Αθλητισμός

Ο Βολιώτης προπονητής Γιώργος Φώτου στους Ολυμπιακούς του Τόκιο 

Με μια εκπληκτική εμφάνιση η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου πήραν την πρόκριση στον τελικό της δίκωπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται στο Τόκιο. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες έκαναν μάλιστα και παγκόσμιο ρεκόρ με 6:48.70, το οποίο όμως κατέρριψαν λίγα λεπτά αργότερα οι πρώτες της δεύτερης ημιτελικής σειράς Γκρέις Πρέντεργγκαστ και Κέρι Γκόουλερ από τη Νέα Ζηλανδία, με 6:47.41. Πίσω από την επιτυχία των δύο κοριτσιών βρίσκεται σαν στυλοβάτης η Ολυμπιακή ομάδα κωπηλασίας και ο εθνικός προπονητής και άμεσος συνεργάτης του επικεφαλής προπονητή Τζιοβάνι Ποστιλιόνε στην κωπηλασία, ο Βολιώτης Γιώργος Φώτου. Μαζί με τον Κώστα Καρυώτη και πηδαλιούχο τον Λάμπρο Ρίζο ήταν οι πρώτοι που πήραν μετάλλιο (χάλκινο) σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γαλλία το 1997. Επίσης ο Γ. Φώτου εκπροσώπησε την Ελλάδα ως κωπηλάτης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, στην τετράκωπο άνευ, μαζί με τους Σπύρο Γάτο, Χρήστο Χριστομάνο και Βασίλη Λυκομήτρο.

Σήμερα βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ως προπονητής της ομάδας κωπηλασίας. «Ήταν κάτι αναπάντεχο. Δεν ήταν μόνο η πρώτη θέση που μας χάρισαν τα κορίτσια, αλλά ότι μας έκαναν μια μεγάλη έκπληξη, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των γυναικών», δήλωσε. Όπως είπε, η επιτυχία αυτή αποτελεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου τεσσάρων χρόνων. Τέσσερα χρόνια πριν, τα ίδια κορίτσια έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των νεανίδων, το οποίο διατηρούν ακόμα. Παγκόσμιο ρεκόρ έκαναν και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αμερική, στην κατηγορία νέων 18 ως 22 ετών, που επίσης μέχρι σήμερα δεν το έχει καταρρίψει κανείς. Σήμερα στους Ολυμπιακούς, οι Κυρίδου και Μπούρμπου βαδίζουν για τελικό με τον δεύτερο καλύτερο χρόνο. «Στον τελικό όλα μπορούν να συμβούν», σχολίασε ο κ. Φώτου, επισημαίνοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας στην κωπηλασία, στο διεθνές στερέωμα, είναι 28 έως 32 ετών. «Θέλω να πηγαίνουμε βήμα – βήμα και αυτό προσπαθώ να μεταδίδω στα κορίτσια. Στον τελικό θα δούμε που βρισκόμαστε και τι μπορούμε να καταφέρουμε και μετά πιστεύω ότι θα μιλήσει πάλι η ελληνική ψυχή, όπως και χθες. Φάνταζε δύσκολο να μπούμε στον τελικό, καθώς είναι πιο μικρές ηλικιακά και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Αλλά τα καταφέραμε», δήλωσε ο Βολιώτης προπονητής. Αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας κωπηλασίας είναι και ο Στέφανος Ντούσκος (σκιφ), που πέρασε 1ος στην 24άδα και η Αννέτα Κυρίδου (σκιφ), που πέρασε 2η. Έφτασαν στη 12άδα και σήμερα θα διαγωνιστούν για να μπουν στον τελικό.

«Το ζω και εγώ ξανά μέσω των παιδιών. Θυμόμαστε τα νιάτα μας και συμμεριζόμαστε τον πόνο και την προσπάθειά τους. Χαιρόμαστε και εμείς με τη χαρά τους. Όλα αυτά μας κάνουν πολύ υπερήφανους», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στους φετινούς ολυμπιακούς αγώνες λόγω του κορωνοϊού, ο κ. Φώτου δήλωσε ότι είναι πρωτόγνωρες. «Και μόνο που δεν υπάρχουν φίλαθλοι για τους αθλητές μας, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Τα παιδιά μέσα από τις κερκίδες των φιλάθλων παίρνουν άλλη ώθηση. Αυτό προσπαθώ να το κάνω μόνο με τη φωνή μου», είπε και τόνισε ότι γενικά τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται, είναι αυστηρά. «Είχαμε έρθει από τις 2 Ιουλίου στην Ιαπωνία και είχαμε ανεβεί τους πρόποδες ενός βουνού στη λίμνη Κατσούρα για την προετοιμασία. Η διαδρομή μας ήταν ξενοδοχείο-λίμνη, λίμνη-ξενοδοχείο. Στο ξενοδοχείο είμασταν μόνοι μας εμείς και οι ιδιοκτήτες. Ακόμη και αν θέλαμε κάτι από το σούπερ μάρκετ, που βρισκόταν στα 10 μέτρα, δεν μπορούσαμε να πάμε. Μας τα έφερναν στο δωμάτιο», εξήγησε. Καθημερινά το πρωί σε όλους τους αθλητές και τις αποστολές γίνονται τεστ κορωνοϊού. «Είμαστε εδώ 27 ημέρες και έχουμε κάνει 27 τεστ. Κάναμε και τρία πριν φύγουμε από την Ελλάδα και έχουμε φτάσει ήδη τα 30», κατέληξε ο κ. Φώτου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το