Τοπικά

Ο Θ. Καρακώστας από το Αλιβέρι θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο: «Μεγάλη μας τιμή η υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» 

«Ο Μητροπολίτης μας φύτεψε ένα δεντράκι και με την υποστήριξη των τοπικών φορέων μεγαλώνει ένα δένδρο κάτω από το οποίο όλοι εμείς οι Ρομά θα μπορούμε να δροσιζόμαστε». Λόγια αναγνώρισης του 21χρονου Θανάση Καρακώστα, μαθητή του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας της προσπάθειας που γίνεται σε τοπικό επίπεδο για την ώθηση των παιδιών και εφήβων Ρομά στη γνώση, την εκπαίδευση, την ένταξη στην ελληνική κοινωνία.

Μια προσπάθεια που διέγνωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος το Σάββατο 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, θα υποδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο την δωδεκαμελή ομάδα των Ρομαλέων από το Βόλο, σε μια ξεχωριστή συνάντηση που αποτελεί και ύψιστη τιμή για τους φορείς οι οποίοι εδώ και μερικά χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανοίξουν ένα διαφορετικό δρόμο δημιουργίας στα παιδιά του Αλιβερίου και της Αγίας Παρασκευής.
Ο Θανάσης Καρακώστας συμμετείχε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ από το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστο Γκόβαρη, την υπεύθυνη δράσεων του Κέντρου Στήριξης Ρομά στο Αλιβέρι κ. Ιουλία Τριανταφύλλου και την εκπαιδευτικό κ. Στάικου.
Ο 21χρονος Ρομά χαρακτήρισε ως ξεχωριστή τομή τη συνάντηση που θα έχουν οι Ρομαλέοι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Με την αναγνώριση των προσπαθειών μας σε τόσο υψηλό επίπεδο θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους συνομηλίκους μας από το Αλιβέρι για την ανάγκη της εκπαίδευσής τους» τόνισε ο ίδιος.
Ο Θανάσης φοιτά στη Β’ Τάξη του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και όνειρό του είναι να γίνει μηχανικός στα πλοία.


Βέβαια ξέρει πολύ καλά πόσο δύσκολα βγαίνει το μεροκάματο, αφού βοηθά από μικρός τον πατέρα του στο πλανόδιο εμπόδιο, ενώ για εννιά μήνες δούλεψε σε εστιατόριο στη Γερμανία, όπου ζει ένα από τα τρία του αδέλφια.
Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε πως ο Βόλος είναι μοντέλο στήριξης των Ρομά μέσα από το δίκτυο που δημιούργησε και πρόσθεσε πως «όλοι μαζί φτιάξαμε μια δυνατή ομάδα και οικοδομήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης».
Ο κ. Γκόβαρης επισήμανε πως οι Ρομά συνεχίζουν να είναι στο περιθώριο της κοινωνίας, αλλά εδώ στον Βόλο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να έρθουν πιο κοντά με την κοινωνία.
Από την πλευρά της η κ. Τριανταφύλλου υπογράμμισε πως είναι μεγάλη τιμή για την κοινωνία των Ρομά η υποδοχή που θα επιφυλάξει στους Ρομαλέους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ η κ. Στάικου αναφέρθηκε στην έκθεση με μαρτυρίες και ιστορίες των Ρομά που θα αρχίσει στις 28 Απριλίου στο Μουσείο Πόλης. Η έκθεση με φωτογραφίες θα αποτελεί μια εξιστόρηση της συμβολής των Ρομά στην εξέλιξη της πόλης.
Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος ανακοίνωσε πως εξασφαλίστηκε τριετές πρόγραμμα δράσεων για τους μαθητές Ρομά, όπου πάλι θα υπάρχει η ενεργή στήριξη των εκπαιδευτικών και των φοιτητών.

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το