Τοπικά

Ο Θανάσης Κωστούλας στη «Θ» : Το πλέον αμφιλεγόμενο Μουντιάλ στην Ιστορία

Σήμερα το βράδυ, οι προβολείς που έχουν στραφεί στο Κατάρ από τις 20 Νοεμβρίου, όταν και δόθηκε το εναρκτήριο ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, θα σβήσουν μετά την ολοκλήρωση του τελικού ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία. Η επικείμενη «αυλαία» στην πλέον αμφιλεγόμενη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Θανάση Κωστούλα, πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή, ο οποίος προχώρησε παραπέρα από την αγωνιστική ανάλυση του φετινού Μουντιάλ.

Ο 46χρονος παλαίμαχος αμυντικός, ο οποίος στην καριέρα του μέτρησε πολλούς τίτλους φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού Πειραιώς και κατέγραψε περισσότερες από 600 παρουσίες στις επαγγελματικές κατηγορίες με τις ομάδες που αγωνίστηκε, μίλησε για το Παγκόσμιο Κύπελλο που ολοκληρώνεται σήμερα στη Λουσάιλ, μια πόλη που κατασκευάστηκε κυριολεκτικά από το μηδέν σε μία αμμώδη περιοχή που βρέχεται από τα νερά του Περσικού κόλπου. Ο Θανάσης Κωστούλας, ο οποίος το 2001 πέρασε το κατώφλι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος υπό τις οδηγίες του Βασίλη Δανιήλ, ενώ ήταν μέλος στην εθνική ομάδα των Ελπίδων που το 1998 ήταν φιναλίστ στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κόντρα στην Ισπανία, έχοντας παρακολουθήσει με προσοχή τη διοργάνωση του Κατάρ, αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διεξαγωγή του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου σε μία αραβική χώρα.
Το γεγονός ότι οι αγώνες έγιναν καταμεσής του χειμώνα και η «εισβολή» της τεχνολογίας με τις τσιπαρισμένες μπάλες, το VAR και το Goal Line Technology, ήταν τα πρώτα πράγματα για τα οποία μίλησε: «Η χειμερινή διεξαγωγή του Μουντιάλ ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από πλευράς θεάματος, πάντως, δείχνει πως αυτό ωφέλησε, καθώς οι παίκτες βρέθηκαν σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Είδαμε εκπλήξεις, τόσο στους ομίλους, όσο και στα νοκ-άουτ ματς, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Μαρόκου, που άφησε εκτός Ισπανία και Πορτογαλία και κατέστη η πρώτη αφρικανική χώρα που προκρίθηκε στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όσον αφορά στις διαιτητικές καινοτομίες, παρατηρούμε ότι η επέλαση της τεχνολογίας είναι αναπόφευκτη. Σε κάποιες περιπτώσεις όλο αυτό βοήθησε στον καλύτερο έλεγχο ορισμένων φάσεων, αλλά υπήρξαν και αποφάσεις που αμφισβητήθηκαν έντονα για την ορθότητά τους, χωρίς να θέλω να στοχοποιήσω τους διαιτητές. Στο μέλλον αυτές οι αλλαγές θα μας απασχολήσουν αρκετά».
Οι επικρίσεις κατά του Κατάρ για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάστηκαν χιλιάδες μετανάστες με πενιχρές αμοιβές για την ανέγερση των γηπέδων του Μουντιάλ, αλλά και οι διαμαρτυρίες για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ήταν επίσης λεπτομέρειες που δεν έμειναν ασχολίαστες από τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή.
«Διαβάσαμε πράγματα και θάματα για το Μουντιάλ, στο οποίο να σημειώσουμε ότι ένας από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης ήταν Θεσσαλός, ο Σάκης Μπατσίλας από την Κρανέα Ελασσόνας. Δεν ξέρεις τι να πιστέψεις από όλα αυτά τα δημοσιεύματα που βγήκαν στην επιφάνεια όλο το προηγούμενο διάστημα. Έγινε λόγος για 6.000 νεκρούς εργάτες, κάτι που θα καταγραφεί στα μελανά σημεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Βέβαια, έγιναν πρωτόγνωρες κινήσεις. Από το συναρμολογούμενο γήπεδο, λες και φτιάχνεις… παζλ, μέχρι την πόλη που χτίστηκε για τις ανάγκες του τελικού. Όπως και να ’χει, μιλάμε για μια αμφιλεγόμενη διοργάνωση και πρέπει να μας απασχολήσει τι κόστισε πραγματικά, πέρα από τα χρήματα που δαπανήθηκαν».
Τέλος, ο Θανάσης Κωστούλας έκανε τα προγνωστικά του για το ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής κόσμου. «Ο Μέσι και ο Εμπαπέ έλαμψαν με την παρουσία τους και εκτιμώ ότι ο τελικός θα κριθεί από την ημέρα που θα βρεθούν αμφότεροι. Είναι ηγέτες στις ομάδες τους, αλλά στον αγωνιστικό χώρο θα βρεθούν παίκτες μεγάλης αξίας, από τους οποίους έχουμε να περιμένουμε πολλά. Πάντως, συναισθηματικά γέρνω προς την Αργεντινή και το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Λιονέλ Μέσι. Θα ήθελα να δω τους Αργεντινούς να κερδίζουν το τουρνουά», είπε, ενώ κλείνοντας ανέσυρε μια παιδική ανάμνηση από τον τελευταίο τίτλο που κέρδισε η Αργεντινή το μακρινό 1986: «Τότε ήμουν δέκα χρονών, αλλά ακόμη θυμάμαι πράγματα από εκείνο το Μουντιάλ στο Μεξικό, όπως και ότι η Αργεντινή είναι ένα έθνος με ιδιαίτερη κουλτούρα, που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το