανθρωπογεωγραφία των νέων διευθυντών μπορεί να αλλάξει σε επίπεδο ηλικίας και προσώπων, αλλά ακόμη και ως προς τις ειδικότητες, καθώς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρατηρείται να συγκεντρώνουν υψηλό αριθμό μορίων και καθηγητές ειδικοτήτων.
Άρα το μοτίβο που είχαμε μέχρι τώρα να είναι διευθυντής σε ένα δημοτικό ο δάσκαλος ή δασκάλα, μπορεί να αλλάξει και στη θέση τους να τοποθετηθούν καθηγητές ειδικοτήτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το