Τοπικά

Oδηγός για την κατανόηση διαστάσεων της εφηβείας – Παρουσιάστηκε το βιβλίο των Αντώνη Πλαγερά και Αλεξίας Πηνελόπης Αβαγιανού

Η επικοινωνία με την έννοια της συνεργατικής ακρόασης, αλλά και η τήρηση στο ακέραιο του ρόλου που πρέπει να έχουν οι γονείς, αποτελούν κομβικές προϋποθέσεις για την αρμονική σχέση μεταξύ γονέα και εφήβου και την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων..
Το βιβλίο που είναι ένας συμβουλευτικός οδηγός για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές στην κατανόηση της εφηβείας, των Αντωνίου Πλαγερά, εκπαιδευτικού και υπεύθυνου του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και Αλεξίας Πηνελόπης Αβαγιανού, δρ ψυχολογίας στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Αχίλλειο.

Πολλοί ήταν οι συμπολίτες που προσήλθαν στην εκδήλωση για να ενημερωθούν για το βιβλίο με τον τίτλο «Στηρίζοντας γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά στην κατανόηση της εφηβείας», όπου μίλησαν ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, η Ευαγγελία Γεράση, παιδοψυχίατρος και ο Αντώνιος Αντωνίου, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Σωκράτης Σαβελίδης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και η Μαρία Χατζηελευθερίου, διευθύντρια Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.

«Η εμπειρία από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, όπου έχουν αντιμετωπιστεί πολλά περιστατικά, δείχνει πως το «Α» και το «Ω» είναι η επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού που θα έχει την έννοια της συνεργατικής ακρόασης. Δηλαδή ο γονιός να ακούσει αυτά που λέει το παιδί, και όχι να μιλά ο ένας πάνω στον άλλο. Συνήθως υπάρχουν προκατειλημμένες απόψεις για το τι θα πει το παιδί και αμέσως δίνονται έτοιμες απαντήσεις» τόνισε ο κ. Πλαγεράς.
Από την πλευρά της η κ. Αβαγιανού ερωτηθείσα για τη στάση που θα πρέπει να αναπτύξουν οι γονείς με τα παιδιά τους για να έχουν μια υγιή σχέση, απάντησε πως «θα πρέπει να σταθούν στον ρόλο τους ως γονείς. Ο γονιός έχει ξεχάσει σε ένα βαθμό πώς να είναι γονιός. Και αυτός είναι ο λόγος που φέρνει τα παιδιά στους ειδικούς ψυχικής υγείας βάζοντάς τους έναν ρόλο να γίνουν γονείς. Έτσι οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους, αλλά και λίγο πιο ψηλά με την έννοια του πιο δυνατού και ξεκάθαρου γονιού».
Μάλιστα πρόσθεσε πως τα περιστατικά στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου έχουν αυξηθεί τόσο ως προς τον όγκο όσο και προς τη βαρύτητα.
«Ο συμβουλευτικός σταθμός είναι μια καινοτόμος έκδοση, ένα ξεκούραστο και πολύ χρήσιμο ανάγνωσμα που θα πρέπει να υπάρχει στη σχολική αίθουσα για την καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων».
Από την πλευρά της η κ. Χατζηελευθερίου σημείωσε πως «είναι αναγκαία η συνεργασία των γονέων που μεταβαίνουν στο παιδοψυχιατρικό τμήμα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που εμφανίζουν τα παιδιά τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το