Τοπικά

«Όχι» από μαθητές στον ρατσισμό – Παρουσίαση δράσεων του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στο Πολιτιστικό Κέντρο

«Όχι» στον ρατσισμό και στις φυλετικές διακρίσεις είπαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας με εκδηλώσεις και δράσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού. Παράλληλα έγιναν και οι βραβεύσεις για τον φωτογραφικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το σχολείο.
Η εκδήλωση που περιελάμβανε προβολή ντοκιμαντέρ, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας ανέλαβε τον επίσημο εορτασμό σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι μαθητές που συμμετείχαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό. Τα έργα με τις φωτογραφίες ήταν εκτεθειμένα στο αίθριο του Πολιτιστικού.
Το τρίτο βραβείο έλαβε η Ντόνα Φιόνα μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας η οποία ένωσε δύο πρόσωπα του πατέρα της και ενός ηλικιωμένου. Η ίδια αλβανικής καταγωγής επισήμανε πως «ήθελα στη φωτογραφία να ακουμπούν οι δύο άνδρες τα μάγουλα και να φαίνονται τα μάτια τα οποία πολλές φορές εκφράζουν πολλά συναισθήματα. Είμαστε όλοι άνθρωποι με συναισθήματα και δεν έχει σημασία το χρώμα, η φυλή, η θρησκεία».

«Δεν ξεχωρίζουμε πλέον τα παιδιά»
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Κόκκινος ανέφερε πως «βασικός σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στα θέματα κατά του ρατσισμού. Πρέπει να τους δώσουμε το ερέθισμα, ώστε από μόνοι τους να ψάξουν και να δημιουργήσουν. Εμείς στοχεύουμε να δούμε τους μαθητές μας βγαίνοντας από το σχολείο, ποιο είναι το επίπεδό τους όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Και πιστεύουμε ότι τα παιδιά βλέπουν το ζήτημα με περισσότερη ευαισθησία και υπευθυνότητα».
Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας φοιτούν αρκετοί αλλοδαποί μαθητές από την Ανατολική Ευρώπη κυρίως, ενώ από φέτος παρακολουθούν μαθήματα και πρόσφυγες.
«Δεν ξεχωρίζουμε πλέον τα παιδιά, δεν καταλαβαίνουμε αν είναι αλλοδαποί ή όχι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος τονίζοντας πως «δεν είναι για εμάς κάτι καινούριο να έχουμε παιδιά από διάφορες χώρες οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί».
«Παρών» στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής ΚΚΕ κ. Κώστας Στεργίου λέγοντας πως «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους αυτούς που δέχονται τη βία, τον ρατσισμό, όπως τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τον κάθε άνθρωπο που έχει μια διαφορετικότητα. Θεωρούμε πως ο ρατσισμός έχει την πηγή του στον φασισμό και καλούμε τους νέους να απομονώσουν κάθε φωνή ρατσισμού και να δημιουργήσουν μια κοινωνία με επίκεντρο την αγάπη».

Όλοι πρέπει να είναι ίσοι
Ο μαθητής της Β’ Τάξης Λυκείου Μάρκος Ντόνας Τσιάκας τόνισε πως «το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αντιθέτως το διαφορετικό ομορφαίνει τη ζωή μας».
Η μαθήτρια Μπρισίλντα Τσουλχάι, αλβανικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Ελλάδα και έκανε εδώ τα πρώτα της βήματα στο σχολείο. «Ποτέ δεν έδωσα σημασία στα διάφορα σχόλια που άκουγα. Σε κάθε γενιά υπάρχει ρατσισμός, αφού είναι στον άνθρωπο και πώς νιώθει από μικρός. Πάντως με αυτές τις δράσεις περνάμε μηνύματα κατά του ρατσισμού και δείχνουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι».
Ο Νικόλας Δεσύπρης της Α’ Λυκείου τόνισε πως «προσπαθούμε να σταματήσουμε τις διακρίσεις. Είμαστε μια ομάδα παρά το ότι είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες».
Η μαθήτρια της Α’ Τάξης Αγγελική Βοβότη επισήμανε πως «το διαφορετικό είναι στη ζωή μας, είναι πλούτος και αυτή τη γιορτή την κάναμε με πολλή θέληση και κόπο».
Η ίδια έχει καταγράψει στο ευρύτερο περιβάλλον ρατσιστικές συμπεριφορές που είναι κυρίως λεκτικές.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Χρήστου τόνισε πως «όλοι οι μαθητές είναι ίσοι και δεν πρέπει να υπάρχει ρατσισμός».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το