Επιστήμη, Θ Plus

Οι άνθρωποι στην Ισπανία έπαιρναν ναρκωτικά before it was cool – Και υπάρχουν ευρήματα 3.000 χρόνων που το υποδεικνύουν

Σύμφωνα με νέα έρευνα, και πριν από περίπου 3.000 χρόνια, οι άνθρωποι στην Ισπανία έκαναν χρήση παραισθησιογόνων ουσιών.

Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν ευρήματα – τούφες μαλλιών που βρέθηκαν σε τόπο ταφής στη Μενόρκα. Οι ναρκωτικές ουσίες των αρχαίων ανθρώπινων πολιτισμών προέρχονταν από φυτά και θάμνους.

Πρόκειται για την αρχαιότερη άμεση απόδειξη χρήσης παραισθησιογόνων ουσιών στην Ευρώπη. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι, τα εν λόγω ναρκωτικά, πρέπει να προκαλούσαν παραλήρημα και παραισθήσεις στους χρήστες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports και σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα στο σπήλαιο Es Carritx, στη νοτιοδυτική πλευρά της Μενόρκα. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί περισσότεροι από 200 ανθρώπινους τάφους, Πιστεύεται ότι η χρήση του χώρου ήταν τελετουργιών και ταφής για περίπου 600 χρόνια, μέχρι το 800 π.Χ.. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες, οι οποίες θεωρείται ότι ήταν αρκετά ισχυρές, μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο τελετουργιών που λάμβαναν χώρα εντός του σπηλαίου. Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να συμμετείχαν σαμάνοι, «ικανοί να ελέγχουν τις παρενέργειες των φυτικών φαρμάκων».

Τρεις οι ψυχοδραστικές ουσίες τα ευρήματα – τούφες
Η ανάλυση των μαλλιών, τα οποία κατά τη διάρκεια των αρχαίων τελετουργιών βάφονταν κόκκινα και θα μπορούσαν να προέρχονται από περισσότερα του ενός άτομα, «έδειξε» τη χρήση τριών ψυχοδραστικών ουσιών. Εκτός από την ατροπίνη και τη σκοπολαμίνη, που προκαλούν παραισθήσεις, εντοπίστηκε και η εφεδρίνη, η οποία ενισχύει την ενέργεια και την εγρήγορση.

Στο σπήλαιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, βρέθηκαν ακόμα και δοχεία με σπειροειδή μοτίβα σκαλισμένα στα καπάκια. Όπως αναφέρει η έκθεση, κάποιοι θεωρούν ότι τα εν λόγω μοτίβα υποδεικνύουν «μεταβαλλόμενες καταστάσεις συνείδησης» ενός ατόμου, τη στιγμή που αυτό βρίσκεται υπό την επήρεια παραισθησιογόνων.

Ισπανία – έρευνα – ναρκωτικά – προϊστορίαΙσπανία – έρευνα – ναρκωτικά – προϊστορία

Έμμεσες ενδείξεις για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη προϊστορικά υπήρξαν και στο παρελθόν ενώ είχαν βασιστεί σε ευρήματα όπως η εμφάνιση ναρκωτικών φυτών σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το