Τοπικά

«Όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο στη μελέτη εταιρείας παραγωγής RDF – Μπέος: Θα είναι ανταγωνιστική απέναντι στον Δήμο 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου απέρριψε ομόφωνα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Εγκατάσταση προσωρινής αποθήκευσης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων – επεξεργασία θειϊκού σιδήρου» της εταιρείας REWASTE IKE, που βρίσκεται στην Α΄ΒΙΠΕ του Δήμου Βόλου.

Εξηγώντας τη θέση της δημοτικής αρχής ο Αχ. Μπέος επισήμανε ότι ο Δήμος Βόλου περιμένει την έγκριση για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και ως εκ τούτου δεν γίνεται να έχει μια ανταγωνιστική εταιρεία απέναντι του. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει άδεια και παράγει 70 τόνους RDF, ενώ η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει την παραγωγή 400 τόνων.

«Πρόκειται για μία ακόμα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Πέρα από τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, έχουμε ακόμη μία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων για να παράγει καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία. Θεωρούμε ότι έχει ευθύνη η δημοτική αρχή», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Ριζόπουλος.

Απαντώντας, ο Αχ. Μπέος υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της καύσης RDF λέγοντας ότι «σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν το δευτερογενές καύσιμο καίγεται σε χιλιάδες βαθμούς, στην ατμόσφαιρα δεν πάει τίποτα. Εμείς ακολουθούμε τον νόμο», είπε.
«Ψηφίζουμε αρνητικά όχι γιατί συμφωνούμε με τον δήμαρχο, ότι θα είναι ανταγωνιστική προς τον Δήμο Βόλου εταιρεία», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Ριζόπουλος.

Επίσης το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την προμήθεια οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) διάρκειας πέντε ετών.
Ο Απ. Παπαδούλης δήλωσε ότι η εισήγηση της παράταξής του είναι πως τα οχήματα που προμηθεύεται ο Δήμος Βόλου πρέπει να είναι τεχνολογικά προηγμένα και με καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον, ψηφίζοντας θετικά.
Ακριβή χαρακτήρισε τη μέθοδο του leasing ο επικεφαλής της ΛΑΣ Βόλου Απ. Ριζόπουλος ενώ ο γενικός γραμματέας κ. Διαμαντίδης σημείωσε ότι πρόκειται για βοηθητικά οχήματα που περιλαμβάνονταν και σε προηγούμενο διαγωνισμό που είχε άγονος.

Αρνητικά ψήφισε ο κ. Ρζιόπουλος και στο θέμα σχετικά με την έγκριση της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί θεμάτων Αποχέτευσης».
“Διαφωνούμε με την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ να γίνει σύνδεση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και μετά να υπάρχει πρόστιμο. «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει δυσκολία των πολιτών να πληρώσουν τα χρήματα στη ΔΕΥΑΜΒ και ενδεχομένως να χρειαστεί διακλάδωση του δικτύου στο σπίτι τους. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος και να δοθεί επιδότηση στους πολίτες για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη σύνδεση. Είναι περιβαλλοντικό έργο” δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης τόνισε πως έχουν δοθεί πολλές ευκαιρίες σε πολίτες να κάνουν τη σύνδεση. “Η υπόθεση είναι πέντε χρόνων. Οι αποχετεύσεις είναι έτοιμες και τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μεγάλα” σημείωσε. .

Στη σημερινή συνεδρίαση αναφέρθηκε επίσης, από τον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Ανδρέα Ζέρβα ότι έχουν γίνει περισσότερες από τέσσερις προτάσεις για διεξαγωγή συνεδρίων στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου αλλά δεν ευδοκίμησαν λόγω της πανδημίας.  «Περιμένουμε την αξιοποίησή του» σημείωσε ο κ. Παπαδούλης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το