Τοπικά

Ο Βολιώτης φυσιοθεραπευτής της Παραολυμπιακής Ομάδας μιλά στη «Θ»: Εάν δεν υπήρχαν οι χορηγοί δεν θα πηγαίναμε στο Ρίο

giannis makos
Ο βολιώτης φυσιοθεραπευτής Γιάννης Μάκος είναι 40 ετών και από το 2008 προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Παραολυμοπιακή ομάδα, έχοντας ζήσει τις δυνατότερες συγκινήσεις, τις συγκλονιστικότερες στιγμές της ζωής του δίπλα σε αυτούς τους αθλητές
Η Παρα-ολυμπιάδα ξεκινά στο Ρίο. Τέτοιες ευκαιρίες αναζητούμε πάντα για να αποδώσουμε στους αθλητές  κυρίως, τους προπονητές και τους άλλους εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό των ανθρώπων με αναπηρίες, την προσοχή που αξίζουν. Να τους συγχαρούμε για τον καρπό των προσπαθειών τους, να τους ευχαριστήσουμε γιατί δημιούργησαν ένα ζωντανό, δυναμικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο αθλητικό κίνημα.
Οι αναφορές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ξεκινούν πάντα με την ιστορία τους. Θα ξεφύγουμε από αυτόν τον κανόνα. Ούτως ή άλλως αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί σε έκταση με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε καν των σύγχρονων. Είναι, όμως, εξόχως ενδιαφέρουσα με σημαντικές προσωπικότητες του αθλητισμού να λαμβάνουν μέρος σε αυτούς. Για αυτές τις προσωπικότητες μιλά ο φυσιοθεραπευτής τους.
Τονίζει πως είναι άνθρωποι που αναπτύσσουν συνεχώς τις τεχνικές τους και οι ίδιοι δεν θεωρούν ότι κάνουν κάτι διαφορετικό από τους συναθλητές τους στους Ολυμπιακούς.
Ο βολιώτης φυσιοθεραπευτής Γιάννης Μάκος είναι 40 ετών και από το 2008 προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Παραολυμοπιακή ομάδα. Έχει ζήσει τις δυνατότερες συγκινήσεις, τις συγκλονιστικότερες στιγμές της ζωής του δίπλα σε αυτούς τους αθλητές και την Τρίτη αναχωρεί για το Ρίο, ενώ έχει συμμετάσχει στις παραολυμπιάδες του Πεκίνου, του Λονδίνου και σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα.
Τον ρωτήσαμε κατ΄αρχήν  η παραολυμπιακή αποστολή λόγω της ιδιαιτερότητας της είχε μια διαφορετική αντιμετώπιση από τους αθλητές που μετείχαν στους Ολυμπιακούς.
«Εάν δεν υπήρχαν οι χορηγοί η ομάδα δεν μπορούσε να φύγει. Αν δεν υπήρχαν οι χορηγοί που πιστεύουν στους αθλητές με την τεράστια αξία, δεν θα γινόταν τίποτα», μας είπε.
Φέτος 58 αθλητές θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στα στάδια του Ρίο . Η ομάδα ενισχύθηκε γιατί αποκλείστηκε η Ρωσία και ζητήθηκε από όλες τις χώρες να αποστείλουν μεγαλύτερο αριθμό αθλητών.
Ο Γιάννης Μάκος εργάζεται στο Βόλο και απουσιάζει όταν τον καλούν στα πρωταθλήματα.
«Οι αθλητές δεν ξεκουράζονται ποτέ, είναι συνεχώς σε δράση . Πρέπει να μετέχουν συνεχώς σε αγώνες και σε παγκόσμια μίτινγκ. Ψυχή της υποστηρικτικής ομάδας είναι ο γιατρός Σπύρος Σπύρου. Νομίζω ότι όλα οφείλονται σε αυτόν».
 makos
Η προετοιμασία για έναν αθλητή που θα μετέχει στους Παραολυμπιακούς, είναι το ίδιο σκληρή με έναν αθλητή για τους Ολυμπιακούς.
«Είναι διαδικασία επίπονη, σκληρή, δυνατή. Κανείς δεν πρέπει να φαντάζεται πως οι αθλητές των παραολυμπιακών ακολουθούν διαφορετικό δρόμο. Αντίθετα. Δεν κάνουν πίσω, δεν λυγίζουν. Άτομα με διάφορων ειδών αναπηρίες θα πάρουν μέρος τους αγώνες αποδεικνύοντας σε όλους μας ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον και πως η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο, αρκεί να υπάρχει η δύναμη της θέλησης. Πάρτε για παράδειγμα τον αθλητή Κώστα Καραούζα. Μετέχει σε Τρίτη παραολυμπιάδα με παραπληγία.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, είναι εξαιρετικό παράδειγμα. Εχω εμπειρίες τεράστιες, φίλους πραγματικούς και ανθρώπους που θαυμάζω μέσα στο αθλητικό αυτό κίνημα», λέει.
Η Παραολυμπιάδα αποκτά σιγά –σιγά μια τεράστια σημασία γι΄ αυτό και το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτήν.
Υπάρχει άραγε ντόπινγκ και έλεγχος ντόπινγκ στο θεσμό, διαχωρίζονται οι απαγορευμένες ουσίες από τις θεραπευτικές και τα φάρμακα στις διάφορες κατηγορίες παθήσεων των αθλητών και αθλητριών, ποιος είναι ο φορέας διαχείρισης των πιθανών περιπτώσεων θετικών δειγμάτων… είναι απορίες  εύλογες.
«Αυτό που διαβεβαιώνουμε είναι πως η ελληνική αποστολή δεν παίζει σε αυτό παιχνίδι», κατέληξε.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το