Τοπικά

Οφέλη σε 64 επιχειρήσεις από τη δημιουργία Open Mall στον Αλμυρό – «Ξεμπλοκάρει» η επένδυση στις Νηές

Tην ικανοποίησή του για την έγκριση της πρότασης για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) στον Αλμυρό εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού Κώστα Πανταζώνα.

Το Open Mall Αλμυρού έχει προϋπολογισμό 1.654.334,00€ (εκ των οποίων 1.486.334 ευρώ για τον Δήμο Αλμυρού και 168.000 ευρώ ο προϋπολογισμός για το Επιμελητήριο Μαγνησίας) και εντάχθηκε στο ΕΠΑνΕΚ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.  Μάλιστα, από τις 56 προτάσεις που υποβλήθηκαν πανελλαδικά,  η πρόταση για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στον Αλμυρό ήταν 18η στην κατάταξη.  Οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα ανέρχονται σε 64 και η διάρκεια του έργου είναι 22 μήνες.  Έτσι, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Η ένταξη του έργου περιλαμβάνει:

  • Την ανάπλαση-αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, ώστε να επιλυθούν τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα και να δημιουργηθεί υπεραξία στην περιοχή. Επιλέγεται η επέκταση του Υφιστάμενου πράσινου και του δικτύου της πόλης στις οδούς Ερμού, Αθηνάς, Ανθέων, Όθρυος, Γρηγοριάδου και Αθηνών. Η αναβάθμιση θα επιτευχθεί μέσω των κατάλληλων δενδροφυτεύσεων, του σωστού σκιασμού του δημόσιου χώρου, της χρήσης ψυχρών υλικών και της εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών.
  • Την εγκατάσταση συστήματος παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο που θα απευθύνεται στους επισκέπτες του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου και στους τοπικούς επιχειρηματίες.
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος για τη μεταφορά των επισκεπτών από κόμβους μεταφορών χωρίς αντίτιμο.
  • Την ανάδειξη της ταυτότητας του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Αλμυρού στοχεύει στην αισθητική ενοποίηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων, διατηρώντας ταυτόχρονα και ενισχύοντας τη μοναδικότητα της κάθε επιχείρησης.
  • Τη δημιουργία πλατφόρμας ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών, παρέχοντας υπηρεσίες Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου και υπηρεσίες ενημέρωσης πολιτών μέσα από μια κοινή smart εφαρμογή, λειτουργώντας ως ένα οικοσύστημα αλληλεπίδρασης και συνέργειας όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
  • Την προβολή και προώθηση της περιοχής και περιλαμβάνει ενδεικτικά: α) Το branding, β) Τη διοργάνωση εκδηλώσεων και γ) το ραδιοφωνικό spot.

Ο κ. Μπασδάνης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αλμυρού και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου για τη συνεργασία που είχαν για την υποβολή της πρότασης.  Επίσης ευχαρίστησε την Ένωση Επαγγελματιών του Αλμυρού αλλά και τους υπαλλήλους του Επιμελητηρίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Πανταζώνας, υπήρχε ανισότητα την αγορά του Αλμυρού αλλά το Open mall θα δημιουργήσει μια ενιαία και ισότιμη αγορά. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι το open mall στον Αλμυρό θα δημιουργήσει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς για την περίπτωση του Βόλου αναφορικά με τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, ο κ. Μπασδάνης δήλωσε πως δεν είχε καμία ενημέρωση από τον Δήμο Βόλου για το open mall.
«Είμαστε ευτυχείς που το κατάφερε ένας μικρός Δήμος.  Στον Δήμο Βόλου η πρόταση θα ξεπερνούσε τα 2 εκ. ευρώ και την είχε ανάγκη η αγορά.  Δυστυχώς από τον Δήμο Βόλου δεν είχαμε καμία όχληση, δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον, δεν επισκέφθηκε την αγορά και δεν κουβέντιασε με τους εμπόρους. Δεν υπήρξε κανένα στοιχείο παρέμβασης από την πλευρά της αντιδημαρχίας προγραμματισμού. Υπάρχουν ευθύνες όχι μόνο στον δήμαρχο αλλά και στον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού.  Αν δεν ενδιαφέρονται αυτοί για το αύριο της πόλης, ποιος θα ενδιαφερθεί».

Τέλος, ο κ. Μπασάνης χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ΦΠΑ αλλά επισήμανε πως » έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Νηές
Ο κ. Πανταζώνας αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης στις Νηές καθώς αναγνωρίστηκε ότι ανήκει στη Μητρόπολη Δημητριάδος.  «Είναι μια αισιόδοξη απόφαση για την εξέλιξη της επένδυσης» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως ο επενδυτής είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις που έχει, δηλαδή την πληρωμή των μισθωμάτων και παρακολουθεί το θέμα.  Μάλιστα σύντομα αναμένεται να γίνει και συνάντηση με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος για το θέμα, όπως ανέφερε ο κ. Μπασδάνης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το