Τοπικά

Ογδόντα πέντε χρόνια παγκόσμιας δράσης για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού με έντονη παρουσία στον Βόλο και τη Μαγνησία

Ογδόντα πέντε χρόνια δράσης συμπληρώνει ο Οδηγισμός με έντονη παρουσία στον Βόλο και τη Μαγνησία. Ο Οδηγισμός στον Βόλο έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, μια ιστορία που συνδυάζεται με πρόσωπα – προσωπικότητες, με την ενεργή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και αρωγή των τοπικών φορέων. Με επικεφαλής την αείμνηστη Νίκη Σαμαρά, τότε Νίκη Λυμπέρη, ο Οδηγισμός ξεκινά τη δράση του στον Βόλο. Μαθήτρια τότε της Εμπορικής Σχολής Βόλου η νεαρή Νίκη επηρεασμένη από την Ισμήνη Ψυχούλη, προερχόμενη από την Αλεξάνδρεια, όπου ήταν μέλος του Σώματος Αγγλίδων Οδηγών, δημιουργεί το 1936 τον πρώτο πυρήνα με αρχηγό της 1ης Ομάδας Βόλου την Ιωάννα Σαράτση και πρώτη τοπική Έφορο την Ελένη Χαλυβοπούλου.

Οδηγισμός ως έννοια και πράξη, ως αγωγή και εκπαίδευση, ως τρόπος ζωής και αντίληψης είναι ο όρος που στους περισσότερους σηματοδοτεί όλα τα προαναφερόμενα συμπεριλαμβανομένων και των λέξεων προσφορά και εθελοντισμός, δημιουργία και συνέργεια, εκπαίδευση και αγωγή, παιχνίδι και χαρά.

Η συμπλήρωση εξάλλου 85 χρόνων δράσης του Οδηγισμού δίνει την αφορμή για αναφορά και εκτενή παρουσίαση δράσεων και γεγονότων σε παγκόσμιο, εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ο Οδηγισμός στον Βόλο έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, μια ιστορία που συνδυάζεται με πρόσωπα – προσωπικότητες, με την ενεργή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και αρωγή των τοπικών φορέων.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών είναι παιδαγωγική οργάνωση με εθελοντική συμμετοχή βασισμένη σε πνευματικές αξίες, ανοικτή σε όλους, χωρίς καμία διάκριση ως προς τη θρησκεία, τη φυλή, την εθνικότητα ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Η Παγκόσμια Οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο, αριθμεί 144 εθνικές οργανώσεις  Οδηγών σε όλον τον κόσμο με περισσότερα από δέκα εκατομμύρια μέλη. Εμπνευστής και ιδρυτής του Οδηγισμού είναι ο Λόρδος Ρόμπερτ Μπέιντεν – Πάουελ, αρχιπρόσκοπος γνωστός σε όλον τον κόσμο ως B-P, που το 1097 ίδρυσε τον Προσκοπισμό για αγόρια και το 1910 για κορίτσια με τη βοήθεια της αδελφής του Αγνής. Τον τίτλο της αρχιοδηγού έλαβε η σύζυγός του Όλαβ Σαιντ – Κλαιρ Σόουμς, με την οποία παντρεύτηκε το 1912. Με τη βοήθειά της ο Οδηγισμός γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες για να ιδρυθεί το 1928 η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων δίνοντας την ευκαιρία για ενεργή συμμετοχή σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα και δικαίωμα παρέμβασης σε θέματα οικονομίας και πολιτικής. Συνεισέφερε ταυτόχρονα στην προβολή θετικής εικόνας των γυναικών και των ηγετικών ικανοτήτων τους.

Ο Ελληνικός Οδηγισμός

Το Σώμα του Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.) εδρεύει στην Αθήνα και είναι αυτοτελές σωματείο, που ιδρύθηκε το 1932 από την Ειρήνη Καλλιγά με τη βοήθεια άξιων συνεργατών. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού αυτοδιαλύθηκε το 1939 όταν αντιμετώπισε τον κίνδυνο πολιτικής παρέμβασης στα προγράμματά του για να ανασυσταθεί το 1944 με την απελευθέρωση της χώρας. Μέλη του Σ.Ε.Ο. μπορούν να γίνουν παιδιά (αγόρια και κορίτσια), έφηβοι και ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) με την αποδοχή των βασικών αρχών του Οδηγισμού και εφόσον δώσουν με τη θέλησή τους την Οδηγική Υπόσχεση.

Τα μέλη του Σ.Ε.Ο. είναι ελεύθερα να διακόψουν τη συμμετοχή τους στην Οδηγική Οργάνωση οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν, όπως είναι ελεύθερα να επανέλθουν όταν οι συνθήκες τούς το επιτρέψουν.

Σκοπός του Οδηγισμού είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, ώστε να γίνουν άτομα υπεύθυνα, ελεύθερα και ικανά, φορείς ανάπτυξης, συντελεστές στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Με βασικές αρχές τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην εθελοντική προσφορά, στην ενθάρρυνση συνεργασιών παιδιών, νέων και ενηλίκων ο Οδηγισμός στέκεται σταθερά μακριά από πολιτικές τοποθετήσεις και παρατάξεις, υποστηρίζοντας με σεβασμό την πολιτιστική ταυτότητα ατόμων και εθνών. Με βασική μέθοδο τη βιωματική εκπαίδευση και αγωγή μέσα σε ομάδες ενισχύονται στόχοι και ιδανικά, με την ομαδική ζωή η συνεργασία, ενώ ενθαρρύνεται η κοινωνική δράση και προσφορά. Τα παιδαγωγικά προγράμματα που εφαρμόζονται εναρμονισμένα στις πολιτισμικά και τεχνολογικά δεδομένα προσφέρουν γνώση και εκπαίδευση, παιχνίδι και χαρά.

Ο Οδηγισμός στον Βόλο έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, μια ιστορία που συνδυάζεται με πρόσωπα – προσωπικότητες

Ο Οδηγισμός στον Βόλο

Με επικεφαλής την αείμνηστη Νίκη Σαμαρά, τότε Νίκη Λυμπέρη, ο Οδηγισμός ξεκινά τη δράση του στον Βόλο. Μαθήτρια τότε της Εμπορικής Σχολής Βόλου η νεαρή Νίκη επηρεασμένη από την Ισμήνη Ψυχούλη, προερχόμενη από την Αλεξάνδρεια όπου ήταν μέλος του Σώματος Αγγλίδων Οδηγών, δημιουργεί το 1936 τον πρώτο πυρήνα με αρχηγό της 1ης Ομάδας Βόλου την Ιωάννα Σαράτση και πρώτη τοπική Έφορο την Ελένη Χαλυβοπούλου. Η Ισμήνη Ψυχούλη ονομάστηκε Περιφερειακή Έφορος και η Αννέτα Τσολάκη Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Από τότε έως τώρα με την αυτοδιάλυση του 1939 και την επανασύσταση μετά την απελευθέρωση ο Οδηγισμός στον Βόλο λειτουργεί με τη συνεχή υποστήριξη των μελών του, μικρών και μεγάλων και την εκτίμηση συμπολιτών και αρχών.

Η πολιτισμική υποδομή που είχε αναδειχθεί στον Βόλο με τη σύσταση της πόλης και η δημιουργία πολιτιστικών και καλλιτεχνικών σωματείων παράλληλα με τη λειτουργία κοινωφελών σωματείων είχε ενθαρρύνει τη συμμετοχή γυναικών στον Οδηγισμό που προσέφερε δημιουργική απασχόληση και δράση.

Με ενεργά μέλη που τιμήθηκαν για τη δράση τους και διακρίθηκαν για την κοινωνική δραστηριοποίησή τους το σύνθημα «Έσο Έτοιμος» έγινε τρόπος ζωής και αντίληψης στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν για να δώσουν έμπρακτο δείγμα εθελοντισμού.

«Ήμουν κι εγώ εκεί…»

Η έκφραση «…Ήμουν κι εγώ εκεί…» είναι οικεία σε όσους πέρασαν από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού στον Βόλο, τη Μαγνησία, την Ελλάδα και τελικά τον κόσμο. Παιδιά που μεγάλωσαν, νέοι που έγιναν κοινωνοί του Οδηγικού πνεύματος, θυμούνται στιγμές στην Εστία, στην οδό Ιωάννου Καρτάλη, στις εκδηλώσεις, στις κατασκηνώσεις, στις εκπαιδεύσεις. Στιγμές που χάρισαν μοναδικές αναμνήσεις και διαμόρφωσαν χαρακτήρες σφραγίζοντας για πάντα μοναδικές φιλίες που κρατούν μια ζωή. «…Ήμουν κι εγώ εκεί….» λένε και τονίζουν όσοι κράτησαν στο μυαλό και την καρδιά τους στιγμές δράσης και αναψυχής, αναζήτησης ορίων που τους καθόρισαν για πάντα. Όπως μάλιστα δηλώνουν όσοι πέρασαν από τον Οδηγισμό «Μπορεί να φύγεις από τον Οδηγισμό, ο Οδηγισμός όμως δεν θα φύγει ποτέ από εσένα που τον έζησες». Κι όσοι το ακούνε συνειδητοποιούν την αξία των βιωμάτων και την ουσιαστική χρήση τους στην καθημερινότητά τους.

Ο Οδηγισμός στον Βόλο λειτουργεί με τη συνεχή υποστήριξη των μελών του, μικρών και μεγάλων και την εκτίμηση συμπολιτών και αρχών

Άξια στελέχη σε θέσεις ευθύνης

Η συμμετοχή στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού στο τοπικό τμήμα Βόλου άξιων στελεχών, γυναικών με κοινωνική δράση και ευαισθησία προσδίδει αναμφίβολα αξία και σημασία στο έργο του Οδηγισμού. Στελέχη υπεύθυνα των ομάδων αστεριών, πουλιών, οδηγών και μεγάλων οδηγών, καθώς και μέλη της Ομάδας Συνεργασίας που περιλαμβάνει τα παλιά μέλη, αλλά και φίλοι ενισχύουν συνεχώς τους στόχους και το έργο του Οδηγισμού μέσα από εκδηλώσεις όπως το καθιερωμένο από το τοπικό τμήμα Μπαζάρ των Χριστουγέννων, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδρομές, κατασκηνώσεις και παιχνίδια πόλης. Το σύνθημα «Μια φορά Οδηγός για πάντα Οδηγός» αποδεικνύεται περίτρανα με τη συμμετοχή σε όλες τις τοπικές διοργανώσεις, στις παρελάσεις και στις επετειακές εκδηλώσεις.

Το τοπικό συμβούλιο απαρτίζεται από: Κατερίνα Χαριτάκη – πρόεδρος, Τέση Άνθη – αντιπρόεδρος, Δέσποινα Κώσταινα – γραμματέας, Αμάντα Στάμου – ταμίας, Ροσσάνα Πώποτα – υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Ιωάννα Νεστορίδου – υπεύθυνη υλικού, Αφροδίτη Καπουρνιώτη – υπεύθυνη Εστίας, Ντόρα Τριανταφύλλου – υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Εκπαιδεύσεων, Κατερίνα Παπούκα – έφορος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το