Πολιτισμός

Ο συγγραφέας Γ. Καλπούζος στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου: Μόνο 7% – 8% του πληθυσμού διαβάζει βιβλίο στην Ελλάδα

Με θερμά λόγια, που τονώνουν τη σχέση του εφήβου με το βιβλίο και την αξία της ανάγνωσης, μίλησε χθες στους μαθητές – τριών Γυμνασίων του Βόλου ο γνωστός συγγραφέας, καλλιτέχνης και στιχουργός κ. Γιάννης Καλπούζος ο οποίος θα παραμείνει στον Νομό Μαγνησίας για μερικές ημέρες επισκεπτόμενος σχολεία και φορείς.

Πρώτος σταθμός των επισκέψεων του δημοφιλούς συγγραφέα ήταν χθες το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, όπου στο πλαίσιο της διδασκαλίας της λογοτεχνίας μίλησε σε μαθητές του σχολείου καθώς και των 7ου-9ου Γυμνασίων.
Ο συγγραφέας ήρθε στο σχολείο μετά από πρόσκληση του καθηγητή κ. Δημήτρη Τσούκα ενώ η χθεσινή εκδήλωση διοργανώθηκε από τους φιλολόγους του 3ου Γυμνασίου που διδάσκουν τη λογοτεχνία και ειδικότερα, την κ. Σοφία Κανταράκη, την Κατερίνα Κατσούδα και τον κ. Γιώργο Γιώτη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 3ου Γυμνασίου και οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μηνύματα που ανέλυε με τον λόγο του ο συγγραφέας.


«Είμαι συγκινημένος και είναι τιμή μου να βρίσκομαι κοντά στο πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, τους μαθητές, και αυτό που κρατά την ελπίδα του αύριο. Και χαίρομαι που υπήρξε αυτή η πρωτοβουλία μέσω του Αδάμου Μουζούρη, του Δημήτρη Τσούκα και του βιβλιοπωλείου Πλαστελίνη, ενώ θα κάνουμε μια εβδομάδα παρουσιάσεων και επικοινωνίας με τα παιδιά σχολείων της Μαγνησίας» ανέφερε ο κ. Καλπούζος..
Ερωτηθείς για τη σχέση των εφήβων με το βιβλίο απάντησε πως «οι έφηβοι και τα παιδιά μαθαίνουν από αυτό που οι γονείς κάνουν και δεν κάνουν. Από τη στιγμή που οι γονείς δεν διαβάζουν, είναι φυσικό στο ίδιο πνεύμα να κινούνται και οι μαθητές. Άλλωστε η αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα ανέρχεται στο 7-8% του ενεργού πληθυσμού. Δυστυχώς τα παιδιά δεν έχουν μάθει τη λογοτεχνία και για εμένα, όποιος δεν έχει ανακαλύψει την ανάγνωση, χάνει μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Προσωπικά τα πάντα ξεκινούν από το σπίτι. Στο σχολείο υπάρχουν πεφωτισμένοι εκπαιδευτικοί που κάνουν προσπάθεια για τη φιλαναγνωσία, αλλά χρειάζεται προσπάθεια και από την πολιτεία να εστιάσει στην εσωτερική καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος, κάτι που ήδη κάνει η τέχνη. Και πρέπει να ξεφύγουμε λίγο από το σύνθημα «πώς θα περάσουμε στο Πανεπιστήμιο» και να πάμε στη γενική παιδεία, αυτό δηλαδή που έχει χάσει το ελληνικό σχολείο. Ακόμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι σημαντικό πως προβάλλουν τις αξίες».
Στην εκδήλωσε παρευρέθηκε και η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μποντού που εκφώνησε χαιρετισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το